Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší znělky roku 2014


ikona
Spooner
top
Jaké seriály si pro nás loni připravily ty nejlepší otvíráky? 

Fanouškovské žebříčky zabývající se těmi nejlepšími seriálovými znělkami bývají většinou hodně podobné. Buď se v nich vyskytují zajetí nestárnoucí veteráni typu Hra o trůny či Dexter, nebo spoléhají na neurážející nostalgii a naservírují vám běžícího Mitche Buchannona. Na ty nejčerstvější tituly se zde ovšem většinou zcela zapomíná. Přitom i rok 2014 nám přinesl řadu výtečných a vizuálně odzbrojujících znělek, na něž by se v nabité konkurenci z minulosti nemělo zapomínat. Rozhodli jsme se vám proto sestavit tak trochu netradiční roční žebříček, v němž si shrneme ty nejnadupanější otvírací zářezy loňských seriálových novinek. A že bylo sakra z čeho vybírat.

5. Outlander

Bear McCreary. Tohle jméno si zapamatujte, jelikož ho v našem žebříčku neslyšíte naposled. Veterán v oblasti televizní hudby už má za sebou několik výtečných zářezů v podobě znělky k Živým mrtvým, soundtracku k Battlestar Galactice či dalším peckám. Ve své práci pak umí většinou skvěle zachytit atmosféru a potenciál seriálu. V některých případech je pak jeho hudební příspěvek bohužel daleko povedenější, než samotný titul. To je ostatně případ i ne příliš povedené romance Outlander, u níž jsem já osobně nebyl schopen vydržet déle, než dvě epizody. Intro v podání televizního skladatele ale patří k tomu nejvýraznějšímu, co v tomto roce vzniklo. Skvěle totiž pracuje jak se skotskými motivy, tak s romantickým ražením televizního kousku. A na rozdíl od zbytku stopáže vám z něj nekrvácejí uši.

4. Penny Dreadful

Také televizní dostaveníčko hororových legend, Penny Dreadful, to nemělo u diváků příliš jednoduché a muselo se potýkat s dosti rozdílnými ohlasy. Nad parádním atmosférickým otvírákem s výtečným vizuálem a hudbou, jež vám bude znít v hlavě ještě dlouho po skončení, však chrochtali blahem snad všichni. A zcela po právu.

3. Black Sails

A Bear McCreary podruhé. Vlastně jde o stejný případ jako v případě zmiňované Cizinky. I u hrdlořezů kapitána Flinta se totiž dokázal “medvěd“ vytasit s říznou skladbou, jež za pomoci stylového obrazového doprovodu nabízí více pirátské atmosféry, než samotný hit z produkce Michaela Baye.

2. True Detective

Čekal zde snad někdo něco jiného? Už od prvních epizod výtečného Temného případu bylo totiž jasné, že tahle znělka se stane jednou z těch nejpamátnějších za posledních několik let. Úvodní takřka dvouminutovka nemohla na nadcházející feeling seriálu snad nalákat víc, song od The Handsome Family se ani po roce neoposlouchal a vypiplaná obrazová složka si říkala o nejeden vymazlený wallpaper. Ostatně fakt, že z jednotlivých obrazových útržků vytvářeli fanoušci možné i nemožné teorie mluví za vše. Jasná trefa do černého.

1. The Leftovers

Upřímně se přiznám, že mě osobně nechalo (nejen) redakční adorování Pozůstalých zcela chladným. Vlastně se mi v jistých aspektech nelíbili tolik, až jsem se bál, že mi bude nabručený kolega Davies postávat před barákem v bílé kombinéze s cigárem v ruce.  Jednou věcí si mě však novinka Damona Lindelofa získat dokázala. Je jí samozřejmě bezchybný soundtrack z dílny doposud přehlíženého Maxe Richtera, jenž dokázal v (ne)mysteriózním kousku naplno profláknout své album Memoryhouse. Výsledkem je hudební doprovod, který svým emotivním dopadem dělá seriálu obrovskou službu a oddře za tvůrce snad polovinu práce. Jeho vynikající znělka doprovázena obrazy tak trochu jiného nanebevzetí je pak už jen lahodnou třešničkou na tomto hudebním majstrštyku. Na tohle se nechytá ani Marty s Rustem.

I u dalších novinek ovšem bylo na co koukat. Za zmínku tak rozhodně stojí ještě čarodějnický Salem s doprovodem Marilyna Mansona, další McCrearův zářez v podobě Constantina, temné The Missing, tajemný Manhattan, Hru o trůny vykrádající The 100 či chytlavý kousek od Halt and Catch Fire dokazující, že v jednoduchosti je síla. Čestné uznání si pak zaslouží také čtvrtá série šílenosti American Horror Story. Ve Freak Show totiž dokázali tvůrci přijít s tak neuvěřitelně hravým a zároveň zvráceným a temným intrem, že se na něj vždy těším pomalu více, než na zbytek seriálu. Neuvěřitelná práce.

A jaké úvodní titulky loni nejvíce uchvátili vás? 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace