Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Vzhůru do vesmíru, 2. část


ikona
Dr.Z
fireflytématransformerstrek
Minulá osmička vesmírných lodí vám evidentně nestačila. Tady máte další. 

Hezky to Davies182 minulý týden rozjel a představil první osmičku těch nej vesmírných korábů ze seriálové tvorby. Nechtěně, ale trochu očekávaně, tím rozpoutal lavinu komentářů (ano, třináct je u nás lavina), ve kterých jste se dožadovali zařazení i svých oblíbenců na seznam těch nejvíc cool plavidel ve známém vesmíru. Znovu však musíme upozornit, že bereme pouze seriálové kocábky, takže i kdybychom sem moc rád zařadili takové legendy jakými jsou Nostromo nebo Millenium Falcon, tak dokud se neukážou v nějaké seriálové roli, budeme je muset oželet. Nezoufejte, zamáčkněte slzu, zanadávejte si, jak je ten svět nespravedlivý a pak se pojďte podívat, jakou flotilu jsme si pro vás připravili.

Andromeda

Délka: 1301m
Posádka: 4500 + 2300 pasažérů – ale postačí i 5
Zbraně: rakety, lasery, antiprotonové kanóny
Nejvyšší rychlost: výřivý proud (no prostě rychlejší než světlo)

Zavládla doba temna... Společenství systémů, které bývalo nejvelkolepější civilizací v dějinách, se zhroutilo. Avšak posádka jedné lodi se zapřísáhla překonat temnotu a znovu roznítit světlo civilizace. Na hvězdné lodi Andromeda naděje žije dál. Andromedu nám ze svých startrekovských přebytků uplácal Gene Roddenberry. Kapitánem osobité lodi se stal Dylan Hunt, respektive znovu stal, poté, co se dostal z horizontu události černé díry, kde by zmražen v čase. Zachráněn nákladní lodí Eureka Maru a její posádku rovnou naverboval , aby mu pomohla obnovit více jak tři sta let zašlou slávu Společenství systémů. A abychom si Andromedu zařadili do nějaké té škatulky, tak vedle lodí živých a neživých tu je právě Andromeda, řízena a vlastně tvořena umělou inteligencí.

Destiny 

Délka: kolem 747m
Posádka: 70+
Zbraně: pulsní zbraně
Nejvyšší rychlost: FTL

V seriálech ze světa Hvězdné brány nikdy nehrála podstatnou roli nějaké vesmírná loď, tedy až do jisté doby. Někteří mi možná o hlavu omlátí Prométhea a Daedala, ale upřímně, tyhle dvě lodě se nikdy nevyrovnají Destiny z nejmladšího spin-off přírustku Stargate Universe. Ten se celý motal právě kolem Destiny. Kolem jejího původu, smyslu a cíle její cesty. Spíše vědecké plavidlo, sice schopné účinné obrany, ale v čele útoku byste ho zřejmě nenašli, se dlouho toulalo vesmírem, než se na něm objevili lidé ze Země. Zpočátku to vypadalo na další sérii typu Atlantis, ale záhy se ukázalo, že se tvůrci SGU dívali na Battlestar Galacticu a trochu se inspirovali. V celém seriálu se ovšem objevuje jeden z nešvarů Hvězdné brány, nikdy se nevyužil celkový potenciál Destiny. Lidé se na ní dostávají poté, co miliony let plula vesmírem a je v dost špatném stavu, takže je nám umožněno vidět pouze malé procento z celé lodi a o jejích možnostech ani nemluvě.

Planet Express

Délka: neznámá
Posádka: 7
Zbraně: lasery
Nejvyšší rychlost: 99 % rychlost světla (což je daleko víc než tradiční rychlost světla, protože ta byla v roce 2208 navýšena.)

Zaměstnanci Planet Express toho se svou lodí zažili už opravdu hodně. Několikrát zabránili zničení Země, ale i celého vesmíru, prozkoumali mnohé světy a dokonce sem tam doručili i nějakou tu zásilku. Loď je to vskutku unikátní hlavně palivem, které pro své cesty používá. Temnou hmotu, vylučovanou roztomilým Nibblerem , do pece přikládá Bender – lodní kuchař – a doktorem na tomto spedičním zázraku je krab s kupou problému a sebevědomím tak nízkým, že by ho nepodlezl ani Hermes Conrad. Loď Planet Express je sice s hrdiny seriálu Futurama v téměř každé šlamastyce, ale snad kromě jednoho nebo dvou dílů jí nikdy nebyla věnována větší pozornost a slouží tak opravdu spíše jako dopravní prostředek, nežli jako další člen nejnespolehlivější zásilkové společnosti.

Moya

Délka: neznámá
Posádka: 1+
Zbraně: žádné
Nejvyšší rychlost: starburst (v podstatě skokový pohon.)

Vesmírná loď nemusí být jen stovky a tisíce tun oceli, v některých případech to jsou i živé organismy. Do této kategorie patří i Moya ze seriálu Farscape. Tahle loď má tolik zvláštností a tak moc se od ostatních odlišuje, že popsání všech zajímavostí by vydalo na samostatný článek. Takže jen stručně. Délka se určuje těžko, vzhledem k tomu, že jde o živého tvora, který roste, tak i rozměry této lodi třídy Leviathan (nebo spíše rasy?) se mění. Čistě teoreticky žádnou posádku nepotřebuje, ale obvykle se v mládí spojí s tzv. pilotem, s nímž má neuvěřitelně blízký, až symbiotický vztah. To ale neznamená, že se sem tam na palubě nějakého toho Leviathana neobjeví posádka. Většinou však zajišťují pouze transport zboží nebo vězňů, protože díky absenci jakýchkoliv zbraní slouží tito tvorové převážně jako přepravní plavidla.

TARDIS

Délka: standardní policejní budka
Posádka: obyvkle 2
Zbraně: žádné
Nejvyšší rychlost: cestuje časem a prostorem, co víc byste chtěli

Ano, na první pohled je tohle naprosto obyčejná policejní budka, ale uvnitř... to už je zcela něco jiného. TARDIS mají na svědomí Páni času a pokud je řádně udržovaná a řízená, je schopná vás přemístit do libovolného bodu v čase a prostoru. A že je důležité se o svou TARDIS správě starat ví Doktor moc dobře. Jeho starší typ, který má porouchaný chameleóní obvod (umožňuje splynout s okolím), si stále udržuje vzhled policejní budky z 50. let. Všechny nedostatky TARDIS dohání v interiéru, který se sice za ty roky, co Doktor Who brázdí televizní obrazovky, několikrát změnil, ale ve středu zůstává typická hexagonová řídící konzole. Dále zde můžeme najít obyčejné ložnice, místnost s bazénem nebo třeba galerii umění. Opět tu máme co dělat s plavidlem schopným samostatně přemýšlet a dokonce se umí dostat do cizího těla, z něhož nám pak jednou vysvětlila, jak to vlastně mezi ní a Doktorem je. No, vskutku zajímavé to plavidlo, z celého seznamu bezesporu nejoriginálnější.

White Star

Délka: 475,6m
Posádka: 38 + 60 vojáků
Zbraně: neutronový kanón, fúzní kanón, gravimetrický kanón
Nejvyšší rychlost: skokový pohon

Tenhle křižník ze seriálu Babylon 5 s označením White Star byl postaven za spolupráce Minbarského federace a Vorlonského impéria jako plavidlo schopné postavit se záhadné rase Stínů. Její velikost ji dělá účinnou jak v boji proti stíhačům, tak proti větším lodím, se kterými si pak ve větších počtech hravě poradí. Právě boj ve větších skupinách je její hlavní předností, kdy svou mocnou palebnou silou je schopna ochromit jakéhokoliv nepřítele. Kromě rozmanité výzbroje může do boje vyslat i čtyři těžké stíhače třídy Nial. Ani v obraně to není žádné ořezávátko a díky vorlonskému bio-pancíři si na White Star jen tak někdo nepřijde. I když se jedná o poměrně menší plavidlo, je schopno otevřít vlastní hyperprostorové okno a není tak závislé na skokových branách nebo na větších lodích.

Battlestar Galactica

Délka: 1438m
Posádka: 6000 až 7000
Zbraně: elektromagnetické kanóny, point-defence guns, konvenční rakety, jaderné hlavice
Nejvyšší rychlost: FTL (skokový pohon)

To nejlepší na konec. Tahle krásná a téměř nezničitelní loď (moje oblíbená) toho zažila opravdu hodně. Cylony kosila už v první válce, během které na ní začal sloužit i její budoucí velitel, ale tehdy zatím ještě pilot Raptoru a zelenáč William Adama. Právě Adama a jeho paranoia a staromilství Galacticu uchránily před zákeřným cylonským útokem. Zastaralé systémy a muzejní stíhačky byly pro smích, ale všem těm posměváčkům úsměv pěkně ztuhl, když se pak na kost zmrzlí vznášel ve vesmíru. Poté, co se posádka Galacticy otřepala z šoku, sešrotovala tucty plecháčů, posbírali co nejvíce přeživších a vydali se za bájnou planetou, ale hlavně co nejdál od Cylonů. I když Galactica nikdy nebyla samostatnou postavou jako třeba Moya z Farscape, často tak k ní některé postavy odkazovali a při její poslední cestě vstříc Slunci určitě neukápla slza pouze mně.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace