Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálová nálož: Dexter, Last Resort, Chicago Fire


ikona
Spooner
seriálová nálož
Co tenhle týden dělali masoví vrazi, námořnicí, poldové, požárnicí a další? 

S krátkým hodnocením čerstvých dramatických hitů na poli seriálů se od teď budete setkávat v rubrice Seriálová nálož. Tentokrát tu najdete American Horror Story, Fringe, Lovce duchů, Last Resort, Nikitu, The Beauty and the Beast, Dextera, 666 Park Avenue, Hunted, Homeland, Nashville a Chicago Fire. Časem se pochopitelně bude obsah rubriky měnit, některé seriály přibudou, některé zmizí, prostě podle atraktivity samotných seriálů nebo televizního programu.

 

Hunted S01E04

Tajný agenti z britsko-americké koprodukce přitvrzují. Po úvodních krapet pomalejších dílech, ve kterých se převážně jen rozdávaly karty na stůl, zde máme první vyloženě napínavou epizodu. O příběhu se radši ani moc zmiňovat nebudu, jelikož u tohoto typu seriálů je až příliš lehké dostat se do spoilerové zóny. Vezmeme to tedy stručně: Sam v utajení začíná mít problémy, Jack Turner je čím dál nebezpečnější a Keel začíná pátrat po krtkovi ve své organizaci. Celé je to opět doplněno o výborné postavy, kterým se zase o trochu více dostaneme pod kůži. Atmosféricky řemeslně natočená epizoda pak vygraduje skvělým cliffhangerem, který slibuje ještě větší věci do budoucna. I přes výborný scénář by se však mohly některé dialogové scény trochu zkrátit a celá epizoda by se tak ihned zbavila zbytečných hluchých míst. Špionážní drama nám ale dělá radost i tak.

 

Nashville S01E04

Country zpěvákům sledovanost sice klesá, ale kvalita naopak stoupá. Nejnovější díl možná nenabídne tak dramatické a zajímavé konflikty a dialogy, jako díly předchozí. I přesto však tvůrci stále pečlivě budují příběh a hlavně vztahy mezi výborně napsanými postavami. Trio začínajících hudebníků je zde sice pořád tak nějak navíc, zbytek postav má ale rozhodně stále co nabídnout. Hlavně Julliette zde ukáže svou stinnou i lidskou stránku poté, co jí jedna eskapáda v supermarketu začne ničit kariéru. Hayden Panettiere navíc konečně začíná dokazovat, že není jen hezkou tvářičkou a hravě uhraje i náročnější scény. Její rivalka Rayna, v podání stále bezkonkurenční Connie Britton, se potom rozhodne podpořit svého manžela, který kandiduje na starostu, na jedné z jeho politických akcí. Tento nápad však nakonec přinese více škody, než užitku. I tato linie zatím skvěle funguje, i když politiky se tentokrát zase moc nedočkáme. V příštích dílech by se to však díky jednomu velkému tajemství mohlo změnit. Zpěváci zkrátka stále brnkají na tu správnou dramatickou notu. Snad si k nim ještě najdou diváci cestu včas.

 

Nikita S03E03

Nikita si to dneska bude muset rozdat s teroristy. Partička poblouzněných aktivistů, kterou už nebavilo vysedávat na chodnících, okupovat Wall Street a spílat jednomu procentu, se za pomoci bývalého vojáka vyzbrojila a chystá se udělat ohňostroj na akci jednoho senátora. Vše je ale trochu složitější hlavně díky jedné divizní agentce. Ta je rok v utajení v jejich řadách a už jí to totiž taky pěkně leze na mozek. Nikita začne mít opět pochybnosti, jestli je tahle obrozená Divize vůbec v něčem jiná než ta Percyho a jestli má její práce vůbec nějaký smysl. Doufejme, že tenhle vnitřní souboj jsme dnešní epizodou vyřešili a příště se tak zaměříme na něco zajímavějšího. Dnes to bylo oproti minulým dílům trošku slabší. Ničím z řady nevybočující samostatná epizoda, která nepřinesla vůbec žádný posun. Za to příští epizoda vypadá na hodně zajímavou podívanou.

 

666 Park Avenue S01E05

Amerika tlačí oblíbený duchařský svátek téměř do všech komerčnějších seriálů, oslavy Halloweenu se tedy nevyhnuly ani Drakeově budově. Případné dohady o tom, že 666 Park Avenue předvedla na párty zdaleka nejoriginálnější kostýmy (Hitchcock!) jistí diskuze, teď přichází na řadu chvála. Až na nutnou, vyloženě telenovelní vztahovou linii a jednu úsměvnou scénu se sekyrou, která asi měla vyvolat nepříjemné mrazení, se totiž tentokrát hodně zadařilo. Příběh sprintuje boltovskými skoky kupředu - Gavin řeší tajemné výhrůžky jeho ženě, Jane se konečně dočkala solidní hororové naháněčky po baráku, a také samotná mytologie nemovitosti představuje zdá se dalšího ze zásadních záporáku (fanoušci The Wire budou chrochtat blahem). Opětovnou snahu přiblížit se Ztraceným pak tvůrci ventilují skrze stylový flashback a záhadný konec... no prostě spokojenost. (Davies182)

 

Chicago Fire S01E04

Příběh jede. Zkorumpovaný hajzlík Voight znovu nenechá Caseyho vydechnout a situace se přiostřuje - začíná jít do tuhého a do půlky série bychom se s trochou štěstí mohli dočkat scén, které z diváka v šoku vyrazí dech. Zatím bohatě stačí další vykreslování skvěle napsaných postav, tentokrát v podání náčelníka Bodena (skvělý Eamonn Walker) nebo kamarádského Herrmanna. Zápletka s městskou soudní tahanicí či Severideovo zůčtování s neobvyklými potížisty rozhodně zaujme, tvůrci si totiž uvědomují, že se divák musí s charaktery sžít: porozumět jim a oblíbit si je. Bát se o ně. Pokaždé, když se rozezní poplach, tu není jisté, kdo se vrátí (jestli vůbec) s kolika šrámy na těle či na duši; kolik lidských životů civilistů bude zmařeno. Tohle není Ordinace v Růžové zahradě... Po týdnu opět rád odpouštím dvě, tři scény se zanedbatelným nádechem patosu, a již počtvrté apeluji na neznalé: Chicago Fire je špička letošní seriálové sezóny! (Davies182)

 

Homeland S02E05

Homeland přichází se svým zatím nejklidnějším, ale o to působivějším dílem. Celá stopáž se v podstatě zaměřuje na výslech Brodyho, který během necelé čtvrthodinky vystřídá tolik falešných výrazů a pravdivých přiznání, až z toho mrazí. Zde opět musíme vyzdvihnout hlavně klíčový rozhovor s Carrie, jenž následně vygraduje do velmi emotivního finále, v němž se Brody dozná svých činů a rozhodne se spolupracovat s CIA ohledně vyzrazení dalšího útoku Abu Nazira. Jak naznačují vazby mezi postavami, nic nebude tak černobílé, jak se zdá. Homeland v druhé sezóně opravdu přitvrzuje a přichází nejen s vychytralým scénářem (ty dialogy!), který záměrně zhušťuje děj, ale také s přesvědčivými hereckými výkony, díky nimž určitě o seriálu opět uslyšíme na Zlatých Glóbech nebo cenách Emmy. Co v páté epizodě předvedli Damian Lewis a Claire Danes, by si jistě nějaké ocenění zasloužilo. (mcb)

 

Last Resort S01E05

Budoucnost zřejmě nejlepšího seriálu letošní podzimní sezóny, který se potýká s nízkou sledovaností, je velmi nejistá. Ve výhledu je zatím ohlášeno dohromady jen sedm dílů, poté o osudu posádky ponorky USS Colorado rozhodnou ratingy. Proto se raději dívejme, dokud máme na co. Zrušení seriálu by bylo na velkou škodu, protože pátý díl opět pomyslně zahustil atmosféru. Když je možná konečně vyřešena situace a uzavřena mírová dohoda (s příslušnými tresty) mezi kapitánem Marcusem a vládními zástupci z USA, zjistí se, že ponorka Colorado (nyní pod vedením Grace Shepherd) zničila nepřátelskou ponorku, která byla nastrčena, aby jí zlikvidovala. Smlouva je tedy zrušena, což se ještě umocní momentem, kdy ve strachu o svou dceru zpanikaří Gracyin otec a začne bezhlavě střílet po tom, co mu přijde na mušku. Všeobecné zhoršení pro všechny přítomné, ale zároveň další porce napětí pro diváky, kteří mohou v očekávání odhadovat, jak celá tahle šlamastika skončí. Jestli teda budou mít tu možnost... (mcb)

 

American Horror Story S02E03

Stále nevíme, kam směřujeme. Před úvodními titulky se opět dočkáváme flashforwardu ze současnosti, kde v opuštěném blázinci terorizuje (nyní už zabíjí) psychopatický vrah (nyní již vrahové), aniž by se to jakkoli vztahovalo k hlavnímu retro příběhu. Tam dostáváme další bližší pohled pod kůži postav – doktor se profiluje v pořádné hovado, sestru Jude pronásleduje temná minulost, druhá sestra Mary zase vypadá, jako by ji posedl sám Satan. Do toho se tentokrát vkrádá zápletka s útěkem Kita a Lany, který nedopadne zrovna nejlépe. Zejména když za deštivého počasí venku narazíte na jakési zombie kanibaly pojídající ostatky zmizelých členů blázince. Pořád tady chybí nějaký ústřední motiv, který by tyhle bizarní epizodky pospojoval do jednoho celku. Zatím se tedy dočkáváme jen vysoce stylizovaného pohledu mezi zdi instituce, jejíž členové jsou vám totálně ukradení. A taky bych chtěl vědět, jak je to s těmi mimozemšťany! (mcb)

 

Fringe S05E04

Fringe konečně začíná ve své poslední sezoně pořádně šlapat na plyn. Ze začátku čtvrtého dílu to vypadá, že opět půjde jen o rutinní vydolování další pásky a následování jejich instrukcí, jenže když tým zjistí, že musí do Pozorovately kontrolované zóny, nastane konečně čas, přejít do protiútoku. Walter odhalí svoji skrýš, ve které schovává artefakty ze všech případů, které kdy oddělení okrajových věd šetřilo a následně začne tým uměle vyvolávat paranormální jevy, aby odvedl pozornost svých nepřátel, popřípadě jim pořádně zatopil. Doufejme, že naši hrdinové budou ve výživném nápadu pokračovat i v dalších epizodách. Do hry se také konečně vrátil agent Broyles, který teď dělá špeha u pozorovatelů a celou epizodu to vypadalo, že jeho návštěva bude mít krátké trvání, a že Broyles obětuje sám sebe, aby hrdiny ochránil. K velkému překvapení ale nakonec zemřela Etta, což je zpráva krušná i potěšující zároveň. Na jednu stranu už Peter a Olivia zažili dost a být u smrti svého dlouho ztraceného a znovu nalezeného dítěte je kruté, nicméně na druhou stranu je cítit, že autorům už teď nebude nic svaté a půjdou do závěru seriálu naplno! (Anarvin)

 

Dexter S07E05

Kdo by byl řekl, že se osobní kontakt Isaaca a Dextera uskuteční už takhle brzy. Samozřejmě si nemůžeme odpustit připomínky k možná až trochu drzému Dexterovu pohrdání ruskou mafií, která by jej mohla vcelku snadno odhalit a případně i zavraždit. Kodex několika prvních sérií je už ale několik epizod nenávratně pryč a Dexter se tak snaží upoutat kapku odlišným receptem, než jsme doposud zvyklí. Záleží na každém, zda mu i posedmé vyhovuje jasně stanovený záporný hrdina a jeho zcela pravděpodobná eliminace v poslední části. My jsme se kochali Yvonne Strahovski, která se poprvé projevila o něco výrazněji a vlastně i Debrou, jejíž vnitřní rozervanost je zřejmě nejzajímavější složkou této řady. Její rozhovor s Angelem a vůbec nalezení fotografie ze svatby, kdy před zraky své nadřízené kryla svého bratra, jsou prvky, které sérii zcela jistě drží nad vodou. I popáté kapku instantní, ale přesto po čertech zábavné napětí. (Krasa)

 

Beauty and the Beast S01E03

Dokážeme přistoupit na fakt, že Kráska a zvíře od televize CW je naivní pohádkou pro milovníky nenáročných romancí, ale ústředním brunetám zkrátka nedokážeme s jejich proporcemi uvěřit nejen policejní práci, ale i tíživou minulost. Kapku legračně působí i samotný Vincent. Seriál zřejmě není obdařen přílišným rozpočtem, takže jeho poněkud ledabyle působící proměna v monstrum v úvodní epizodě byla asi vrcholem náročných fantasy prvků. To pak jen těžko uvěříte, že ten fešák s jizvou je zmutovaný chudák a na Rona Perlmana a jemu podobná herecká „zvířata“ zkrátka nemá. Naprosto zbytečně navíc na nás působí postava Tess. Coby kolegyně hlavní hrdinky je příliš nevýrazná, její humor je laciný a zkrátka nedokáže nabídnout nic zajímavého. Spíše by se nám líbil nějaký postarší, zkušený kolega v uniformě, který by příběhu dodával jakous takous uvěřitelnost. (Krasa)

 

Lovci duchů S08E05

Vampirates! Na úvod se musím přiznat, že jsem byl trochu zklamný z toho, že se tvůrci vracejí zpět k mytologii nové řady, protože jak dokázaly oba předchozí díly, Lovci duchů letos bodují zejména v epizodním vyprávění. Blood Brother na jedné straně sice představuje pouze standardní epizodu, ale na té druhé dává větší prostor Bennymu, jehož sympatie a současná rozpolcenost z něj dělají více než důstojnou náhradu Castiela (který se alespoň na okamžik vrátí i tentokrát). Zajímavou a vcelku působivou dichotomii vytváří i flashbacky obou bratrů, mapující předcházející rok, který je stále ještě zahalen rouškou tajemství. Co se sakra stalo s Castielem, jak se vlastně Dean s Bennym dostali z Očistce? Jedno je ale už teď jisté. Winchesterovi čeká dlouhá diskuze. Tak uvidíme, jestli se slabší premisa nové řady rozvine v něco komplexnějšího a temnějšího. (JAn_G)

 

Váš favorit tohoto týdne?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace