Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Výročí: 46 let od prvního Star Treku


ikona
Dr.Z
star trekvýročí
Před 46 lety začal vysílat Star Trek. Kde se vzal a jaká byla jeho cesta? 

Jak jistě všichni trekkies vědí, všímaví jedinci postřehli a ti ostatní se právě dozvídají, v sobotu 8. září tomu bylo přesně 46 let, kdy byl odvysílán první díl původního seriálu Star Trek. To samozřejmě nemohlo uniknout ani naší pozornosti a připravili jsme si pro vás menší článek mapující historii tohoto fenoménu.

Kam se dosud člověk nevydal

"Vesmír, nejzazší hranice. Toto je pětiletá výprava hvězdné lodi Enterprise. Její cíl: Zkoumat podivné cizí světy, pátrat po nových formách života a nových civilizacích, pronikat odvážně tam, kam se člověk dosud nevydal."

 

To byla první slova, která pronesl kapitán Kirk 8. září 1966, když se Star Trek poprvé objevil na televizních obrazovkách. Gene Roddenberry si dva roky předtím dal za cíl vytvořit sci-fi seriál o vesmírné lodi s posádkou prozkoumávající nové planety a neznámé části naší galaxie.

Dva roky uběhly a původní představy a návrhy, jak by měl Star Trek vypadat, doznaly určité změny. Měnil se název lodi, jména postav a další detaily, které byly stejně ještě několikrát předělávány. Kromě vlastních nápadů a představ bral Gene Roddenberry inspiraci, kde se dalo. The Voyage of the Space Beagle (A. E. van Vogt), Forbidden Planet (Eric Frank Russell), dokonce i dobrodružství Horatio Hornblowera, to všechno byly zdroje, které při tvorbě seriálu použil a jejichž vliv lze v seriálu nalézt.

 

Jako první dostala Star Trek na stůl CBS, která ho však odmítla kvůli jinému sci-fi seriálu Ztraceni ve vesmíru. Na podruhé to už ale vyšlo a Star Trek dostal nálepku NBC. Po zhlédnutí pilotu s názvem Klec ovšem vedení konstatovalo, že je to příliš intelektuální (neoficiální verze zní, že to bylo příliš erotické). Roddenberry se tak pustil do práce na druhé verzi se jménem Kam se dosud člověk nevydal. Ta už se stanici zamlouvala víc a dala celému projektu zelenou. 

Star Trek vs. NBC

Na to, že dnes je Star Trek považován za jeden z přelomových seriálů, tak ve své době si ze strany odborné veřejnosti získal jen málo pozornosti a televizí v podstatě prošuměl bez většího zájmu. Už první díly provázelo vlažné přijetí a spíše negativní kritiky. Sledovanost začala postupně klesat.

I přes nevalné ohlasy a nefér jednání ze strany NBC, která seriál přesunula na pozdější hodinu, což ztížilo sledování mladším divákům, Star Trek dostal druhou sérii. V té době se objevily indicie, že se chystá zrušení seriálu. To odstartovalo nevídanou aktivitu fanoušků. Během několika měsíců NBC zasypali více než milionem dopisů, ve kterých vyjádřili Star Treku podporu.

 

Koncem 60. let si NBC opět zahrála se Star Trekem na škatulata a začátkem třetí řady se seriálem šoupala natolik, že se začalo otevřeně mluvit o snaze oblíbenou sci-fi potopit. Obavy se naplnily a 9. ledna 1969 byl po 79 dílech Star Trek ukončen. nepomohla ani druhá dopisová kampaň.

Paradoxně to bylo možná právě ukončení, které Star Treku dopomohlo k daleko větší slávě a oblíbenosti. Seriál začaly vysílat i jiné televizní stanice, tentokrát ve vhodnějších časech pro cílovou skupinu. Čísla začala růst a Star Trek se tak pomalu stával kultem. 

Revoluční seriál

Star Trek byl v mnoha ohledech revolučním seriálem. Utopické společnosti, kde jsou si všechny národy rovny, se sice už nějakou tu dobu v literatuře objevovaly, pro televizní seriál to byla ovšem novinka, navíc v období studení války se něco takového zdálo být zhola nemožné. Daleko větší povyk pak způsobila rasová témata (USA je stále v období rasové segregace), která se ve Star Treku také objevila a v mnohém se přičinila ke společenským změnám té doby.

 

Všechny tyto problém, včetně rovnoprávnosti žen, byly ve 23. století vymíceny. Jinak tomu bylo v 60. letech 20. století, ve kterých se seriál natáčel. Vždyť například právě první polibek mezi mužem a ženou rozdílné barvy pleti v televizi mohli lidé vidět právě ve Star Treku. To, že se postavy políbily z donucení a navíc vše tak trochu maskoval šikovně zvolený úhel kamery, je už jiná věc. 

Kult se rozšiřuje 

Kultovní status Star Treku dokazují i všechny filmy a další seriály, které na motivy původní série vznikly. Mezi lety 1973 - 1974 to byl animovaný seriál a své hlasy opět propůjčila posádka v čele s Williamem Shatnerem. V roce 1979 se do kin dostal první celovečerní film a i když nevydělal tolik, kolik se očekávalo, stačilo to na další pokračování (nakonec těch filmů s původní posádkou bylo celkem šest).

 

Rok 1987 znamenal pro Star Trek vstup do další éry, v televizi se objevila Nová generace. Gene Roddenberry posunul příběh o sto let do budoucnosti a vůbec pozměnil celý koncept seriálu. Sedm sérií opět na nějaký čas uspokojilo fanoušky.

V devadesátých letech pak následovaly další dva seriály. Nejprve Stanice Deep Space Nine, o rok později o něco úspěšnější Voyager a v roce 2001 přibyl do rodiny zatím jako poslední Star Trek Enterprise. Pozadu se nezůstalo ani s filmy, které byly s posádkou z Nové generace natočeny celkem čtyři. O neskutečných kvantech knih, komiksů, počítačových her a dalších věcech se značkou Star Trek, dokazujících výsadní postavení tohoto fenoménu v žánru sci-fi, ani nemluvě. 

Trekkies

Ještě v jedné věci Star Trek pronikl tam, kam se dosud nikdo jiný nedostal. Do slovníku. Ano, jako jediní mají fanoušci Star Treku, tedy trekkies/trekkers, heslo v Oxfordském slovníku. To, že jsou trekkies opravdu oddanými fanoušky prokázali jak v dopisových kampaních a protestech proti zrušení seriálu, tak například v kampani za pojmenování raketoplánu po slavné seriálové lodi Enterprise.

 

Úctu ke svým obdivovatelům dokázal projevit i Gene Roddenberry. Postavu Geordiho La Forge pojmenoval po fanouškovi, který i přes svou nemoc – trpěl svalovou dystrofií – navštívil řadu srazů a údajně se s Roddenberrym i spřátelil.

Star Trek se kromě svého nesporného vlivu na televizi či popkulturní dění výrazně zapsal i do životů mnoha obyčejných lidí, když odvážnými a ve své době těžko představitelnými vizemi do značné míry ovlivnil společnost a její myšlení. Live long and prosper. 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace