Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Zapomenuté piloty: sci-fi a horor


ikona
JAn_G
top 5
Pětice hororových a sci-fi seriálů, které jsme málem mohli vidět 

Neodvysílané piloty se staly doslova fenoménem a předmětem sbírání nemalé skupiny nadšenců. Málokterá idea totiž dokáže televizní stanice zaujmout natolik, že jí dají okamžitě zelenou a putuje rovnou na obrazovky. Konkurence je veliká a většina tvůrců proto přichází s provizorními pilotními epizodami, které, pokud zaujmou, jsou následné přestříhány, přeobsazeny, nebo kompletně přetočeny. Můžeme se tak setkat s neodvysílanými piloty Sherlocka, Buffy, přemožitelky upírů, Teorie velkého třesku, kultovního Gilligan´s Island a mnoha dalších.

Druhou skupinu pak tvoří ty piloty, které nenašly svého televizního mecenáše, či neprošly finálním sítem a nikdy tak nespatřily světlo světa. V mnoha případech ani přesto, že byly zaštítěny zvučnými jmény. A protože pořádného sci-fi ani hororu není na našich obrazovkách nikdy dost, a to zejména v poslední době, pojďme se alespoň krátce ohlédnout za těmi největšími žánrovými perlami, které se nedostaly do vysílání a skončily na zaprášených policích televizních archivů.

5. Badlands 2005/Brides of Lizard Gulch (1988)

V roce 1995 došly téměř veškeré zásoby vody, což způsobilo, že lidé opustili své domovy a za vidinou lepšího života se vydali na západ. Po deseti letech se vracejí zpět, do světa, kde voda je cennější než zlato. Mladá Sharon Stone tak vede rekolonizační program Badlands 2005, který by měl zbylou populaci Ameriky zachránit. V udržování bezpečnosti a potlačení odporu jí pomáhá šerif Miguel Ferrer a jeho parťák, sympatický kyborg. Badlands 2005, který dnes vyvolává akorát nezadržitelné salvy smíchu, je jedinou světlou výjimkou celého žebříčku. Seriálu sice vedení zelenou nedalo, do vysílání se však nakonec údajně dostal jako televizní film Brides of Lizard Gulch.

4. The Robinsons: Lost In Space (2004)

John Robinson je válečný hrdina, který zachránil planetu Zemi před invazí z vesmíru. Proto jsou on i jeho rodina vybrána vesmírným programem k okupaci planety Nova. Veškeré naděje na harmonický život jsou ale překaženy útokem mimozemšťanů, před nimiž John i celá jeho rodina prchají do nekonečného vesmíru. Pokus o remake kultovního sci-fi seriálu Lost in Space (1965) postrádá jakoukoliv výraznější dramatizaci, je poměrně nešťastně obsazen a v každém druhém záběru vidíte buďto člena štábu nebo nějaké zapomenuté lanko. Opravdu zajímavý je na Robinsonových fakt, že je režíroval mistr hongkongské akce John Woo a poté co jeho projekt pohořel, byly kulisy vesmírné lodi Jupiter 2 prodány produkci Battlestar Galactica a stalo se z ní plavidlo Battlestar Pegasus. Tady se na pilot můžete podívat.

3. Global Frequency (2005)

Global Frequncy je ilegální nezávislá zpravodajská služba vedená agentkou Mirandou Zero, která zachraňuje svět před následky tajných vládních projektů. Pilot podle stejnojmenného komiksu Warrena Ellise, který se podílel i na scénáři, sice vznikl v produkci WB Television Network, komise však nakonec seriál neschválila a pustila celý projekt k ledu. Později téhož roku se pilot dostal na internet a dočkal se ohromné popularity i vřelého přijetí mezi kritiky. WB ovšem bylo tímto únikem natolik znechuceno, že se seriálu nadobro vzdalo, což je převeliká škoda, protože Global Frequncy skutečně dosahuje nebývalých kvalit, o nichž si leckterý současný seriál může nechat tak akorát zdát.

2. Rough Magik (2000)

Rough Magik sleduje vládní organizaci, která pátrá po takzvaných snílcích, tedy lidech, kteří pod vlivem Prastarých páchají odporné zločiny a jsou prvními vlaštovkami blížící se apokalypsy. Tento pilot měl otevřít mysteriózní seriál pro stanici BBC, inspirovaný dílem mistra moderního hororu, H. P. Lovecrafta. Vedení bohužel pustilo celý projekt k vodě a svého uvedení se pilot dočkal až na DVD díky společnosti Lurker Films. Rough Magik se přitom mohl stát televizní stálicí, pyšní se přímo skvělou atmosférou a příjemnými odkazy na Lovecraftovo universum, které potěší zejména jeho znalce. Jediným negativem zůstávají pouze přílišné ambice tvůrců, které zbytečně odhalují nevelký rozpočet.

1. Hollyweird (1998)

Pilot z produkce Wese Cravena se soustřeďuje na trojici filmařů, kteří se snaží využít svou lásku k hororům k dopadení sériových vrahů řádících v L.A. Lákají je do pastí, hádají jejich motivy, odhalují identitu a všechno to pečlivě zaznamenávají na kameru. Hollyweird je doslova přecpaný vytříbenými hláškami, funkčním humorem a z tradičních žánrových klišé si utahuje natolik fingovaně, že s přehledem strčí do kapsy jakoukoliv soudobou parodii. Přesto se ho nepodařilo prodat žádné televizní společnosti.

Tak na co byste se dívali?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace