Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Proč jsou Pozůstalí seriálem léta?


ikona
Davies182
hboleftoverslindelofpozustali
Každý, kdo ještě stále nemrká na drama roku, zde nalezne pět pádných důvodů k bleskové nápravě!  

"Přece si seriál roku nevyplácáme hned v lednu," rozohnil se na šéfa managementu ředitel HBO. V kanceláři mu byla zima. Pozdně listopadová vánice byla za okny v plném proudu, tančící sněhové vločky se líně odrážely od silných skleněných tabulí.
"Souhlasím, pane. Nějaký spásný nápad?" Kravaťák se neklidně ušklíbnul, ze stěny na oba pány ze zarámovaného promo-plakátu zírali Matthew McConaughey a Woody Harrelson.
Smithův rektální alpinismus sice lezl Hicksovi krkem, svůj tón ale ovládl. "Hoďte tam v červnu třeba ty Lindelofovy Pozůstalé, ať maj lidi v létě na co koukat."
"Výborně, pane. Skvěle."
Povzdechl si. "Zmizte mi z očí."

* TEXT NEOBSAHUJE SPOILERY *

Veliké věci začínají nenápadně. Malý ostrov v tropickém podnebí, ztroskotané letadlo, lední medvěd. Zkušený Abrams a přizvaný scénárista Lindelof. Jak to dopadlo všichni víme. Teď je Damon po x letech zpátky v bedně a machruje s další mysteriózní zápletkou, všichni tudíž předem tak nějak očekávali vypilovanější variaci na Ztracené. Inu, že jsme se ale naučili krotit divácká nadšení! Je to totiž celé trochu jinak. Dvě procenta populace Země se zčistajasna vypařily, zbytek galaxie je v šoku. Drama začíná. Konečně někoho napadlo napsat moderní román o tom, kterak se mozky hlavních hrdinů realisticky (ne)popasují s největší světovou záhadou vůbec. Tedy nikoliv dobrodrůžo o tom, k čemu vlastně došlo, proč, a kdo je viníkem. Městečko Mapleton se jednoduše topí v emocích, a vy budete s ním. Nové přesvědčující argumenty následují.

Důvod první: sci-fi ukotvené v realitě

Parafrázovat Ztracené se v případě Pozůstalých doopravdy moc nevyplácí (jsou to dva naprosto odlišné seriály), vemte si to ale třeba takhle: co všechno šlo vlastně slavné ostrovní show věřit? Sledovat osudy hrdinů v podivném prostředí zde byla hlavně zábava, než že by se jeden pokoušel o nietzcheovský rozbor chování jednotlivých postav. The Leftovers ale obracejí o 180 stupňů, tentokrát totiž Lindelof nutí k permanentnímu protáčení mozkových závitů. A nejen diváckých. Co se musí tamějším charakterům honit hlavou poté, kdy jim před očima zmizel rodič / sourozenec / kamarád / soused? Jaké otázky rozežírají svět pozůstalých zaživa? "Co se to sakra stalo?" "Oni byli vybráni, my ne. Proč?" "Smaží se snad v pekle, byli to zlí lidé?" "Peklo neexistuje, že ne?" Je po "vytrhujícím eventu" na Zemi vůbec místo pro opodstatněné hloubání nad smyslem života, vírou a Bohem, nebo šerifu Garveymu za moment exploduje hlava? Zkuste se s podobnými myšlenkami starat o městečko plné od reality odtržených zatracenců. Dobrá zpráva nakonec: ne, jako LOST to opravdu neskončí, nebojte.

Důvod druhý: frajer Jennifer Aniston

No sláva, tak se nakonec přeci jen díky televizi dozvíme, s kým že to ta Rachel z Přátel momentálně chodí! A jak je vidno, má Aniston zatraceně vytříbený vkus nejen na úsměvné sympaťáky, ale i na talentované Herce. Vidíte dobře, fakt je tam veliké písmenko. Pro poctivého filmového fanouška není pochopitelně Justin Theroux žádným novým jménem (Mulholland Drive, Miami Vice, Princ a pruďas), teprve až s Pozůstalými mu však nyní do klína konečně padá ta pravá, nefalšovaná satisfakce a výzva. Protože comon, nalijme si sklenici čistého vína – drama, v němž se zainteresované postavy osobitě vyrovnávají s největší záhadou od Velkého třesku, samozřejmě potřebuje účast znamenitých herců. Justin byl potom jednou z mnoha castingových tref do černého, tímto mrkáme také na Amy Brenneman, Liv Tyler, Christophera Ecclestona a další.

Důvod třetí: melancholie baví

Nepřemýšlejte vůbec nad tím, jak by jste se asi v podobné leftoverské situaci sami cítili. Tyto divácké úvahy jsou zcestné, přenechme je raději profesionálům před kamerou. Tom Perrotta si jako tvůrce knižní předlohy se všemi herci jistě dlouze pokecal o tom, jaké výkony se od nich zhruba očekávají. Klidně bychom se také vsadili, že byl během natáčení na place přítomen najatý psycholog, který Lindelofovi často kecal do čmáranic v poznámkovém bloku a upravoval dialogy. Využívaná kapacita mozku a lidské vědomí obecně nejsou ani zdaleka uzpůsobeny k tomu, aby se mohly s předeslanou záhadou "populačního vytržení" jen tak ze dne na den vypořádat. Pozůstalí si přesto v rámci reálu s nastálou náladičkou znamenitě pohrávají, diváky mapletonská deprese baví. Protože každá místní hádka, rvačka, krádež nebo dokonce vražda najednou mají svá opodstatnění: někdo nebo něco si z naší Země udělalo dobrý den, svět se nenávratně změnil. Zastřelte si svého psa!

Důvod čtvrtý: pán s notovým sešitem

Max Richter, pište si dál. Tento osmačtyřicetiletý koumák z Německa může za to, že již za pár měsíců zažijí seriálové soundtracky revoluci v žebříčcích prodejnosti. Anebo bychom mu to alespoň z celého srdce přáli, hudba k The Leftovers totiž vyráží dech. Co se pak osobních preferencí autora článku týče, naposledy jej po ztrápeném srdíčku podobně pohladil snad asi Howard Shore a jeho múzický výlet po LotRovských dálavách Středozemě. Max je jedním z nejskloňovanějších hudebních tvůrců uplynulé dekády a také současnosti, veřejnost si nadmíru oblíbila jeho moderní rekompozice nejen Vivaldiho klasik. Úspěch je to bez pochyb zasloužený. Plně obnažené emoce, vytažené z vašeho nejhlubšího pocitového nitra, jsou v případě poslouchání melodií k Pozůstalým garancí. Klavír, housle a miliarda papírových kapesníků!

Důvod pátý: emoce se zárukou

Nakousnul jsem to již v předešlém odstavci. Stop nucenému ždímaní emocí a slzám na povel! Vydolovat v dnešní době z diváka oceán nefalšovaných pocitů je kumšt, kterým se může chlubit jen vybraná hrstka režisérských es. Teď to vypadá, že se všichni tihle borci sešli v jedné místnosti s Peterem Bergem – vzhůru na plac, pánové! Recept je to zatím po devíti epizodách z deseti stále stejný, ohraná písnička se ale překvapivě nekoná. Víte, že v závěru každého jednoho dílu přijde dojemné Richterovo piánko a silná scéna a chcete se zuby nehty bránit, ale nejde to. Na prvoplánovitý scénáristický kýč však rovnou zapomeňte, tady se hraje na jistotu. Záruka kvality? Sám mistr slovenské fantastiky Juraj Červenák se v internetové diskuzi nečekaně přiznal, že s ním Pozůstalí taktéž pořádně zacvičili. HBO nás má a nepustí, dokud se sem za rok nedobelhá ta druhá sezóna. Přidejte se.

Co napsat závěrem? Pakliže jste ze shrnovacího článku nabyli dojmu, že je seriál ohromnou peckou, výborně. Účel splněn. Epesní Pozůstalé budeme ostře sledovat i nadále, na TVZone si tak o Perrottově zadaptovaném majstrštyku v budoucnu určitě ještě mnohokrát přečtete. A teď už všichni hurá do kostel- myslím k televizi! Před finále 7. září je aktuálně týden pauza, utíkejte směle dohánět.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace