Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zlatý kompas míří do televize


ikona
Spooner
zlaty kompas
Slavná fantasy sága se po neúspěšné filmové štaci dočká šance. 

Na nepříliš úspěšný fantasy kousek Zlatý kompas si možná ještě pamatujete. Daniel Craig, Nicole Kidman a jeden cool digitální medvěd se tu pokoušeli rozjet další epickou fantasy sérii na motivu trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Jenže z toho vznikl celkem slušný propadák plný roztomilých zvířatek, který se dalších dvou pokračování nedočkal. A je to docela škoda. Ne ovšem kvůli kvalitám filmu, ale spíše potenciálu samotné předlohy, jež operuje s hodně zajímavými motivy nejen okolo náboženství, a zejména v dalších dílech je mnohem dospělejší a temnější, než by se mohlo z takřka dětského filmu zdát. Opravdu, pokud máte ve svém přeplněném seriálovém a knižním diáři malinko času, rozhodně dejte této trilogii šanci. O to větší radost a zvědavost ve mně budí fakt, že se tahle fantasy pecka dočká další šance.

Knižní série se tentokrát stěhuje do televize, na britskou jedničku BBC, a samozřejmě se pojede hezky od začátku, tedy Zlatým kompasem. I seriál nás tak zavede do alternativního světa, v němž má každý člověk spřízněného zvířecího společníka a vládne zde náboženské Magistrium. Hlavní hrdinkou je pak malá Lyra, která se rozhodne zjistit, kdo a proč unáší místní děti včetně jejího nejlepšího kamaráda. Během své dobrodružné výpravy však potká nejen řadu výjimečných společníků v čele s bojovým ledním medvědem Iorkem Byrnisonem, ale dostane se jí do vlastnictví titulní kompas, jenž může změnit osud celého světa. Pro  Magistrium v čele se záhadnou paní Coulter se tak rázem stává cílem číslo jedna. A samozřejmě se zde toho skrývá ještě mnohem víc. Osobně si myslím, že televizní rybníček je pro tuhle látku naprosto ideální místo, kde mohou tvůrci konečně naplno využít její potenciál a vykašlat se na vděčný rodinný přístup. Ani o triky a samotnou výpravu potom v případě BBC strach nemá. Už letošní výtečná minisérie Jonathan Strange & Mr Norrell totiž dokázala, že stanice umí v tomto žánru už přijít i s efekty, jež by si neutrhly ostudu ani na velkém plátně. Trilogie se tak zřejmě konečně nachází v těch správných rukách. Tak snad se nic nepokazí a my se později konečně dočkáme i adaptací dalších dílů, Jedinečného nože a Jantarového kukátka.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace