Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

5 důvodů, proč konečně koukat na Agents of SHIELD


ikona
Spooner
agents of shieldmarvelshieldtop
Aneb jak se vysmívaná televizní marvelovka vyšplhala na vrchol televizní zábavy. 

Jako by to bylo včera. Horečně očekávaný televizní zářez veleúspěšného Marvelu, Agenti SHIELD, měl svoji premiéru a všichni očekávali nadupanou comicsovou jízdu. Jenže na následující zklamání by chtěli někteří diváci i producenti od Marvelu co nejrychleji zapomenout . Co si totiž budeme povídat, začátek seriálové štace agenta Coulsona se opravdu dvakrát nepovedla a místo svižné zábavy jsme dostali vlastně zcela rutinní epizodní kriminálku. Seriál díky tomu schytával posměšky a nadávky takřka ze všech stran a padající ratingy ovlivňuje toto úvodní selhání prakticky dodnes. Jenže teď se můžeme těm bezvěrcům pro změnu zase smát my.

Mnohými odepisovaný kousek již od závěru první série započal svou stoupající tendenci, která vlastně stále neskončila. Už druhá řada nám nabídla jednu z nejlepších televizních comicsovek. To, co nám však servírovala ve své první polovině aktuální třetí řada, je ale již regulérní žrádlo. Seriálový otloukánek nám totiž vyrostl v jednu z nejzábavnějších věcí, na níž můžete aktuálně v bedně narazit, a dokonale splňuje všechny prvky špičkové televizní zábavy. A jelikož máme za sebou nabušené mid-season finále a haterů je z nepochopitelného důvodu stále dost, je nejvyšší čas vás přesvědčit, proč si Agenti stoprocentně zaslouží vaší pozornost. Připravili jsme si proto pro vás pět hlavních důvodů, proč byste měli téhle přehlížené marvelovce dát konečně další šanci.

5. Hydra popravila původní scenáristy
A hned na úvod si přiblížíme jeden z nejpřekvapivějších kladů této prvotřídní jednohubky, jimž je samotný scénář. Právě ten sklízel v první řadě tu nejvyšší porci kritiky. A vlastně zcela oprávněně. Místo zajímavého příběhu jsme dostávali nudné případy, v nichž ovšem místo party z Kriminálky Las Vegas lítal vzkříšený agent Coulson s partou zelenáčů a občas si vypomohli nějakou tou comicsovou vychytávkou. A ve většině případů to byla opravdu celkem nuda, kterou jakoby psali ti nejvíce znudění hollywoodští scenáristé. Jenže pak zřejmě hodil nějaký rozzuřený fanda do scenáristického kanclu bombu, nebo se jich hoši z ABC ve velké tichosti zbavili. Protože to, co předvádí rozjeté scenáristické ručičky teď, jakoby nemělo s předešlou těžkopádností nic společného. Už v průběhu druhé řady jsme tak sledovali hodně rapidní zlepšení. To jsme ale ještě netušili, že jde jen o pouhou rozcvičku před štací třetí. 

V rámci comicsové oddychové zábavy totiž tamní pisálkové momentálně předvádějí naprosto špičkovou práci. Zapomeňte na nudné epizodky, tady už se druhou sezónu jede na vlně kontinuálního příběhu, a lépe už by to snad scenáristům ani odsýpat nemohlo. Tempo, jaké v aktuální řadě nastolili, je totiž doslova smrtící. Všechny linky pádí kupředu až neuvěřitelnou rychlostí a hluché místo či úkrok stranou byste zde hledali marně. Tady se totiž na nic nečeká a otázky, na jejichž zodpovězení by se v jiných seriálech čekalo polovinu sezóny, se zde dočkají rozuzlení za pouhých pár epizod. Na návrat ztracené Simmons, jenž jsem já osobně čekal až někdy touhle dobou, tak dojde již v druhém díle a ani s odhalením identity tajemného Lashe se tvůrci moc dlouho nepářou. Divák si prostě nemá kde oddechnout a scenáristé si s ním navrch ještě výtečně hrají. Ale o tom ostatně více v dalším bodě.

4. Zvraty, kam se podíváš
Ve svých začátcích byli Agents of SHIELD nemile předvídatelní, scénáře epizod často jely podle stokrát viděných formulářů a „zvraty“ byly očekávatelné. Ne tak v aktuální třetí sérii. Tedy, ne že by zase AoS najednou šli proti všem diváckým očekáváním, stále se tu najde slušná porce klišé (přes všechnu chválu se pořád pohybujeme v kategorii zábavných komiksových oddechovek). Nejednou když už ale si myslíte, že máte nějakou dějovou linii přečtenou, tvůrci najednou přehodí výhybkou a sympaticky uhnou někam úplně jinam. Nemají problém klidně rozehrát nějaké schéma, nastínit jeho směřování do budoucna a pak ho utnout jedinou vystřelenou kulkou. S tím souvisí i určitá nekompromisnost (v kontextu ne-kabelovkových stanic), občas umírají i důležité postavy a i ti, co přežijí, se musí potýkat s následky i déle než pět minut (koneckonců to nejsou žádní superhrdinové, že). Viz třeba Coulsonova ruka, Fitzova hlava nebo koleno Bobbi. (Sam.Vimes)

3. Záporáci nikdy nespí
Jedním z hlavních problémů filmových marvelovek jsou matní záporáci. Tady se sice taky nekoná žádný Kingpin, ale přeci jen Agentům v této oblasti nahrává dlouhý seriálový formát, díky kterému mohou svým postavám dopřát patřičný vývoj. Největší výhrou je samozřejmě agent Ward, jenž se během dvou-a-půl řad stihnul změnit z bondovského hezouna na zrádcovského agenta Hydry, potom to s ním chvíli vypadalo na dojemný příběh vykoupení a nakonec se obrátil definitivně k temné straně. K zahození není ani aktuální nejvyšší velitel Hydry – Gideon Malick. Mimochodem, předtím působil i ve světové radě, které se svého času musel zodpovídat sám Nick Fury, a tím pádem se mihnul i v Avengers. Bod navíc za kontinuitu. A i když část SHIELDovského týmu umí třeba manipulovat s elektřinou nebo sonickými vlnami a teoreticky pro ně tedy obyčejní lidé nejsou až takovou hrozbou, je tady ještě Lash – démonicky vypadající a démonicky se i chovající monstrum lovící přímo další inhumans. A o nové hrozbě z mid-season finále, z níž se nám může v klidu vyklubat i několika sezónní superzáporák, ani nemluvě. V základně SHIELDu zkrátka nemají ani chvilku klidu. (Sam.Vimes)

2. Ten nejlepší tým pod sluncem
Pamatujete si na to nadávání na matné charaktery, v nichž nás kromě neselhávajícího Coulsona nikdo nezajímal? Tak ani to už u Agentů vůbec neplatí. Z dříve nezajímavých a poměrně černobílých postaviček, jež nám byly ukradené, se jako mávnutím scenáristické (ano, zase to slovo) proutku stali sympatičtí hrdinové s hodně nečekaným a překvapivým vývojem, jimž zkrátka nejde nefandit. Každý si mezi nimi najde svého favorita, téměř všichni vám tu přirostou k srdci a o emoce nebude díky tomu v mnoha případech nouze. Coulson je sice pořád onou hlavní hvězdou, u něhož navíc začínáme prozkoumávat i jeho temnější stránky, má ovšem po svém boku tým, v němž prostě nenaleznete slabý článek. Daisy, svého času Skye, prošla i díky půvabné Chloe Bennet neuvěřitelnou proměnou a je jednou z hlavních tahounek seriálu. Hunter pořád bezchybně hláškuje, Bobbi je sexy v každé kombinéze a hromotluk Mack vyrostl v překvapivého borce, z něhož má respekt i sám Phil. No a pak je tu samozřejmě ještě jedna asi jedna z nejromantičtějších linek současnosti v podání Fitze a Jemmy, u níž si zaručeně nepopláčou jen divačky. Dohromady pak tvoří sehraný tým, v němž má každý své místo i zápletku, v níž může zazářit. Jen ta May nás i přes zásadní osobní linku stále příliš nezajímá. Za to však může hlavně prkenný výkon Ming-Na Wen, která se stále tváří, jak kdyby točila reklamu na inkontinenci.

1. Známé universum je zase o něco pestřejší
No a na závěr si dáme další zásadní důvod, proč by si tuhle jednohubku neměl ujít takřka žádný nadšenec slavného comisového vesmíru. Jedna z oblíbených výtek, jimiž se odpůrci seriálu rádi ohánějí (jo, mluvím o tobě, Daviesi), je ta, že se partička z SHIELDu pouze přiživuje na slávě svých filmových bratříčků a neustále na ně v dialozích lacině odkazuje. Jenže tihle bezvěrci viděli jen úvodní díly, v nichž se na druhou stranu dalo něco podobného čekat. Nyní už si však seriál dávno jede svoji vlastní cestou a nejen, že obstojí sám o sobě, ale navíc nám marvelácké univerzum skvěle rozšiřuje. Zapomeňte na střet hrdinného Kapitána Ameriky se zlověstnou Hydrou, teprve zde dostává konflikt a následný dočasný rozpad SHIELDu ten správný prostor. A aby toho nebylo málo, tak už se nám tu druhým rokem připravuje půda pro Inhumans, vlastně tak trochu i pro Civil War, objevují se zde známé postavy z barevných sešitů a navštěvují se neznámé planety. Ne, tady o žádném parazitování nemůže být ani řeč.

Když už pak dostaneme nějaký díl, jenž je dějově spjat s celovečerní marvelovkou, tak je právě výborně doplňuje a dává filmovému dění zcela jiný pohled. Kromě zmíněného příběhového dopingu v podobě Wintera Soldiera stojí za řeč samozřejmě hlavně epizoda z druhé řady vysílaná před premiérou druhých Avengers, jež skvěle funguje jako lákadlo na filmové dění a doplňuje některé situace. Zkrátka a dobře, jak by se řeklo v diskuzích na Moviezone, pokud to myslíte s oblíbeným universem vážně, neměli by vám Agenti SHIELD uniknout.

Jasný, říkáte si, že je to na podobnou jednohubku až moc velký hype. Samozřejmě, AoS nikdy nebudou hrát dramatickou špičku či sbírat prestižní ocenění, o to zde však ani nikomu nejde. Ve své lize (nejen) comicsové televizní zábavy ovšem patří ke špičce a momentálně v amerických televizích nenajdete mnoho konkurentů, kteří by atakovali tak vysoký level zábavnosti. Lepší oddychovku prostě budete hledat marně. A abych řekl pravdu, tak mě Coulson a spol. nyní baví více, než oba letošní filmové zářezy Marvelu dohromady. Doufejme tedy, že jim úctyhodná forma ještě pár let vydrží a vy dáte těmto neodolatelným agentům i přes problematickou první sérii ještě jednu šanci.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace