Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co koukat v létě, 1. část


ikona
do_Od
koukat nekoukatlétoseriály
Léto plné televizní zábavy, poprvé. 

Zatímco Starkové konečně slaví zimu, u nás běží léto v plném proudu a především na seriálovém poli to pak znamená, že zatímco se většina těch tradičních pecek konečně odebírá k posezónnímu spánku, redaktoři TVzone fasují zaslouženou dovolenou. Tedy ne snad, že bychom neměli vůbec nic na práci (restů máme koneckonců pořád dost!), pravdou ale je, že před námi leží pár relativně odpočinkových týdnů, při kterých se klidně můžeme vydávat třeba zpátky v čase a oživovat pro vás staré kulty, nebo naopak vymýšlet o něco volnější články, ideálně zamýšlené k pročítání u vody, nad pivem, nebo třeba jen při čekání na odlet do vaší vysněné prázdninové destinace. Nápadů je plno, inspirací stejně tak, takže...

...takže vám místo toho přinášíme článek o tom, na co byste se měli dívat v létě? That's right! Show musí běžet dál a já jsem starej kecal. U nás se totiž žádného odpočinku nedočkáte, naopak, místo toho vám hodláme ještě naložit. Třeba s touhle první pětkou, která by vás měla zaručeně chytnout a poslat hezky tam, kam patříte. Před telku, s něčím dobrým na zub a ovladačem k Netflixu připraveným plně k vaší dispozici. Začínáme.

Animal Kingdom

Sice jedem abecedně, přesto už po pěti dílech téhle rodinné gangsterky osluněné Califnornským sluncem můžu říct, že se jedná v zásadě dost možná i o černého koně celého léta. A to prosím říkám i za přítomnosti Bojacka, který je... však víte, koněm doslova. Berte to takhle. Parta ne příliš vzorných lidí žije život tak trochu po svém, berou si, co je jejich a přitom tak nějak kašlou na všechno a všechny ostatní. Celý tenhle rodinný gang má pak na starosti živočišná Ellen Barkin, které tu po dlouhé době připadla role na tělo a jejíž postava Smurf celý seriál vyloženě táhne. Nově se pak k rodině přidává i mladík J., kterému umírá matka na předávkování a on tak nemá moc na výběr, než se přidat ke zbytku gangu.

Tolik k premise, nyní k dojmům. Vlastně je až těžké uvěřit, jak moc pod radarem tenhle seriál pluje. Když-li pominu přesně obsazené a hlavně neokoukané herce a klidně i zpočátku mírně rutinní expozici, pořád zbyde atraktivní loupeživá zápletka, která nabídne dostatečný počet dějových kliček, aby jednoho s klidem na čtyřicet minut zabavila. Tu a tam se najde hluché místo, kdy si postavy nevyhnutelně pouze povídají, pokaždé na vás přitom ale dýchne ona těžká atmosféra plná nedůvěry, podezřívání a vůbec amorálních myšlenek, které celým seriálem prostupují jako by jeden bez druhého nemohli žít. A zjevně taky nemůžou. I díky tomu seriál baví, baví zvlášť, ale i jako celek a přesně proto si zaslouží, aby se o něm mluvilo i jinde, než jenom v Americe. V tomhle mi věřte.

Casual

Romantická dramedy, kterou pomáhal rozjet Jason Reitman, režisér vynikajícího Děkujeme že kouříte či Lítám v tom (Up in the Air). A vrátil se i na pár epizod druhé řady. Casual je u nás jaksi přehlíženým kouskem (už jen počet hodnocení na ČSFD je tristní), přitom naprosto neprávem. A o čem že to tedy vlastně je? Rozvádějící se Valerie se i s dospívající dcerou "dočasně" nastěhuje ke svému staromládeneckému, playboyovskému bratrovi Alexovi. Tahle ústřední trojice vás pak provede složitým světem romance v 21. století, v době internetových seznamek a randicích aplikací. Ať už hledáte pravou lásku, emocionální náplast nebo jen něco nezávazného (viz právě "casual" v názvu).

Na rovinu - Alex, Valerie, ani její dcera Laura nebudou zrovna přepisovat žebříčky nejvýraznějších seriálových postav. Jenže díky své relativní normálnosti jsou naopak snadněji ztotžnitelní a pevněji ukotvení v realitě. A vynahrazuje se to zase na vedlejších postavách, jako je třeba Eliza Coupe z oblíbených Happy Endings nebo Leon (Nyasha Hatendi), záruka komediálního zlata. Casual je zábavné a svěží, a čítá jen hrstku ani-ne-půlhodinových dílů. Pro pár letních večerů s lahvinkou vína ideální. (Sam.Vimes)

BoJack Horseman

Tady snad ani není o čem. Do třetí řady Ricka a Mortyho zbývá pořád až příliš mnoho dní a nic lepšího momentálně na animovaném poli stejnak není. A jestli vám nestačí tohle, co třeba fakt, že ani sám Hank Moody by ten život nedokázal psát tak smutně, jako ho píše ubohý Bojack Horseman.

Navíc je k tomu ideální čas. Třetí série už nám pomalu ale jistě klepe na dveře a životem zdeprimovaný kůň, jeho agentka kočka, nejhorší přítel člověka Pan Peanutbutter a Todd si vaši pozornost zaslouží minimálně stejně tak, jako ta napůl vypitá láhev whisky, co vám stojí na poličce a kterou se už třetím týdnem snažíte marně ignorovat, protože si ji přece šetříte na horší časy. Tak já vám něco povím, horší časy jsou teď. A žádný jiný seriál se vám do nich nebude hodit tolik, jako právě Bojack. Případnou recenzi máte zde a malý hype je hned pod ní. Za mě jen připomenu - Will Arnett, Alison Brie & Aaron Paul a konečně, nemáte zač. 

Suits

Ach, co by to bylo za léto, kdyby nebyli Suits. Kvalitativní dno už máme díkybohu za sebou a od páté řady Kravaťáci opět vyrazili vstříc lepším zítřkům. Pro ty, kteří jinak nejsou v obraze, Suits vypráví příběh lehce rebelského právníka Harveyho Spectora, partnera v jedné z top právníckých firem v New Yorku a Mika Rosse, sympatického mladíka, který má tak trochu fotografickou paměť. Tak trochu doslova, jelikož si pamatuje naprosto vše, co kdy viděl nebo četl a to mu posléze přijde vhod, když omylem dorazí na přijímací pohovory právě do Harveyho firmy. Co oči nevidí, to srdce nebolí a podfuk století je tak rázem na světě.

Za těch pět řad se toho událo celkem dost, tajemství se rozmnožila, smlouvy se porušily a vztahy pak následně celý seriál málem zabily. Díky posunu ústřední zápletky a především síle vedlejších postav ale celý ten koncept tak nějak zůstal stát na nohou a místo K.O. tak vstupujeme do šestého kola, připraveni ze sebe zase vydat duši. Tedy alespoň tohle slibují ukázky na další řadu. I kdyby se vám ale nechtělo seriálu věnovat podstatnou část vašeho léta, minimálně za ty první dvě série vám to stojí. Už jen kvůli nápaditým zápletkam z atraktivního prostředí high-class New Yorku, geniálním hláškám nebo jen Donně. Jako opravdu, Donna... to je... no. To byste museli vidět. 

Ray Donovan

Letní měsíce nabízejí člověku několik jistot. Autobusy se naplní propocenými a smradlavými lidmi, v ulicích na každém rohu narazíte na staré známé ponožky v sandálech…a americká kabelovka Showtime nám už čtvrtý rok naservíruje kvalitní drámo v podobě drsoně Raye Donovana. V letní seriálové sezóně totiž v uplynulých letech najdete jen málo podobně kvalitních televizních jistot, jež by nám každou sezónu nabízely dramaticky vyšperkovanou a napínavou podívanou, která navíc ani s přibývajícími křížky na kontě neztrácí nic ze svých kvalit. Ano, zdejší pomalejší tempo nemusí sednout každému a v rámci některých charakterů se scénář občas dosti motá v kruhu.

Jinak se ovšem stále jedná o pečlivě budovaný kousek, v němž nekompromisní Liev Schreiber ve své dosud nejlepší roli láme kosti, řeší se hluboká osobní traumata i vyhrocené rodinné vztahy, a o skvěle napsané konflikty a sezónní zápletky také není nouze. Už minulá, prozatím nejlepší, třetí řada dala pak jasně najevo, že tvůrcům dech rozhodně ještě nedochází. Také parádní úvod aktuální sezóny pak ukazuje, že ani tento rok Ray svou vysoce nastavenou laťku podlézat nehodlá. Ale co bych vás o tom už po několikáté přesvědčoval. Věřím totiž, že k Rayovi už jste si po letech prostě cestu našli. A pokud ne, tak byste měli sakra co nejrychleji napravit. (Spooner)

UnREAL 

Pro lidi, kteří tak úplně nesledují seriálovou diskuzi na webu MovieZone a nečtou každý jeden seriálový recap, který se tady objeví, to tedy ještě zopakuji. UnREAL je nový Newsroom, který byl nové Studio 60, které bylo ve své době nový West Wing. Pro pořáděk, jde o seriál, který rádoby vypráví jak hrozně hloupoučký je svět televizních producentů v pozadí milostných reality show, zatímco se v pravdě jedná o vysokorychlostní drama plné bravurních hereckých výkonů, opravdových lidských momentů a doslova zákěřně nakažlivých emocí, které vás buď jen pobaví natolik, abyste u první série tohohle multižánrového klenotu strávili deset hodin (či kolik to bylo) v kuse, nebo rovnou dostávali infarkt pokaždé, když tady někomu něco nevyjde. Což je pořád. Protože life sucks.

Druhá série, ačkoliv jsem viděl pouze první díl a se zbytkem čekám na maraton, navíc vykopla opět tím správným směrem a ono pověstné manipulování tady začalo nenápadně nabírat na zcela novém levelu. Ohlasy jsou zatím boží, hype pomalu roste, takže pokud si tuhle pecku stále nechávate utíkat pod nosem, stop. Dost, prostě si vyřaďte alespoň jeden večer a dejte Quinn spolu s Rachel konečně šanci. Už jen kvůli sami sobě. 

A toť od nás zatím vše, se zbylou pětkou zase za týden a do té doby... čau!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace