Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejchytřejší krimi seriály


ikona
Davies182
sherlocktop
V jakých vyšetřovacích dramatech na pokračování z vás nebudou dělat blbce? 

Je léto, sluníčko svítí, ženy se odhalují... Anebo ne. Něco je v nepořádku – minimálně na území České republiky jako by si tento rok počasí řeklo, že nás solidně potrápí: jeden den úmorná vedra na umření, druhý potom studené bouřky a nepříjemný vítr. No prostě, člověk by z těch teplotních výkyvů pološílený zabíjel. To ale nezkoušejte – místo toho raději mrkněte na žebříček nejinteligentnějších televizních kriminálek. Tihle týpci by vám totiž v podobném amoku utli tipec raz dva.

5. Dexter (2006-?)

Miamský forenzní sběratel podložních sklíček se specializací na krev je miláčkem davů, fanoušci jej zbožnují. Konec nejoblíbenějšího seriálového vraha je stále blíž a Dexterovi bychom měli zamávat už za rok v prosinci. Nebude to lehké loučení. Do pětice nejchytřejších krimi seriálů se Morgan podíval nejen díky svým ukázkovým postupům na místě činu (borci z CSI musí rudnou až za ušima), ale zejména pro svůj bystrý důvtip a schopnost zachovat si i v těch nejkritičtějších situacích chladnou hlavu. Vymakanému policistovi stačí, když na zemi uvidí mikroskopickou kapku krve a ví, odkud vítr vane. Scénáristé si pak dokáží vyšetřovací metody obhájit – nedělají z diváků blázny vymýšlením utopických policeních databází, laboratorních přístrojů za polovinu Horatiova platu, či předvoláváním tupých podezřelých. Tady se na to jde hezky postaru, a to se nám líbí. Dexter svým smyslem pro logiku překvapuje zas a znovu... kde je to září?

4. Policejní odznak (2002-2008)

Dalo by se z fleku namítnou, že The Shield spíše než na IQ sází na hrubou sílu, tvrdé policisty a nekompromisní, rychlé protiakce. Vic Mackey si za sedm seriálových let vydobyl renomé drsňáka, jenž si sám utváří pravidla, ctí zákon a nechodí pro ránu daleko. Každá sebemenší akce však má v Policejním odznaku svou odpovídající reakci – nemusí k ní dojít hned, ale klidně za několik sezón. Pokud se Vicův tým ocitne v úzkých – a to je hodně často – je třeba střelhbitě (někdy doslova) přijít s promyšlenou odpovědí. A mozkové závity se točí. Gangy a drogové kartely v L.A. jsou plné vyčůraných mafiánských bossů, což v praxi znamená, že musíte mít jako policajt v hlavě o dost méně pylin než pochůzkář naproti přes ulici – jestli to chcete přežít. Mackeymu to bleskově pálí, scénář se většinou chytře obejde bez otravných berliček a kličkování. Nejen díky tomu jsou i dlouhá čtyři léta po skončení seriálu tyhle drsné příběhy stále vyhledávaným počinem.

3. Mentalista (2008-?)

Detektivu Patricku Janeovi patří o dva stupínky lepší místo z prostého důvodu: pokud by se totiž s opatrným Dexterem potkal na místě činu, udělal by sympatický blonďák z vraha kriminálníků rázem Paris Hiltonovou ve slipech. Vedle Patricka si i celá FBI dohromady s CIA připadají jako banda hulvátských nevzdělanců. Mentalistův šarm, charisma a smrtící důvtip jsou konečnou stanicí pro všechny lotry, jejichž spis se dostane modrookému vyšetřovateli do spárů. V laborce se pro jistotu hrdinové seriálu nepromenádují skoro vůbec, všechno se řeší rychlejší, dialogovou cestou mezi čtyřma očima. Jane a jeho mozkové buňky dokáží nepříjemně zatopit podezřelým stejně tak jako vystrašeným svědkům – na konci výslechu nezůstane jediný kapesníček na pot suchý. Právě v sebejisté lingvistice a zručné hypnóze tkví tajemství mentalistova úspěchu, výmluvná čísla se prozatím drží na nezanedbatelných třinácti milionech spokojených diváků.

2. The Wire – Špína Baltimoru (2002-2008)

Tady není co řešit. Pokud celý život marně hledáte realistickou kriminálku, z rychlých moderních střihů míváte epileptické záchvaty a modelky a modelové z forenzních vyšetřovacích týmů jsou vám k smíchu, právě jste našli svůj vyvolený seriál. The Wire se mezi fanoušky policejních příběhů na pokračování skloňuje častěj než osobní zájmena v prvním stupni základní školy. Parta kolem uchlastaného Jimmyho McNultyho operuje v Baltimoru, kde není se zločinem žádná legrace. Tvrdé drogy v každé ulici na předměstí, krvavá válka gangů, přístav zamořený ukrajinskými dodavateli heroinu. A bude hůř. Začíná úmorná, titěrná práce s odposlechy, dlouhými nudnými sledovačkami a papírováním. Tvůrci klenotu HBO obrátili slavné bruckheimerovy kriminální taškařice vzhůru nohama a šokovaným divákům naservírovali pětiletou bravurní story bez příkras a filtrů, ve které se rád ztratí každý dobyvatel ztracené naděje.

1. Sherlock (2010-?)

Na chystané Elementary nebo Roberta Downeyho Jr. teď zapomeňte – aby bylo jasno, tak dopředu podotýkáme, že pravý Sherlock je jenom jeden. Jmenuje se Benedict Cumberbatch a kromě toho, že se s ním už za chvíli potkáme ve Středozemi ve zlatavém šupinatém brnění s chřtánem dštícím oheň, mu momentálně líbá nohy celá anglická BBC. Seriálový detektiv z Baker´s Street má za parťáka afghánského válečného veterána Johna Watsona, v zatím šesti půldruhé hodiny dlouhých epizodách nám pak již dva roky vytírá zrak. Nešlo by jen o to, že je tento sympatický kudrnáč prokazatelně nejchytřejším dvounožcem na planetě, nýbrž také o skutečnost, že by bez něj přišly o život desítky nevinných Britů. Holmes je jednoduše skromným hrdinou každým coulem, a pokud mu zrovna v hlavě nerotují neomylná ozubená kolečka, urputně slídí po dalších nových případech. Workoholik introvert a nejrychleji nejen uvažující, ale také mluvící seriálová postava? Comon, vítězství bylo předem jasné!

Nevešlo se: akční 24, hardyovské The Take, stylové retro Impérium: Mafie v Atlantic City nebo divácky oblíbený Castle na zabití. Jak byste s žebříčkem zamíchali vy, nedostalo se na oblíbenou kriminální pecku? A jaký je váš nejoblíbenější seriálový chytrolín?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace