Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tip: Umíme v Čechách stand-up?


ikona
Mr. Hlad
stand-up
Že v Čechách nedokáže nikdo udělat pořádný stand-up? Parta z Underground Comedy vás přesvědčí, že to přeci jen jde 

Stand-up komedie u nás ještě před pár měsíci prakticky neexistovala a kdo tvrdí opak, tak kecá. Jistě, bylo tu Na stojáka, ve kterém lidi stáli a dělali komedii, tedy čistě teoreticky, ke klasickému stand-upu to ale celé má daleko asi jako hokejová reprezentace Trinidadu a Tobaga na olympijské hry. Nehledě na to, že úroveň humoru v tomhle pořadu je řekněme problematická. Osobně jsem přesvědčený, že těm lidem, co se v publiku chechtají jako idioti, dává někdo něco do pití, protože opravdu vydařených výstupů je v Na stojáka skutečně minimum a trapnost obvykle vítězí na celé čáře.

Já mám stand-up rád a večer strávený na gauči se skleničkou whisky a DVD Rickyho Gervaise, George Carlina, Dylana Morana nebo Gabriela Iglesiase. rozhodně nepovažuji za ztrátu času, ovšem zajít si u nás na skutečný a pokud možno kvalitní stand-up naživo bylo donedávna skoro nemyslitelné, teď se to ale změnilo a rozhodně stojí za to na tenhle fakt upozornit. Parta, která si říká Underground Comedy totiž odvádí zatím velice slušnou práci.

Osmička stand-up komiků vystupuje každých čtrnáct dní v pražském klubu Popocafepetl a za férové vlezné vás čeká víc než hodina humoru. Na pódiu se vystřídají všichni pánové (dáma mezi nimi není) a když bych to měl vzít číselně, tak z té osmičky jsou dva skutečně hodně dobří, pět minimálně v pohodě a pouze výstupy jednoho člověka trošku drhnou. Pochopitelně to je i o osobních preferencích a smyslu pro humor, ale na své si tu přijde víceméně každý. Ať už máte rádi kruté a cynické vyprávění o Tomáši Magnuskovi a hrdinech Hotelu Paradise, úsměvné historky o rektoskopii nebo povídání o trampotách, které zažívá cizinec usilující o členství v Dělnické straně sociální spravedlnosti.

Na youtube si můžete udělat obrázek sami, ale za sebe říkám, že ty nejlepší kousky se na internet ještě nedostaly. Samozřejmě se musí počítat s tím, že na pódium lezou skoro vždycky jen amatéři a že si pánové ještě tak trochu zkouší, co na publikum zabere a co je střelba do prázdna. Bylo by tedy nefér vyčítat jim, že někdy přibrzdí tempo nebo že ne vždycky zvládnou podat pointu ostře jako Louis C. K. Pořád jsme na začátku a samotné vystupování a materiál ještě potřebují malinko dolaďovat, ovšem ten základ tam je. A kvalitní. A když to porovnám s úrovní Na stojáka nebo třeba s tím, co občas člověk vidí v těch jakože zábavných pořadech v televizi, je tohle o několik úrovní dál.

Já osobně jsem si i přes pár výtek a ne úplně zvládnutou technickou stránku věci Underground Comedy parádně užil. A bylo by fajn, kdyby téhle bandě, až se malinko zapracuje, dala šanci nějaká odvážnější televize. I když historky o pátrání po sousedce-prostitutce a tajemství kebabu na Národní třídě by asi neprošly ani po jedenácté hodině. O důvod víc zajít si je poslechnout naživo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace