Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší seriálové scény roku 2015


ikona
do_Od
2015scénytop
Nejdravější, nejzběsilejší, nejemocionálnější... zkrátka ty nejlepší seriálové scény, které jsme letos viděli. Tady jsou! 

Většinu letošních best of the best už máme sice za sebou, pořád ale ještě zbývá vyhlásit dvě důležité kategorie. A zatímco překvapení z té druhé, pozdější, vám jednoduše nemůžu zkazit, tu první si probereme právě dnes. Jasně, mluvím o nejlepších seriálových scénách potažmo sekvencích roku. Jaké momenty nám nejvíce vyrazily dech? Líbila se nám spíš akce, nebo dialogové výměny? A nevytratilo se nám to už mezitím všechno z hlavy? V tomhle případě jen stěží. Letošní nadílka extrémně povedených scén to jednoduše neumožnila, ba co víc, něco mi říká, že tuhle TOP 5 si budeme moc dobře pamatovat ještě na hodně, hodně dlouho dopředu.

5. Policejní zásah v True Detective
Už jsme psali o tom, že nás druhá řada Temného případu nenadchla tolik jako ta první, to však rozhodně neznamená, že by se nám na ní nelíbilo nic. Zatímco v první sérii byla jedním z vrcholů opěvovaná scéna na jeden záběr, druhá série ve své polovině nabídne neméně napínavou scénu přestřelky. Ústřední trio detektivů Velcoro, Bezzerides, Woodrugh vedou policejní zásah proti pasákovi Amarillovi. Jenže všechno se ošklivě zvrtne, když se z úkrytu vyklube varna pervitinu, která navíc po chvíli střelby exploduje, a potyčka s kriminálníky přeroste v krvavou lázeň, jež ulici promění v regulérní válečnou zónu. Žádné místo pro obyčejné policisty, stačí jen neobratně přeběhnout mezi auty a krev se už rozlévá po chodníku… V brutálním střetu to nekompromisně odnášejí stejně tak zločinci jako muži zákona i nebozí civilisté. Na konci zůstávají na nohou jen tři hlavní hrdinové, zatímco Velcoro a Bezzerides jsou otřesení, bývalý voják Woodrugh je snad poprvé od začátku seriálu ve své kůži a naprosto klidný. Záběr na scenérii rozstřílené ulice, zničená auta, mrtvé i živé a pak závěrečné titulky, konec. Uf, teprve teď může divák vydechnout. (Sam.Vimes)

4. Burton vs. Nola v Banshee
V seriálovém Banshee bylo, co se týče akce a krvavých bitek, vždycky hodně veselo. Ostatně, právě nekompromisní přestřelky a lámání kostí v režii Lucase Hooda je jedním z důvodů, proč v redakci tuto brutální pecku tolik zbožňujeme. To, co však tvůrci předvedli během třetí epizody minulé série, se nedá nazvat jinak, než akční šlehou. A to si přitom nemusela dávat po hubě ani žádná z hlavních postav, ale jen vedlejší charaktery v podobě mlčenlivého Burtona a pomstychtivé Noly. Vzešla z toho ovšem intenzivní a nepřekonatelná pětiminutovka, která jakoby vypadla z posledního dílu Raid, a nad níž musel slintat i nejeden filmový tvůrce. Bezchybná choreografie je nápaditá, celé je to správně drsné, strhující režie si vystačí jen s pár střihy a navrch dostaneme i rozkošnou fatalitu jako vystřiženou z nejnovějšího dílu Mortal Kombat. A aby toho nebylo málo, tak je nám v mini flashbacích dostatečně načrtnuta i minulost oblíbených postav. Prostě nekompromisní nářez a jeden z vrcholů celého seriálu, který musí ocenit nejeden akční fanda. (Spooner) 

2. - 3. Bitka na jeden záběr v Daredevilovi
Comicsového Daredevila jsme už chválili až až, ale pořád ještě nepřestáváme. Smiřte se s tím, byla to pecka a druhé řady, navíc s Punisherem a Elektrou, se už nemůžeme dočkat. Ale zpátky k první sérii – v jejím druhém díle se prolínají flashbacky z dětství Matta Murdocka a se scénami ze současnosti s Daredevilovým hledáním malého kluka. Nakonec z jednoho mafiána vymlátí příslušnou adresu (a nezapomene jej shodit ze střechy) a celá epizoda vrcholí scénou natočenou na jeden záběr, jíž se právě týká tento odstavec. Vše se odehrává v jedné chodbě a dvou přilehlých místnostech a zatímco Daredevil odolává přívalu ruských gangsterů, kamera zaujatě krouží okolo a vykresluje obraz tvrdého střetu. Ano, nad kterýmkoliv z nich by měl v souboji jeden na jednoho maskovaný hrdina absolutní převahu, jenže mafiánů je prostě hodně a tak je boj přinejmenším vyrovnaný. Daredevil rány nejen rozdává, ale i dostává a na konci je už viditelně unavený a pocuchaný. I tak ale zůstává jako poslední na nohou a zachraňuje uneseného kluka. Teprve teď jsme viděli pravý potenciál nemilosrdného slepého právníka. (Sam.Vimes)

2. - 3. Kevinovo karaoke v Leftovers
Některé věci jsou zkrátka mezi nebem a zemí. Příkladem budiž třeba nápad najmout na režii páté Smrtonosné Pasti Johna Moora nebo skončit seriál pojmenovaný Jak jsem poznal vaší matku smrtí oné titulky matky. Hups, spoilery. Asi nejvíc však tato definice platila pro letošní (a vlastně už i loňskou) řadu Pozůstalých. Namísto maximálního využití potenciálu kabelové televize, se tvůrci rozhodli upustit od veškerých nápadů přenést tento námět do nabízejících se sci-fi kulis a místo toho i napodruhé prostě jen servírují osobní lidské drama, v té nejkrásnější a zároveň nejsmutnější možné podobě, jakou jsme kdy v televizi zažili. A my jsme jim paradoxně zrovna v tomhle případě neskutečně vděční, protože co scéna, to víceméně čisté zlato. Není tedy divu, že jakmile se to všechno začne pomalu chýlit ke konci a hlavní hrdina má za úkol už jen jedinou věc – zazpívat, vytahujeme masivně kapesníky a bulíme jak želvy! Protože co zlomí Tebe, zlomí i nás, Kevine. A vyhlašovat letos herecké výkony roku, máš ten piedestal jistý. Neuvěřitelně dobrý! (do_Od)

1. Útok na Hardhome ve Hře o trůny
Dlouhá noc přichází. A mrtví přichází s ní. O téhle epizodě, potažmo sekvenci, potažmo závěrečné scéně už se toho napsalo u nás na TVzone hodně. Vlastně ani nevím, co bych dodal, snad jen, že i o půl roku později je to pořád neskutečná darda, vrchol páté řady Hry o trůny a dost pravděpodobně i adept na ty nejlepší televizní minuty vůbec. Od práce s atmosférou, po herce, hudbu, efekty, až k choreografii samotných soubojů, tady zkrátka nebylo co vytknout a fanoušci spolu s kritiky to dali letos jasně najevo. Za nás zkrátka jasný vítěz letošních nejlepších scén a zároveň zatraceně vysoká laťka k překonání v šesté sérii. Co myslíte, podaří se tuhle mrazivou dvacetiminutovku někdy trumfnout? A která scéna se nejvíc líbila vám? Jako vždy, dejte nám vědět v diskuzi. (do_Od)

Hlasování se účastnili podle abecedy redaktoři: Davies182, do_Od, KarelR, Krasa, Sam.Vimes a Spooner.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace