Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejvěrnější seriálové vztahy


ikona
Davies182
affairshowtimetop
Kdo, kde a s kým? Ve kterých seriálech se jejich tvůrcům podařilo autenticky zachytit úskalí lásky?  

Podzimní zamilované překvapení jménem The Affair od Showtime je vážně ultimátní pecka, o čemž jste se mohli znovu dočíst v našem včerejším nespoilerovém recapu. Dnes vás tím pádem nečeká jen další repetitivní artikl typu "proč je The Affair seriálem podzimu", ne. Podíváme se v něm totiž na zoubek nejen Noahovi s Alison. Trochu rozmáchleji pojatá topka zní přeci jen atraktivněji, plus v ní navíc můžeme zavítat i do o něco hutnějšího a výživnějšího retra. A že je tu s námi televizní láska už pěkných pár dekád, co říkáte? 

Kterým slavným dvojicím to za poslední léta v bedně nejvíce slušelo, jakým párům jsme v posteli i mimo ni nejurputněji drželi palce, a kterépak seriálové vztahy považují fanoušci příběhů na pokračování za ty nejreálnější, nejpamátnější? Snad se někde tam dole najdete... Ještě před samotným žebříčkem musím nicméně mírnit všechny ty, kterým se autorův subjektivní názor na – v rámci žánru – autentickou romanci tak úplně netrefí do kýčovité noty: opravdu jsem zatím neviděl kompletní světové seriály, vybírám však podle nejsvědomitějšího uvážení. Osobní preference čtenářů milerádi uvítáme v nafukovací diskuzi ke článku, bitva buchet a frajerů právě začíná. Bacha na minispoilery.

5. House & Cuddy (House; 2004)

Už jen fakt, že se do téhle TOPky protlačil jeden jediný seriál z nemocničního prostředí, je na dvojité WTF. Kde je zatraceně George Clooney, Dylan Walsh nebo Ellen Pompeo? Inu, nejsou tu, páč je Hugh Laurie všechny s přehledem strká do kapsy. Oblíbená sarkastická postava tvrdohlavého doktora House si kvůli trablům s láskou v práci vytrpěla své, a teď rozhodně nemám na mysli jen utrpení duševní. Na to, aby do svých sítí konečně lapil překrásnou ředitelku nemocnice Cuddyovou, čekal vytrvalý Gregory pět dlouhých sezón, ani pak se ale všechno neproměnilo v procházku růžovou zahradou. Projdeme si všechny fáze zamilovanosti od námluv, přes první pusinky, vzájemné sympatie a koneckonců i nenávist. Co se samotného seriálu týče, je Dr. House v jeho posledních řadách zejména perfektně napsanou psychologickou sondou do duše až nezdravě zamilovaného člověka, který je pro dosažení svého cíle ochoten udělat téměř cokoliv, čímž bohužel ohrožuje nejen sám sebe, ale i ostatní lidi kolem něj. Může vám z toho být blivno nebo budete Houseovi klidně držet pěsti, každopádně je to ale napínavá a dojemná romantika jako řemen.

4. Mulder & Scully (The X-Files; 1993)

Následující věrohodný a láskyplný vztah plný mysteriózních překvapení se na televizních obrazovkách rozvíjel celých devět let (plus dva celovečeráky), přičemž jej asi nejvíce ocení ten smrtelník, který pilně naštudoval všech 202 epizod. V každé jedné řadě postupuje přísně kolegiální vztah obou slavných agentů na nový intenzivnější level, pochroumaná srdíčka jsou tudíž ke konci jejich odysey nevyhnutelná. Oba lovci strašidel k sobě mají čím dál tím blíž, a i když jim to práce zakazuje, chtě nechtě navzájem za dlouhá léta poznávají detailnější klady a zápory toho druhého. V prvním filmu z roku 1998 pak Chris Carter vyslyšel přání fandů a přehodil výhybku na osobnější kolej, za všechno tenkrát mohla jedna malá včelka pod límcem Scullyové. První pusa z toho sice nakonec nebyla, již následující sezóna ale naplno operovala s intimnější linkou obou zúčastněných. X-Philes (zfanatizovaní fandové romantického relationshipu hrdinů) se dočkali vícera komediálních dílů, ale i mnoha slziček, no a ke konci skoro dopadla i ta ubulená svatba. Fox a Dana se od první řady milovali a respektovali jako kolegové, ve finiši té poslední už ovšem také jako (skoro) rodiče. Je-li Breaking Bad považováno za dokonalý obraz rozpadu osobnosti, jsou The X-Files jeho ekvivalentem co se podrobného rozboru jednotlivých úrovní lásky týče.

3. Nucky & Margaret (Boardwalk Empire; 2010)

Zavítáme také do minulého století, hurá. On jako zdánlivě lidumilský vládce prohibičního podsvětí v nejrychleji se rozvíjejícím městě na východním pobřeží Ameriky, ona jako oběť nelegálních praktik jeho nepřiznaných machinací se systémem. Nucky a Margaret se jednoduše hledali, až si je osud našel a spojil dohromady, a divák jen bezmocně skřípe zuby v očekávání, kdy se jejich tragický vztah "konečně" zhroutí sám do sebe. Co všechno odstartuje záplava Enochových výčitek k ženě, na jejímž zničeném partnerství se nepřímo podílel? Začne to postupně jako ryzí láska, poté se však do hry vmísí zelené chechtáky a na nefalšovanou tragédii je rázem zaděláno. O Boardwalk Empire se budou nejen díky promakaných charakterům pět ódy ještě dlouhá léta po nedávném finále, a na to si hned teď dáme panáka. Bravurně vystavěných milostných linek bylo v celkem pěti epesních řadách mnohem více, žádná z nich se ale Scorsesem a Wahlbergem zaštítěným projektem nelinula s takovou účelností, jako právě tato zlatavá nit. On holt v konečném důsledku nejvíce miloval prachy, ona zase své děti. Emocionální smršť zatočila s mnohými diváky, HBO opět nezklamalo.

2. Hank & Karen (Californication; 2007)

Láska hory přenáší? Ale počkat, to není fér, Mulder je tu dvakrát! Otázka za milion: jsou tvůrci Californication milovníky Akt X? Musejí být. Jen těžko lze uvěřit tomu, že sem byl David Duchovny obsazen zcela náhodně. Ať už za to ale mohla hercova reálná obsese sexem anebo výkon, jaký předvedl v dramatických rozmluvách s postavou Gillian Anderson, ve svlečenějším a uvěřitelnějším Californication jsou Hankovy patálie s kalhotkami ženy jménem Karen mnohem procítěnější. Údernější, herecky na výši a s fatálnějšími následky. Úvod Moodyho dobrodružství v zemi nahotinek je spíše satirou nezávazné společnosti, v průběhu čtyřiaosmdesáti epizod se ale tak jako tak časem překlene do srdceryvného nimrání se v citově nevyrovnaných individuích. Poslední, sedmá řada potom obsahuje jednu obzvláště bolestivou dvacetiminutovku, v kterémžto nezapomenutelném flashbacku následně puká nejedna divákova aorta. Tvůrce Tom Kapinos si svou romantickou katarzi možná vyplácal před úplným finále, posmrkaným kapesníkům to ale nijak nevadilo.

1. Noah & Alison (The Affair; 2014)

Kecal jsem. Fakt jste to nečekali? Článek, u jehož konce se nyní skoro nacházíte, pochopitelně vzniknul hlavně díky stanici Showtime a jejímu aktuálnímu podzimnímu překvápku. A my si v tomhle odstavci vysvětlíme, proč je tahle mysteriózní romanťárna stále trestuhodně nedoceněná. Ono je to totiž celičké hrozně utahané, víme? Že prý se děj nikam neposouvá, zápletka stagnuje a scénář se pouze bezduše plácá na místě. Je ale třeba mít na paměti, že se v případě The Affair prvoplánovitě jedná o rozdílné nahlížení na úskalí mileneckého vztahu. Z mužského a ženského hlediska zároveň. Jak analyzuje chemii zamilovanosti chlap, a jak žena? Epizody jsou tu rozděleny do dvou stejnoměrných částí, tedy jeho story versus její story. Kouzlo seriálu je pak v tom, že mužský divák sympatizuje s kančím Noahem, něžnější divačky pochopitelně s ostýchavou Alison. Mrazivá detektivní berlička propůjčuje Aféře nezaměnitelný thrillerový feeling, oba herci zde navíc hrají vypointované dvojrole podle toho, kdo zrovna vypráví jakou část příběhu. Buďto tu všichni částečně lžou nebo v tom jsou mimozemšťani. Hra s divákem nikdy nechutnala výrazněji, podrobnější edukativní rozbor fenoménu lásky zatím pro televizi nevzniknul. Dramatické "must see" konce roku 2014.

Takže teď zvesela anebo klidně i naštvaně do mě. Jaký zaláskovaný pár učaroval na televizních obrazovkách vám? Ze kterého seriálu? Castle, Buffy, Přátelé, Luther nebo snad Big Bang Theory či Panství Downton? Srdíčkům se meze nekladou!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace