Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálová nálož: Grimm a Hell on Wheels jsou zpátky


ikona
Spooner
seriálová nálož
Jak se daří nejen navrátivším se seriálům? 

S krátkým hodnocením a čerstvých dramatických hitů na poli seriálů se od teď budete setkávat v rubrice Seriálová nálož. Tentokrát tu najdete novinky Political Animals a Perception, návrat Pravé krve, western Hell on Wheels. detektivku Grimm, právnické drama Suits a pátou sezónu Perníkového táty. Časem se pochopitelně bude obsah rubriky měnit, některé seriály přibudou, některé zmizí, prostě podle atraktivity samotných seriálů nebo televizního programu.

Breaking Bad S05E05

Tentokrát Perníkový táta opět zabrousil do žánru „heist“, tedy do teritoria, ve kterém kralují především Dannyho parťáci. Jinými slovy, středobodem epizody byl elaborovaný plán na vykradení vlaku, který převáží drahocenný methylamin. Několik děr v logice by se možná našlo (dvě čerpadla, která nikdo neslyší atd.), ale celá akce byla natolik napínavá, že jakékoliv nedostatky jí lze hravě odpustit. Samotné krádeži předcházely dvě vynikající scény, kdy Walt opět dokazuje, že si na temné straně síly docela užívá. Nejprve jsme ho viděli, jak naprosto bezostyšně zneužil Hanka, aby nainstaloval štěnici přímo na policejní stanici a následně ani nehnul brvou, když Mike navrhl, že by se pánové konečně měli zbavit Lydie. Možná ale přeci jen Walter zas až takový boss pořád ještě není, protože ho v tomhle díle Skylar nakonec přesvědčila, že děti se domů prozatím nevrátí a šokující výstřel v samém závěru drogovému triu podle mě zavaří natolik, že je docela dobře možné, že od teď už všechno půjde definitivně do kopru.

Political Animals S01E05

Předposlední část politické minisérie se soustředila především na novinářku Susan, která s Elaine uzavřela ošemetnou dohodu: Malinko zalže o TJově drogové příhodě a jako odměnu dostane exkluzivní přístup k případu potopené čínské ponorky. Tu, jak už víme, se Američané nakonec rozhodli navzdory přání čínské strany zachránit, a stanuli tak před rizikem, že se vlastenečtí čínští námořníci rozhodnou na své zachránce, a potažmo celé západní pobřeží spojených států, vypustit jaderný materiál. Nakonec se tak nestalo a prezident Garcetti tak vstoupí do bojů proti Elaine jako hrdina. Podstatně pikantnější byly tentokrát ale rodinné záležitosti. Nesoulad v Douglasově manželství konečně vyplul na povrch, když se jeho snoubenka Anne zhulila s babičkou Barrishovou a když se Doug vyspal se Susan. Nu, finále bude asi hodně emocionální.

Hell on Wheels S02E01

Po vzoru Deadwoodu, epizoda Viva La Mexico začíná několik měsíců po událostech první sezóny a odhaluje razantní změny, ke kterým během této doby došlo. Z negra (záměrně používám tento termín v kontextu doby i seriálu) Elama se stal sebestředný pistolník pyšnící se svou nově nabitou mocí, Eva se vzdala prostituce a usadila se s Elamovým sokem Toolem, vdova Lily Bell se spřáhla se zkorumpovaným železničním baronem Durantem, ze zbídačeného a poníženého Švéda se stal pohřebák a uklízeč výkalů, a téměř celá osada je ve správě bratrů McGinnesových. Nejvýraznější proměnou pak prošel Cullen Bohannan, který z původně kladného hrdiny degradoval v uprchlíka před zákony a banditu, přepadávajícího Durantovy vlaky s výplatami. Jeho touha po pomstě a nenávist vůči Yankeeům ještě více narůstá po zjištění, že zneuctili hrob jeho rodiny.

Všechny postavy se tak dočkaly nového, více než uspokojivého startu, který je z narativního hlediska zatraceně strategický a nabízí spoustu nových možností či znovuotevření situací první sezóny, jež díky tomuto efektivnímu tahu jednoduše nemohou vzbuzovat dojem opakování. Bratři Gaytonové navíc tentokrát udeřili na výrazně temnější strunu. Sociální problematika je mnohem zřetelnější a s narůstající zkažeností se samozřejmě zvyšuje i míra násilí. Hell on Wheels tak naplno dokázal, že se skutečně nesnaží být novým Deadwoodem. A jeho ambice jsou větší, než kdy předtím. Lepší úvod nové řady jsme si snad ani nemohli přát. Dychtivě očekávám další epizody. (JAn_G)

Grimm S02E01

Grimm dlouhou dobu fungoval jako série samostatných epizod s nijak originálními detektivními zápletkami (když nepočítáte fakt, že vrahy jsou většinou nějaké potvory z bájí a pověstí). To se však s blížícím se koncem první řady postupně měnilo, náznaky nějakého hlubšího příběhu se začaly objevovat čím dál tím častěji a provázanost detektivních příběhů s životem Grimma byla díl od dílu větší. Vrcholem pak samozřejmě bylo finále a možná okatý, ale přesto vítaný cliffhanger.

První díl druhé sezóny na nic nečeká a po krátkém úvodu pokračuje tam, kde jsme minule skončili. Nick si užívá rodinného setkání, díky kterému se i my dozvíme něco o historii jeho příbuzenstva a Grimmů vůbec. Hankovi začínají události z posledních epizod pořádně lézt na mozek a pokud se brzy nedozví, co se kolem něj opravdu děje, může si nejspíš jít vybírat vypolštářovaný pokojík. Monroe a Rosalee mají stále plné ruce práce se záchranou Juliette, s níž to rozhodně vypadá dobře. Zřejmě se jim však dostane neočekávané a nedobrovolné pomoci. Nickova odpověď Reaperům v podobě dvou úhledně zabalených hlav poslaných zabijáků vyvolala více než adekvátní odezvu a portlandského Grimma teď čeká nejtěžší zkouška, jakou musel zatím podstoupit.

První série se vyznačovala stoupající kvalitou nejen jednotlivých epizod, ale i celého příběhu včetně vývoje hlavních postav. Nezbývá než doufat, že podobnou tendenci si Grimm udrží i v nové řadě. Její první díl totiž naznačuje, že by tomu tak mohlo být. (Dr.Z)

Pravá krev S05E10

V Bon Temps se stále jede na plný pecky. Desátá epizoda sice nemá tak našlápnuté tempo, jako ta předchozí a některé postavy se zde vůbec neobjeví. A ono je to vlastně i dobře. Zbývající postavy tak aspoň dostávají dostatek prostoru a celá epizoda působí mnohem ucelenějším dojmem. Hlavně se zde tentokrát nejspíše už definitivně vyřešil dlouho trvající milostný trojúhelník Jason-Jessica-Hoyt a tvůrci nám díky překvapivému vyvrcholení této linky připravili jeden z nejsilnějších okamžiků této série. Jasonovi slzy mluví za vše. Vztahy mezi lidmi a upíry navíc začínají být pochopitelně čím napjatější, Sookie stále pátrá po vrahovi svých rodičů a Russell Edgington své šílené choutky nezapře. Dějové linky se nám zkrátka pomalu ale jistě připravují k finiši, ve kterém se zřejmě opravdu máme na co těšit. Tento na první pohled trochu pomalejší, ale jinak výborně fungující, díl navnadil na blížící se finále dokonale. (Spooner)

Suits S02E08

Osmý díl nabídnul zřejmě největší odklon od zavedené formy seriálu. V rámci flashbacků jsme se vrátili do firmy o několik let zpátky a zjistili jsme řadu důležitých faktů, o nichž jsme se donedávna mohli pouze domnívat. Vrcholem epizody tak je patrně někdejší vztah mezi Donnou a Harveym. Jejich společné scény líčí Donnu jako jednu z nejsilnějších postav celé sestavy a její návrat do série je tedy více než pravděpodobný. Co se týče Harveyho, autoři se nadále zabývají otázkou, zda je to citlivý člověk a vnímající syn nebo pouze mocichtivé monstrum. Epizoda je vystavěna několika prostřihy a poslední scénou se celá mozaika krásně složí. Takto má vypadat zvolnění tempa před velkým finále a během dvou epizod se dozvíme, zda se šéfem firmy stane Jessica anebo Daniel. Jako už poněkolikáté nemáme, co bychom vytkli a už si připravujeme klávesnice na extrémně pozitivní recenzi. (Krasa)

 

Letní sezóna je v plném proudu. Co nejvíc baví vás?

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace