Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

ComicsZone: Živí mrtví


ikona
Davies182
amcwalkingzivi
Na pultech tuzemských obchodů se objevila 13. kniha comicsu Živí mrtví. Jak si vede papírový Rick?  

České comicsové vydavatelství Crew nelení a dle slibů dále 3x ročně vydává tuzemskou verzi celosvětově populární knižní řady The Walking Dead. Že ji ještě pořád nečtete? Chyba! Za mořem se nenasytní zombíci potácejí v celkem již třiadvaceti souhrnných částech (neboli volumech), u nás jsme se před třemi dny v pondělí dočkali knihy s pořadovým číslem 13. a názvem Těžká cesta zpět. A tady to začíná být zajímavé.

Počeštěný bublinový příběh teď totiž končí zhruba na místě, kam se dle posledních indicií podíváme v závěrečné epizodě zrovna vysílané páté řady seriálu. Hraná verze post-apokalyptického světa ze stáje AMC, zdá se, brzy dožene českou mutaci comicsů, pojďme si proto nyní společně zrekapitulovat děj této novotou vonící knihy. Budou u toho pochopitelně poměrně macaté spoilery, dále tedy čtěte jen v případě, že jste buďto a) comics také přelouskali, b) na seriál se nedíváte, nebo jste za c) prostě jen zvědaví, co se na alternativní nemrtvé planetě odehrává.

Raději poslední varování před možnými TV spoilery... a jdeme na to. Nejmarkantnější rozdíly mezi papírovým a televizním ztvárněním Živých mrtvých jsme si na TVZone prošli před rokem v tematickém článku. Co se dělo po trablech v kresleném vězení dál? Normálka. Rickova skupina si pod Kirkmanovým vedením prošla peklem, postavy mají další čerstvé šrámy na těle i na duši. Brutální scénárista se na stránkách comicsu nikdy nesnažil působit dojmem, že by chtěl z jeho ponurého světa dělat spíše akční horor než psychologické drama. A je tomu tak naštěstí i nadále – během krvavého útěku z kriminálu přichází Grimes nejen o Lori a batolící část rodiny, nýbrž i o zdravý rozum.

Pamatujete na krátké seriálové scény s telefonem, v nichž si Rick povídá s mrtvou manželkou? Srabácké AMC se tady pouze smočilo po kotníky v rudém moři. To Kirkman použil psychologickou odbočku od hromadného kosení nemrtvých k tomu, aby hlavnímu hrdinovi naordinoval těžkou schízu. Grimesovi začíná hrabat a vypadá to, že pro Carlovo zdraví udělá naprosto cokoliv. Zachování rodu je po masakru vousáčovou prioritou číslo jedna, a pokud ji něco či někdo ohrozí, se zlou se potáže. Pod Rickovým vedením se proto ze čtenáři oblíbené party snadno stanou vraždící psychopati, přesně takhle se totiž nejefektivněji dláždí cesta pekel: skrze dobré úmysly.

Skupina hledá. A v zoufalosti nenachází. Kde zapustit kořeny? Po téměř čtyři celé knihy (9., 10., 11. a 12.) se s našimi hrdiny ocitáme na zdánlivě nekonečné pouti napříč státem. Vysněné útočiště stranou od smrtících ataků zombies se stále nedaří nalézt, týdny plynou v netečné apatii nervydrásající bezcílnosti. Svou daň na životech si navíc vybírá i otupený instinkt strachu, parta začíná být nepozorná. Opatrnou naději znovu rozdmýchává až nenadálý výletník Aaron. Ano, ten pán, co se nám poprvé ukázal na konci nedělní S05E10. Kam smělý batůžkář Ricka a spol. zavede?

Teď si na chvilku vezměte k ruce strýčka Googlea a zkuste si vyhledat slovo "arkádie". Když budete mít štěstí, vybafne na vás popiska ve smyslu "harmonického místa k životu v přátelské komunitě a stranou od jakýchkoli světských problémů". Ve zkratce: apokalypsou nedotčené satelitní městečko ještě v USA existuje. Chráněnou oázu klidu financovalo samo ministerstvo vnitra, od okolní drsné reality ocelovou zdí odtržené domečky jsou přímo stavěné k dlouhodobému spočinutí. Hurá bydlet! Konečně se dostáváme k onomu třináctému dílu, vydanému pracovitou Crwí.

K absolutní spokojenosti najednou schází snad jen ta návštěva IKEY a funkční McDonald's. V o poznání růžovější kopírce Guvernérovy osady je úplně všechno: jídlo, elektřina, milí a neozbrojení sousedé a hlavně pocit bezpečí. Michonne symbolicky pověsí katanu na hřebík nad krbem, Abraham se bez samopalu v ruce cítí jako nahý, Andrea si po ztrátě milence znovu užívá na bujarých večírcích, a Glenn s Maggie mají konečně čas na peprné novomanželské hádky pod jednou střechou. Ticho před bouří? Jasně, že jo.

Kirkman jako správný sadista deptá charaktery skrytými depresivními myšlenkami. I když jim tu na první pohled nic vážného nehrozí, ohlíží se každý neustále přes rameno. Lze se poté, co jste jako člověk pozabíjel stovky monster a bojoval o místo na slunci s krvelačnými bandity, začlenit do prosperující lidské společnosti? Nejsou některé jizvy příliš hluboké? Zeptejte se Ricka! Pragmatický správce osady Douglas pověří Carlova oholeného tatínka rolí policisty. A to rozhodně neměl dělat. Arkádijská komunita zažije horké chvilky ne nepodobné přirovnání, kdy otevřete vrátka slepičince zesláblé kuně. Hrdinové si možná užívají chvíle oddychu, zombie apokalypsa ale trvá – a všichni naši známí jsou si toho moc dobře vědomi. To, že něco nevidíte, ještě nemusí nutně znamenat, že to tam není. Napjaté čekání na pohromu je leckdy horší, než se s pohromou samotnou denně vypořádávat...

Odpověď na duelovou otázku z titulku je tedy nasnadě: comicsoví Živí mrtví jsou trvale mnohem výživnější než stagnující seriál. Kvalitnější, údernější po všech stránkách. Scénáristé z AMC jednoduše nemají pořádné koule na rozpoutání tíživé psychologické hry s postavami, a jejich hrané vyprávění tím značně trpí – o sprostém rýžování peněz v podobě natahovaných sezón snad ani nemluvě. Sešity holt zcela jasně vedou. Plus ona nezaměnitelná, minimalistická Adlardova kresba, ta má samozřejmě taky něco do sebe. Už jen z kreslířovy tuše sálá mnohem intenzivnější atmosféra než z křečovitých výrazů televizních herců, no a důvtiplného Kirkmana již článek vynachválil dost. Tahle dvojka prostě válí. Vážně berte. Spravte si před finále ubulené páté sezóny chuť, stojí to za to.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace