Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 8: Nejtvrdohlavější televizní detektivové


ikona
do_Od
detektivovétop 8
Tyhle nekompromisní chlápky spojuje často jen jedna věc - a tou je jejich absolutní odhodlání dopadnout každého, kdo jim zkříží cestu! 

V poslední době hrozně málo píšu. Jasně, samotného mě to štve pravděpodobně mnohem víc než kohokoli jiného, to ovšem nic nemění na tom, že se hodlám polepšit. A ne, nepíšu to jenom proto, že mi Spooner momentálně přidržuje revolver u hlavy (teď vážně, už to můžeš položit...), hrozně rád bych totiž mnohem častěji doplnil náš tradiční obsah (novinky, trailery, recenze) i o další věci, jako témata, mé kontroverzně vybírané topky (to zase bude breku, že chybí většina borců z chladného severu), pitvání hezkých scén, které se tak trochu vymykají běžné televizi nebo i nějaké ty kratičké glosy, jako například proč je naprosto v pořádku, že si pouštítě Přátele klidně i třikrát do roka a kdo nad tím kroutí hlavou, ten si může jít trhnout nohou.

Přehled všech TOP 8:
Nejlibovejší hudební chvilky
Kámoši, se kterými byste chtěli uvíznout na opuštěném ostrově
Kámošky, které vás zaručeně přivedou do maléru
Nejdramatičtějších seriálových momentů
Nejvýraznější televizní režiséři současnosti
Předčasně zrušených seriálů
Nejlepší epizody Gilmorových děvčat

Následující článek každopádně berte jako jednu z prvních vlaštovek letošního roku a držte mi palce. S tím revolverem to totiž nebyla sranda. No a čím že to vlastně začneme? Inu, poslední dobou se nějak roztrhnul pytel s kriminálkami, a protože jsem nedávno dal maraton Jedné noci (The Night Of) a jen zíral, jakou prvotřídní krimi HBO opět upeklo, padla volba na detektivy. Nikoliv nutně ty nejlepší nebo nejchytřejší, místo toho jsem to zkusil brát čistě podle toho, jak moc chtěli ve finále daní detektivové přechytračit své protivníky. Jinými slovy, jak tvrdohlavě si za tím "vítězstvím" šli. No a s tímhle jsem přišel: 

8. John River (River)

Vsadím se, že o tomhle seriálu většina lidí ani neslyšela. A pokud ano, nalepili mu nálepku "další generická britská krimi, na kterou už prostě nemám čas". Jenže to by byla chyba. Obzvlášť pokud si libujete v charakterech, které definuje to, že se něčím liší. Pokud to totiž vezmete v kontextu dnešního světa, je River perfektní sondou do duše každého outcasta, který má pocit, že ho společnost nepřijala. V tomhle případě jde pak seriál krásným příkladem a ukazuje nám naopak kruh lidí, kteří se takovému člověku snaží pomoct a přijmout ho mezi sebe. Nicméně přestože je to hrozně fajn nad tím takhle přemýšlet, tak nějak mi dochází, že to není úplně vysvětlení, proč dnes skončil právě tento pán na osmém místě v seznamu nejtvrdohlavějších detektivů.

Takže jinak. Riverovo podvědomí je o něco živější, než tomu obvykle bývá. Překlad? Vidí všechny mrtvé oběti násilných zločinů, které vyšetřuje. A to s člověkem občas pěkně zamává. Zároveň je to ale zatraceně dobrý důvod, proč se nevzdat, dokud danou vraždu nevyřešíte až do úplného konce. Přidejte charismatické ztvárnění od Stellana Skarsgarda a máte jednoduše vymalováno.

Speciální schopnost: Vidí mrtvé
Nejoblíbenější scéna: Zpívání v autě
Názor na práci s parťáky: It's complicated

7. Hank Schrader (Breaking Bad)

Řekněme si to narovinu, nebýt toho, že teď vybírám ty nejtvrdohlavější palice s policejním odznakem široko daleko, asi by Hank ve srovnání s ostatními pány od fochu solidně utřel. Čert vem jeho trapné vtípky a podivnou sbírku šu... minerálů, pracovat v protidrogovém a mít přitom celé roky za švagra *toho* Heisenberga je prostě něco, co byste si za rámeček nejspíš nepověsili. I mistr chemik se ale někdy utne a tady už se dostáváme k tomu, co Hanka vyšouplo až mezi ty nejzarputilejší z nejzarputilejších. Jakmile do sebe totiž ta skládačka začala zapadat a Hank si konečně spojil W a W dohromady, stal se z něj hladový buldog, pro něhož byl náš milovaný antihrdina jediným spásným biftekem v okolí.

Nakonec je docela fuk, jak to s ním dopadlo. Hank předvedl odhodlání, jako málokterý další a proto si tady to sedmé místo zaslouží. Nehledě na to, že Dean Norris celé ty roky dřel jak kůň, jenom abychom v závěrečných pár epizodách padali držkou k podlaze z toho, jakej se z něj stal nezastavitelnej borec. Klobouk dolů.

Speciální schopnost: 50% šance, že se jeho humoru zasmějete
Nejoblíbenější scéna: Jesus Christ Marie!
Názor na práci s parťáky: Ve dvou se to líp zatýká. 

6. John Luther (Luther) 

A jsme u mého oblíbence. John Luther je extrémní sympaťák a většinový podíl na tom zcela určitě nese fakt, že ho hraje jeden z nejcharismatičtějších Britů široko daleko Idris Elba. To ale neznamená, že samotný charakter britského detektiva by nestál za řeč. Tenhle detektiv je nekompromisní, protože musí. Protože jeho protivníci jsou často ta nejdrsnější a nejzvrhlejší cházka Londýnského podsvětí, a když je nedostane on, nedostane je nikdo. Je to takový britský John McClane, akorát místo samopalu má záchvaty hněvu a místo ocitání se ve špatný čas na špatném místě, zapojuje do rovnice svou vynikající schopnost dedukce.

Míra jeho odhodlání vlastně dosahuje takového levelu, že se místy ocitá na té straně zákona, proti které běžně bojuje. Vše tak ale čini v rámci většího dobra a upřímně, někdy to jinak ani nejde. Drž se, Johne!

Speciální schopnost: Hulk-mode bez proměny v Hulka
Nejoblíbenější scéna: Ta, ve které zpívá Sia (a kterou zmetci odstranili z YouTube)
Názor na práci s parťáky: V zásadě není proti

5. Jimmy McNulty (The Wire)

Ha, co by to byl za seznam nejtvrdohlavějších policajtů, když by tady neskončil libovolný charakter z The Wire. Když totiž chvíli nebudu brát v potaz fakt, že mě finále všeobecně velebené kriminálky z prostředí Baltimoru značně zklamalo, zůstane mi pořád ta neskonale komplexní šachovnice, po níž se posouvaly jedny z těch nejvymakanějších figurek, jaké jsem kdy viděl. Asi by šlo říct, že ještě mnohem zajímavěji vykreslení zde byli gangsteři a feťáci a děti z ghett, nicméně policajti byli v zásadě ti, kteří to celé drželi pohromadě. A v jejich čele nestál nikdo jiný, než fucking McNulty.

Tenhle detektiv proti sobě měl snad všechny možné překážky, jaké dokážete vymyslet. Politiky, nedostatek financí, lhostejné šéfy, mazané drogové impérium, selhávající techniku, zkrátka kupu věcí, se kterými se pral snad tři řady než to za něj ultimátně vyřešil někdo úplně jiný. Ale bojoval, rval se a zkoušel to. Což o to, že si během toho proti sobě poštval snad každého, koho mohl, a v závěru už jste ho vlastně ani neměli tak rádi, tu práci prostě miloval. 

Speciální schopnost: What the fuck did I do?
Nejoblíbenější scéna: Fuuuuuuck
Názor na práci s parťáky: Jedině, když mě nechají dělat vše po mém 

4. Sherlock Holmes (Sherlock)

Říká se, že pýcha předchází pád. V případě Sherlocka to asi platí dvojnásob, v seriálu i mimo něj. Nicméně když odhlédnete bokem té kolísající kvality, pořád platí, že je Sherlock nejen prakticky nedostižným detektivem, zároveň je to ale takový psychopat, že u něj kromě řady dalších nebezpečných vlastností (mimo jiné třeba sebedestrukce) najdete taky tu brutální zarputilost, která zrovna v tomhle případě dokáže být až nechutně otravná. Sherlock je tak asi jediným, koho na tenhle seznam dávám, aniž bych to myslel jako lichotku.

Nic se totiž nesmí přehánět a vzhledem k tomu, že se tvůrci rozhodli Sherlocka stavět do čím dál serióznějších situací, ve kterých jde často o životy jeho blízkých, ona tvrdohlavost tady nabírá celkem temné podtóny. Takže ano, pravděpodobně neexistuje případ, který by pan Holmes nedotáhl do konce, zároveň je to ale hlavní důvod, proč ho pomalu přestáváme mít tak rádi.

Speciální schopnost: Zpomalování času a poletující slova ve vzduchu
Nejoblíbenější scéna: Pád
Názor na práci s parťáky: Jedině, když se jmenují John Watson  

3. Harry Bosch (Bosch) 

A hurá zpátky do Ameriky. Konkrétně do Hollywoodu, protože bůh ví, že žádné jiné prostředí není tak cool, jako drogami, sexem a falešnou slávou zmítané Los Angeles. Naštěstí je tu Harry Bosch, kterého nic z toho úplně nezajímá, on má před sebou jenom grázly, které potřebuje chytit a dokud je nechytí, tak se nezastaví. Vedle toho sice musí občas pohlídat dceru, praštit šéfa nebo traumaticky zavzpomínat na vraždu své matky, jinak ale jede jako dráha.

Tady bych si hrozně rád někdy našel čas a dal šanci knížkám, ze kterých tenhle nekompromisní policista vzešel, protože ty by mi asi o jeho sympaticky přímočarém, byť uvnitř komplikovaném charakteru řekly víc, v současnosti mu ale rozhodně nedělá ostudu ani ten seriál. Kdo ještě nezkusil, tak jen do něj.  

Speciální schopnost: Vypadat dobře s kotletama
Nejoblíbenější scéna: Nemám, zato ale absolutně zbožňuji tu znělku!
Názor na práci s parťáky: V zásadě není proti  

1. & 2.  Rust Cohle & Martin Hart (True Detective)

"The world needs bad men. We keep the other bad men from the door." 

Napadlo mě sem dát jenom Rustyho, ale pak jsem se zamyslel. Rusty možná byl ten tvrdohlavej pošahanej magor, kterej jako byl jediný rozhodnutý pokračovat v pátrání na vlastní pěst i za cenu transformace v poloviční zombie, jenže Marty je zase ten typ pancharta, kterej pozná, když má jinej panchart pravdu. A v takovém případě je pak jeho odhodlání stejné, ne-li ještě jak u jeho partnera.

Tihle dva detektivové v podstatě neměli chybu, svůj po všech stránkách komplikovaný případ, který nikdy neměl být vyřešen, dokázali dotáhnout do konce i několik let poté, co byl oficiálně uzavřen. Tomu se zkrátka říká zápal pro správnou věc. Woody a McConaughey by se co nejdřív měli vráti do služby. Svět tyhle dva zlý chlapy potřebuje.

Speciální schopnost: Výroba panáčků z plechovek od piva
Nejoblíbenější scéna: Konverzace v autě
Názor na práci s parťáky: Odteď už jen tiché rozjímání

Souhlasíte? Ne? Dejte vědět v diskuzi, uděláte nám tím radost. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace