Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Historie a výjimečnost Městečka Twin Peaks - část 1.


ikona
Redakce
david lynchtwin peaks
V rámci příprav na novou sérii legendárního Městečka Twin Peaks jsme si řekli, že by neškodilo menší opáčko. Jak dobře tenhle kult znáte? 

* * * Téma pro vás sepsal uživatel M.F.STUDIO * * *

Patřím mezi pravidelné čtenáře MovieZone a TVzone a dlouhodobě si všímám téměř nulové pozornosti věnované Městečku Twin Peaks. Je to moje srdcovka a na toto téma jsem v rámci školního studia napsal hned několik seminárních prací. Tvorba Davida Lynche, svět Twin Peaks a dominový efekt spuštěný tímto seriálem ve světě televizní zábavy, dlouhodobě tvoří jednu z hlavních sfér mých zájmů.

Místní redaktor do_Od pak patří mezi mé dobré kamarády a už několik měsíců musí v rámci naší komunikace přes sociální sítě snášet neustálé zahlcování všemi různými novinkami a moje nekonečné nadšení z blížící se premiéry třetí sezóny. Obdivuji jeho trpělivost a hlavně to, že mi namísto promlouvání do duše navrhl, abych se o svůj slovní průjem podělil i se zbytkem čtenářů tohohle webu. Jeho velkorysou nabídku jsem samozřejmě s nadšením přijal. Pokud se vám tedy článek bude zamlouvat, můžete se v následujících dnech / týdnech směřujících k nové řadě těšit na několik článků věnovaných právě tomuto legendárnímu seriálu.

Dá se říct, že jádrem Twin Peaks jsou dva příběhy. První je příběh protagonisty, speciálního agenta FBI Dale Coopera (Kyle MacLachlan). Skrze něj sledujeme vyšetřování případu a v pozdější fázi seriálu i jeho cestu k děsivému sebepoznání. Druhým příběhem je tragický osud Laury Palmerové (Sheryl Lee), zavražděné dívky, jejíž vraždu přijede Cooper vyšetřovat. Na tyto dva pilíře se pak vážou příběhy dalších obyvatel městečka.

Na první pohled by se mohlo zdát, že je to celé vlastně standardní televizní detektivka s pár surrealistickými výjevy výstředního umělce. Není tomu tak. Oproti klasické detektivc věnují Lynch & Frost například nemalou pozornost tomu, jaký dopad má vražda na ostatní obyvatele městečka. Jak ve své video-eseji ‘Journey Through Twin Peaks‘ trefně podotýká Joel Bocko, genialita celého konceptu spočívá částečně i v tom, že po většinu první části pilotního dílu nikdo přímo neřekne, že je Laura po smrti, v podstatě až do chvíle, kdy to oficiálně oznámí ředitel školy. Všechny postavy to vycítí, aniž aby jim to musel někdo přímo sdělit. Tímto tvůrci zdůrazňují propojenost a soudržnost této malé komunity a tím pádem i hrozivý psychický dopad události na všechny obyvatele. Tato drobná žánrová ozvláštnění také dokazují, že si tvůrci zakládali na inteligenci diváků, kterým nebyly věci vůbec přinášeny na stříbrném podnose, ale museli nad seriálem skutečně přemýšlet. V tomto ohledu Twin Peaks i dnes vyčnívá nad většinou současných seriálů (zde si dovolím nesouhlasit, Martinovi zoufale chybí znalost moderních seriálů, ale protentokrát mu to promineme, pozn. do_Od).

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace