Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Televizní stopa Billa Paxtona


ikona
Spooner
paxton
Připomeňte si výrazné seriálové štace jednoho z největších hereckých sympaťáků. 

Stejně jako celý Hollywood, i nás velmi zasáhla nečekaná smrt hereckého matadora a neskutečného sympaťáka Billa Paxtona, jenž nás opustil po pooperačních komplikacích v 61 letech. Nikdy nebyl velkou hollywoodskou hvězdou, kterou by v kině poznala i vaše babička. Během své více než třicetileté herecké kariéry se však velkou hereckou jistotou, jež na sebe dokázala před kamerou vždy upozornit a rozhodně si nechodila před kameru jen pro nájem. A zatímco většina internetu si připomíná zejména jeho památné role z Vetřelců, Pravdivých lží či Titanicu, zapomenout by se nemělo ani na jeho televizní tvorbu.

Právě v bedně byl Paxton v poslední dekádě velmi aktivní a zanechal zde opravdu výraznou stopu. A právě zde také několikrát prokázal, proč nám bude před kamerou tolik chybět. Do každé role, i v tom nejprůměrnějším kousku, šel totiž naplno, svým charismatem by dokázal utáhnout i několika tunový kamion a byl to prostě borec a sympaťák, jehož role jsme si vždy vychutnávali. A jelikož jsme na webu TVZone, tak si nyní jeho televizní zářezy poctivě probereme a dáme vám tím snad také návod, jaký kousek se svým hereckým oblíbencem byste měli co nejrychleji dohnat.

Velká láska
Když slavný herec před 11 lety zahnízdil ve svém vůbec prvním seriálu, mnozí zlí jazykové to měli za jeho definitivní ústup z filmové slávy (jo, tenkrát začala být migrace filmových hvězd do bedny teprve in). Jenže to by u toho nesměl být Paxton a zejména HBO. Drama Big Love pojednávající o nelehkém životě v polygamii sice nepatří mezi zářivé klenoty věhlasné kabelovky, pořád jde ale o slušný seriálový nadprůměr, jenž po dramatické stránce uspokojivě těží svou premisu, že život se třemi manželkami není vážně žádná sranda. Hlavně ovšem zúročuje své herecké eso v hlavní roli.

Pro Paxtona byla Velká láska po všech těch filmových popcornovkách jednou z  opravdových hereckých výzev, kde se mohl naplno předvést ve vážnější úloze. Fakt, že si během pěti sezón seriálu vysloužil celkem tři nominace na Zlatý glóbus, pak vypovídá o tom, že tuto šanci beze zbytku využil. I přesto, že Velká láska časem poněkud zapadla, zůstává role trojitého manžela Billa Henricksona jednou z jeho nejdůležitějších a dost možná i nejlepších.

Hatfieldovi a McCoyovi
Jedna z nejvýraznějších a nejlepších rolí jeho kariéry ovšem bezpochyby přišla o pár let později. Minisérie  Hatfieldovi a McCoyovi z dílny kabelovky History Channel je považována nejen za jeden z nejlepších televizních westernů vůbec, ale také za symbol menšího comebacku dvou hereckých matadorů, Paxtona s Kevinem Costnerem. V době premiéry na sebe více upozorňoval návrat bývalého tanečníka s vlky, jenž za svou drsného Hatfielda sklidil o mnoho více chvály a prestižních sošek. Paxton mu byl více než rovnocenným soupeřem, jenž zanechal v divácích neméně výraznou stopu. Coby Randall McCoy si pro sebe kradl každou scénu a ukázal, že má stále charismatu na rozdávání. Právě díky jejich hereckým koncertům a třaskavému napětí mezi nimi pak z konfliktu dvou znepřátelených rodin vznikl správně špinavý a surový western, jenž obstojí i ve srovnání s filmovou konkurencí. A Paxton se po tomto majstrštyku po právu opět dostal do hledáčku filmových producentů.

Agenti SHIELD
Co si budeme povídat, první sezóna comicsových Agents of SHIELD se opravdu příliš nepovedla a byla spíše nezbytným rozjezdem pro následující povedenější řady. Pokud však tvůrci v něčem tehdy opravdu zabodovali, tak to byl výběr hlavního záporáka. Paxton se role slizkého arcilotra z Hydry zhostil se svým pověstným stylem a užíval si zde každou proceděnou větu. Když se pak v našlapeném finále střetl i se samotným Nickem Furym Samuela L. Jacksona, byla z toho neskutečně nahláškovaná jízda, která konečně naplno využívala potenciál seriálu. Coulsonova partička tak byla díky jeho záporákovi úspěšně nakopnuta ke světlým zítřkům a on dokázal, že si umí i vedlejší postavu zcela bezkonkurenčně vychutnat.

Hrdinové od Alama
Další western, další kousek z továrny History Channel, jenže tentokrát ne už tak kulervoucí výsledek. Minisérie Texas Rising pojednávající o událostech po padnutí pevnosti Alamo se mohla chlubit nadějným historickým námětem a hlavně opravdu chlapáckým obsazením, v němž figuroval jeden drsňák vedle druhého. Nakonec z toho ovšem vzniklo spíše zaměnitelné dílo s pomalým tempem, na něž se hodně rychle zapomnělo. Z vod průměru ho pak tahá právě sympatická herecká sestava, z níž byste mohli charisma ždímat po litrech. Ostatně, když se vám před kamerou pohybuje Jeffrey Dean Morgan, Thomas Jane či Ray Liotta v ďábelské formě, jde to tak nějak automaticky. A Paxton mezi tyto drsňáky samozřejmě skvěle zapadnul a byl jedním z hlavních tahounů série. Další z důkazů, že jste se na něj mohli spolehnout opravdu v každé roli.

The Gamechangers
Další projekt, jenž nakonec prolétl naprosto pod diváckým radarem, je televizní kousek zabývající se soudním sporem o brutalitě a morální špatnosti herní série GTA. Jenže konflikt volnomyšlenkářského tvůrce Sama Hausera v podání Daniela Radcliffa a náboženského fanatika/právníka s tváří hereckého barda nakonec zůstal daleko za očekáváním. Potenciál jejich vzájemného střetu nedokázal snímek prakticky vůbec vytěžit a scenáristé se dostali do křížku i s tvůrci GTA, podle nichž si pánové za kamerou hodně zásadních situací vycucali z prstu.

Jedním z mála opravdových kladů projektu je tak nepřekvapivě zase charakter Billa Paxtona. Postava náboženského magora, podle něhož by všichni pařící GTA měli jít do pekla, by mohla snadno sklouznout do absurdní a téměř zlé karikatury. Díky scénáři a zejména hercově pojetí se ale jedná o dosti nečernobílou postavu, jejíž kroky a motivy vás zajímají a místy je vám ho i docela líto. Škoda, že s výborným Paxtonem nedoručila BBC i stejně povedený film.

Training Day
Jak vám asi z předešlých odstavců došlo, Bill Paxton šel zkrátka do každé role naplno. Je proto škoda, že jednu z jeho posledních (ještě je v postprodukci drama The Circle s Tomem Hanksem a Emmou Watson) u nás téměř nikdo neviděl. Televizní bratříček kriminálky Training Day je však dle zahraničních reakcí skrz naskrz průměrným dílkem a zbytečným ždímáním slavné značky, jež si nezasluhuje příliš divácké pozornosti. Jediným kladem celého seriálu je pak dle předpokladů právě zesnulý herec, jenž svým charismatem táhl tuto novinku kupředu a dokázal k ní připoutat aspoň některé diváky. Je tak typickým důkazem toho, že ať hrál Bill Paxton v sebehorším kousku, vždy se ze sebe snažil vytěžit maximum a každou roli, i tu nejvedlejší, si uměl pořádně vychutnat. A právě proto nám bude tento neskutečný sympaťák tak moc chybět.

Jakou seriálovou či filmovou roli s ním máte nejraději vy?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace