Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: To nejlepší ze Hry o trůny


ikona
Davies182
top
Vybíráme nejpamětihodnější scény ze čtvrté sezóny výtečných Game of Thrones!  

Čtvrté řadě epické Hry o trůny jsme se již dostatečně věnovali v recapech, místo klasické srovnávací recenze vám tak nyní přinášíme top 7 westeroských scén, které nejen naši redakci v deseti epizodách spolehlivě odzbrojily. Je pak překvapivě docela těžké pídit se po tom nejlepším, povedená byla totiž tento rok vážně celá sezóna. Ty nejparádnější momenty přišly spíše až v její druhé půli, i tak je ale celkově rozhodně z čeho vybírat. Posuďte sami! 

S P O I L E R   A L E R T !

Zombie? Teď frčej kostlivci!

Nekonečné debaty o tom, jak se neustále čím dál snadněji smazává kvalitativní hranice mezi hollywoodskou a televizní produkcí, dostaly v neděli 15. dubna čerstvou dávku adrenalinu do žil. Tady už přestává všechna legrace. Můžeme se klidně ohánět tvrzeními, že má kabelovka HBO přeci jen zdaleka nejvhodnější kapitál k tomu, aby jejím předplatitelům servírovala to nejlepší z nejlepšího. Jistě. Přesto to tamějším kravaťákům nedělá celý proces tvorby triků o mnoho jednodušším než u konkurence. Pořád to chce hlavně sakra velkou dávku talentu a trpělivosti, aby tu veškeré CGI efekty vypadaly k světu. Ohlédněte se teď spolu s námi pár dní nazpět a zeptejte se sami sebe, zdali vám ona hutná scéna s bojujícími kostlivci ze Severu přišla něčím nedotažená. Pochybuji. Tomuhle já říkám perfektně sejmutá akční scéna s uvěřitelnými potvorami, se kterými se jinak setkáte tak maximálně na stránkách fantasy knih. Ať už se hroziví kostliví válečníci v boji rozpřahovali mečem nebo sekerou, či zrovna stáli nebo utíkali, všechno to působilo přirozeně. Věrohodně. A to je přesně to slovo. Z napínavého děje Hry o trůny vás něco jako nedodělané triky nevyruší! (Davies182)

Oberynův hlavolam

U bedny jsem za několikaletou dobu sledování seriálů dostal menší infarkt již minimálně pětkrát (celá Akta X nepočítám): když Locke ve Ztracených na zkoušku nezmáčknul tlačítko, na Krvavé svatbě, dále spolu s Dexterem v šoku ze zakrvácené koupelny, když v Bratrstvu neohrožených spadl Buckovi v Normandii granát, a ještě také během incidentu Nicholase Brodyho v Teheránu (Homeland). Všechny tyto silné momenty divákem bezesporu otřásly jako nic předtím. A dnes? Srdeční tep znovu drhne "díky" monumentální bitce Hory se Zmijí. Aneb je Skřetův osud v dobrých rukou? Čert vem zdánlivě prachbídnou choreografii souboje, která se nepozdávala milovníkům šermu, bojových umění a pobíhání po LARPech obecně. Byl to jednoduše zatraceně stresující fight, a ne že ne. Celý svět zadržoval dech! A pak, když už si potem zbrocení fanoušci u telky spokojeně oddechli, že je konečně dobojováno a Tyrion za vodou, pak to přijde. George R.R. Martin názorně ukazuje, že ve vypjatých situacích bychom rozhodně neměli ztrácet hlavu a vy na tuhle lekci do smrti smrťoucí nezapomenete... Mountain – smash! (Davies182)

Daň pro Ohaře

Kdo s čím zachází, tím také schází? Vypadá to, že na otřepaná přísloví se hraje i v Západozemí. Celé jejich dlouhé putování napříč krajinou učil Sandor nezkušenou Aryu tomu, jak je důležité býti za pořádnou svini, která se s ničím a hlavně nikým nepáře. A podívejte se, kam to zjizvená tvář nakonec dotáhla. Neveselému Ohařovu osudu navíc těsně předcházelo jedno specifické, hromadné setkání divákovi dobře známých postav... A to se panečku dala atmosféra krájet! Scénář zde po vzoru nejnapínavějších setkávacích scén z libovolné heroické knižní ságy či filmů háže charaktery do patové situace, kdy není o osudovou volbu nouze. Třeba takový Arnold by se na Aryu jednoduše ušklíbnul, procedil mezi zuby rakousko-americké "Come with me, if you want to live!" a vpálil Cleganovi kulku mezi oči. Inu, tak jednoduché to ovšem v Martinově světě zdaleka nebude. Nervydrásající rozhovor nejprve sevře fanouškovská srdce do kleští, aby následně tragický střet na meče dílo zkázy efektně dokonal. Nabíjejte defibrilátor! (Davies182)

Jaimeho za kámoše!

Bylo nejspíš tak nějak jasné, že postava, která se vyžívá v incestu, šikanuje své trpasličí sourozence a taky nenávidí rod Starků, svými činy od začátku seriálu moc diváckých sympatií nepobéře. Jenomže člověk míní, George R. R. Martin mění. Ze škodolibého Jaimeho Lannistera se postupem času stala westeroská persóna, za níž by aktuálně hordy dychtivých fandů položily život. A začalo to vlastně už onou neslavnou amputací lví tlapy, kvůli které si pán zvířat uvědomil, do jakých trablů jej konec konců reputace vlastní rodiny pravidelně vrhá. Medvědí duel ve třetí sezóně pak Jaimemu naznačil, že o něj dokonce někdo má i nefalšovaný zájem, širší transformace směrem k blonďatému lidumilovi se tak mohla rozjet naplno. Dnes tedy oblíbený Nikolaj Coster-Waldau znásilňuje bývalé lásky, zamilovává se po uši do obřích žen a zejména nezakrytě fandí svému ubližovanému bráškovi. Až tak okatě, že se klidně veřejně posmívá Cersei a jejímu nemotornému šampiónovi, jehož si dal Oberyn s kopím (skoro) k snídani. No prostě: ať hodí kamenem ten, komu při dojemném bratrském loučení v žaláři neukápla slza! (Davies182)

Svatba jako řemen

Čekali jste snad, že zapomeneme na jeden z nejpamátnějších momentů začátku série? Další z řad svateb byla již před začátkem sezóny nejočekávanější sekvencí většiny čtenářů macatých předloh. Nutno podotknout, že tvůrci si i s touto výzvou poradili na výbornou. Výtečně gradovaná sekvence bodovala již přesně mířícími dialogy, v níž  se nešetřilo chladými výhružkami, i další lekcí šikany od krále Joffreyeho. Jenže pak to přišlo. Moment, na něž čekali všichni diváci již od vynesení ortelu nad nebohým Ned Starkem, a jenž nejzákeřnějšímu puberťákovi všech dob, Joffreyemu, konečně naservíroval smrt, kterou si právu zasloužil. Martin ty svatby opravdu nemá příliš v lásce. (Spooner)

Tyrionovo krušné odpoledne

Když se řekne A, musí se zmínit logicky i B. Šokující úmrtí mladého spratka sice vykouzlilo úsměv na rtech kdekomu a přinesl Youtube světu nejedno video plné udivených reakcí. Zároveň však dosti zatopilo nejoblíbenější postavě série, nebohému Tyrionovi. Ten pak o svých kvalitách opět naplno přesvědčil o pár dílu později u napjatě sledovaného soudu, kde ovšem nikdo nehrál zrovna podle pravidel. Celá čtvrthodinka nabízející napínavou atmosféru, překvapení i mrazivé pohledy pak byla korunována Tyrionovým výbuchem emocí, v němž Peter Dinklage zase potvrdil svou hereckou nadvládu v seriálu. Tywin zuřil, Oberyn si již v hlavě brousil kopí a divák mohl jen tleskat a uznale pokyvovat hlavou. (Spooner)

Jon vs. Styr

Co si budeme nalhávat, nějaký ten větší masakr už to po všech těch zvratech a pletichách opravdu chtělo. Rozpočtově štědrá bitva o Zeď pak sice možná malinko zklamala příznivce ostatních linek a komplikovanějšího děje, na režisérskou péči britského řezníka Neila Marshalla si ale nemůže stěžovat nikdo. Ten si s ostrým střetem Divokých a Noční hlídky opravdu vyhrál a přinesl nám nejednu kulervoucí momentku v čele s obry, digimamuty či úžasným kamerovým průjezdem skrz bojiště. Zlatým hřebem epizody pak bylo střetnutí miláčka fanynek Jona Snowa s opravdu naštvaným Thennem, jenž měl navíc po ruce hodně velkou sekyru. Následovala bitka, která sice není tak emotivní či šokující, jako Horovo krvavé vaření kašičky. Kdejakého fandu brutální akce, v níž si postavy klidně vypomůžou i kovadlinou, však potěší o to více. Neil Marshall zase jednou uhodil hřebíček na hlavičku. I když v tomto případě to vlastně nebyl zrovna hřebíček. (Spooner)

 Jak moc se tentokrát mineme či shodneme se čtenáři? Co se nejvíce pozdávalo vám?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace