Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Slavní režiséři televizních pilotů #3


ikona
Davies182
marvelpilotyshowtime
Kteří další hollywoodští velikáni si za poslední půlrok "odpočinuli" u natáčení seriálů?  

A je to tu zas. Lze již nyní s neochvějnou jistotou potvrdit, že s "režisérským speciálem" se na TVZone budete potkávat pravidelně, a to minimálně dvakrát do roka. Aby vám náhodou něco neuniklo. Opráším nyní starou větu, a znovu napíši, že zejména americké seriály se již dávno neztrácejí vedle jejich celovečerních hollywoodských příbuzných: za jak dlouho se při zavedeném tempu dočkáme televizních pilotů, ukuchtěných pány jako jsou Spielberg, Jackson nebo Nolan? Nikdy neříkejte nikdy. Dokonce už i ten Ridley Scott hňácá svůj ambiciózní Vatikán (ze kterého se ovšem postupně stal TV film)! Takže hurá, tady máte další hvězdnou desítku. Najde se v ní možná méně ultrazvučných jmen než v minulých dílech tady a zde, kvalita se většinou ale stejně nezapře.

Eli Roth - Hemlock Grove

Celosvětová hororová scéna pravděpodobně nezná většího pošuka, nežli kontroverzního Eliho Rotha (Hostel). Někdo ve filmech buduje napětí skrze temnou atmosféru, někdo si pomáhá mrazivými lekačkami. Ne tak kámoš Quentina Tarantino. Eli na diváka jednoduše vyklopí náklaďák plný bordelu v podobě piroteskních monster, zohavených těl a děsuplných mučících nástrojů od krve, a pozoruje reakce. Jako nezaměnitelný režisér si naposledy vzal na paškál projekt NetFlixu s názvem Hemlock Grove dle oblíbeného románu. Z mysteriózní a hlavně šokující televizní adaptace naskákaly v půlce dubna všem fanynkám Stmívání pupínky, takhle má totiž vypadat pořádná upíro-člověko-vlkodlačí romance!

Niels Arden Oplev - Under the Dome

Stephen King je literární pojem, jenž musejí moc dobře znát snad i promrzlí eskymáci odříznutí od civilizace, nebo tykadlovití obyvatelé souhvězdí Andromeda. Je to prostě King. No a každý vychytralý spisovatel ví, že je občas dobré, zaštítit nějaký ten seriál: nejlépe tedy nese-li název vašeho opěvovaného díla (zdravíme George R.R. Martina!) Takže se za mořem naverboval dánský režisér, stojící za evropskými perlami jako Oddělené světy nebo Muži, kteří nenávidí ženy, a vyrazilo se nakrúcať. A i když je zbytečně roztahované scífo Under the Dome fanoušky předlohy převážně zatracováno, posvěcuje jej z jakéhosi důvodu průběžně samotný stvořitel. Myslete si, co chcete, ale sledovanost finiše první série byla brutální (12 mil.), druhou řadu tu máme co nevidět. Niels snad časem natočí další krimi pecku v duchu Pomsty mrtvého muže s Colinem Farrellem.

Michael Apted - Ray Donovan

Teď budu tak trochu podvádět. Apted totiž nenatočil úvodní epizodu skvostného Raye Donovana (naše recenze 1. sezóny vyjde co nevidět), nýbrž jeho kulervoucí závěr - dámy prominou. A ukázalo se, že to byla volba více než prozíravá. Ve scénáři dech beroucí padesátiminutovky, v níž na sebe řvou Liev Schreiber s Jonem Voightem, se emocemi rozhodně nešetří. A kdo jiný by je uměl divákům prodat s tak protřelou nonšalancí, než tvůrce filmového klenotu Gorily v mlze, bondovky Jeden svět nestačí nebo pohádkové Narnie? Tohle byla trefa do černého, Showtime si své seriálové uzavíráky většinou umí pohlídat. Na velkém plátně Michael naposledy úkoloval Gerarda Butlera ve sportovním dramatu Na divoké vlně, o chystaných projektech zatím média mlčí.

John Madden - Masters of Sex

Pokud jste se právě neprobrali ze stoleté hibernace, pravděpodobně jste už kdysi měli to štěstí vidět trháky jako Zamilovaný Shakespeare, ještě sladší Mandolínu kapitána Corelliho, nebo hvězdně obsazený Důkaz. Stojí za nimi Brit John Madden, a právě ten si letos střihl pilot odvážného Masters of Sex (a chvíli po něm i výše zmíněný Apted). Michael Sheen tu spolu s Lizzy Caplan pod dohledem stanice Showtime v kostce zkoumají, proč je milování tak zatraceně návykovou kratochvílí. Břitká show dopodrobna rozpitvává psychologii postav, stopáž se tedy zdaleka netočí jen kolem odhalovaných ňader či pánských pozadí. V kině jste mohli poměrně nedávno vidět také Maddenův Dluh s Jessicou Chastain nebo Samem Worthingtonem, momentálně se ceněný režisér točí kolem remakeu klasiky My Fair Lady. V něm by měla Audrey Tatou... ehm... vystřídat Keira Knightley. Tak hodně štěstí.

Robert Sedláček - České století

Stranou v našem třetím rejžovském speciálu tentokrát nezůstane ani tuzemská kotlina. Když se v roce 2011 dostala do kin dramatická pecka Rodina je základ státu, nikdo si už o Robertově talentu nedovolil ani v nejmenším pochybovat. Sedláček debutoval s upřímnými Pravidly lží s Langmajerem, za sedm let se potom propracoval až k jednomu z nejnákladnějších projektů České televize. Ten nese výmluvný název České století, a diváci s ním aktuálně prožívají napnuté nedělní večery. Začalo to celé moralizujícím T.G. Masarykem, skončí pravděpodobně kdesi v období Sametové revoluce. A je to fajn. Kritici jásají, Česko je po seriálové stránce zase jednou náležitě evropské. Osobně jsem jako nesmrtelný Bohoušův fanda zvědavý, co za rok charismatický režisér provede s chystaným buranským sequelem Dědictví aneb Kurvaseneříká.

Joss Whedon - Agents of S.H.I.E.L.D.

Ano, pilot se jednoznačně povedl. Za tím si budu stát a budu (a budu!), dokud mě v tandemu Tony Stark nesežehne rudým laserem a Thor mocným Mjölnirem nezatluče do země. Jasně, opálený Whedon se na těch Bahamách klidně může smát od ucha k uchu. Gratulovat si vyčůraně k tomu, že si každou minutu vydělá v přepočtu na tři mojita - svoje si ale v září odkroutil. A průser to ani zdaleka nebyl. Vyfintěným agentům v čele s jedním obzvláště naivním robotem (nebo co to je) sice opovážlivě dochází dech, úvod však namlsat dokázal. Tvůrce kultovní (ano, vážně jsem to slůvko použil) Buffy, přemožitelky upírů, příležitostný comicsový scénárista a režisér nařachaných Avengers se s nejslavnější týmovkou světa vrátí na plátna kin zhruba za rok a půl. Coulsone, snaž se!

Phil Lord, Chris Miller - Brooklyn Nine-Nine

Vlastně ani není nijak extrémně trestuhodné, pakliže jste o téhle tvůrčí dvojce jaktěživ neslyšeli. Přesto za sebou mají pánové Lord & Miller hned dva snímky, které jste dost možná už klidně i vícekrát dávno zhlédli. Barvičkami hýřící Zataženo, občas trakaře takhle přišlo roku 2009 zcela nečekaně jako kobliha z čistého nebe: demonstrace živelného, originálního animáku plného vydařených gagů a sympatických postav? Proč ne! Další pecka pak dorazila do sálů (v Čechách až na nosiče) o tři léta později. 21 Jump street s šíleným Tatumem a ještě divočejším Jonahem Hillem rozesmála nejednoho vyznavače komedií, i zde mise splněna. Návyková parodická fraška (v dobrém slova smyslu) Brooklyn Nine-Nine s uřvaným Terry Crewsem dnes není ani ve své polovině, fandové se však druhé řady dožadují už teď. Chceme víc!

Joe Carnahan - The Blacklist

Když se řekne frenetická akce, musí se říct i Joe Carnahan. Výbušný A-Team, béčkové Sejmi Eso nebo zasněžené Mezi vlky. A bude lépe, tak třeba s plánovanou akční komedií Stretch s civilním Captainem Amerikou v hlavní roli. Ale nepředbíhejme. Slušně rozehraný The Blacklist v prvé řadě není zrovna adrenalinová záležitost, nýbrž docela hutné krimi. James Spader (za rok zatopí jako plechový Ultron borcům a frajerkám z Avengers) je jedním z nejhledanějších zločinců na Zemi. Teď se nechal dobrovolně zadržet, a tvrdí, že mu přes noc narostla páteř a nad hlavou začla svítit svatozář. Jedná se vypočítavému holohlavci skutečně o vyšší dobro, nebo je v sázce něco prohnilejšího? Spoonerův názor na aktuální kvalitativní stav seriálu si budete moci přečíst již během následujícího týdne, Carnahan do toho nicméně šlápnul po svém. Zklamání nehrozí!

Rian Johnson - Breaking Bad

Ale no tak. Byl by hřích apokalyptických rozměrů, nevtlačit sem chlápka, podepsaného pod zatím bezkonkurenčně nejlepší epizodou všech seriálů ever. Také k dnešnímu dni se výborný Ozymandias (aka čtrnáctá epizoda páté řady Perníkového táty) pořád zuby nehty drží na neposkvrněných 10 z 10 na IMDb, a to již prosím pěkně nasbíral úctyhodných 41 tisíc hodnocení. Takže ne, Rian Johnson nezrežíroval pilot. Vince Gilligan jej místo toho ukecal k pozdějšímu "odvyprávění" poněkud zásadnější části drogové story, načež spolu ti dva tnuli do živého. Doslova. Tvůrce sci-fi hříčky Looper či atmosférického Zmizení - mimochodem obé s Josephem Gordon-Lewittem - má tímto v továrně na sny dveře otevřené dokořán. Doufejme. Chybíš nám, Heisenbergu, fakt že jo.

Brad Silberling - The Reign

Historický slaďák na n-tou, to je zhruba v kostce další růžovoučký projekt stanice The CW. Ne, nemám vůči tamějším kravaťákům averzi. To jen, že jsem se od říjnového zhodnocení pilotu ještě stále neproměnil v ženu - nedovedu tudíž absolutně pochopit, jak to, že téhle zaláskované nádheře ani po měsíci neklesá sledovanost. Mladíci chrochtají blahem u kulometného Protiúderu, dívky holt relaxují u The Reign o Mary, Královně Skotů . Nemějme jim to za zlé. Silberling se na post režiséra pilotu srdíčkové odysey hodil nejen proto, že si v minulém tisíciletí střihl ubulené Město andělů (ten film žeru). Zadařilo se mu totiž i s dobrodružným Lemony Snicketem nebo rozčarovanou Natalií Portman v rodinném drámu 10 položek a méně, a to už se počítá. Učitelky dějepisu se obracejí... ve sborovně, Brad se chystá na svou štaci v povídkovém Jerusalem, I Love You. Ach jo.

Čestné zmínce na monitoru se tentokrát vyhnuli borci, kteří statečně úřadovali již v předchozích dílech. Točili sice úvody jiných seriálů než minulý rok, prostě jsme je tu ale už jednou měli. Tečka. Jmenovitě to jsou například David Slade (Hannibal), Frank Darabont (Mob City), Len Wiseman (Sleepy Hollow) nebo Brad Anderson (Almost Human). Do žebříčku se dále nevešel také béčkař Renny Harlin - stejně netočil v případě kriminálního Gracelandu pilot, ale až x-tou epizodu. Tak začátkem léta opět na viděnou!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace