Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Co čekat od nového Městečka Twin Peaks - část 2.


ikona
Redakce
david lynchtwin peaks
Druhá část tématického článku k Městečku Twin Peaks. 

* * * Téma pro vás sepsal uživatel M.F.STUDIO * * *

Původně jsem měl v plánu věnovat celý článek vlivu Městečka Twin Peaks na dnešní svět televizní zábavy. Chtěl jsem rozepsat hlavní témata seriálu, kde všude je můžeme najít a jak Damon Lindelof v seriálu Ztraceni přivedl Lynchův koncept nikdy nekončící záhady k dokonalosti. Měl jsem také v plánu popsat, jak Twin Peaks otevřelo dveře explicitnímu násilí v televizní zábavě a zatraktivnilo ji dalším velkým režisérům. Jenomže s podobnými články se obzvláště v posledních dnech doslova „roztrhl pytel.“ Rozhodl jsem se tedy, že se pokusím čtenářům TVzone nabídnout něco trochu jiného.

1. část o historii a výjimečnosti Městečka Twin Peaks

Stali jste se fanoušky Twin Peaks už v 90. letech, nebo teprve nedávno? Patříte mezi diváky, kteří nikdy nepochopili, co na tom všichni vidí? Bez ohledu na váš vztah k seriálu, všichni si jistě kladete stejné otázky: Má Twin Peaks po tolika letech šanci oslovit nové diváky? Dokáže seriál znovu redefinovat svět televizní zábavy? O čem bude nová sezóna? Čeká nás strhující příběh, nebo zbytečný nostalgický výlet na který za půl roku zapomeneme? Na následujících řádcích se nad všemi těmito otázkami se zamyslím. 

Než se do toho však dáme, jenom vám zdvořile připomenu, že nová řada si odbyde premiéru jak na kabelovce Showtime, tak i na HBO. Současně pro všechny předplatitele služby HBO GO platí, že ihned po premiéře prvních dvou epizod budou volně dostupné ke zhlédnutí také 3. a 4. díl. 

Příběh, který David Lynch a Mark Frost promýšleli a následně psali více jak tři roky BUDE kvalitní a strhující až do poslední minuty. Z velké části to souvisí s tím, co jsem psal v minulém článku. Lynch je sice proslavený jako filmař, ale primárně je výtvarným umělcem. Frost je známý scenárista, ale v první řadě je spisovatelem. Široký kulturní rozhled obou tvůrců, jejich vzdělání a pečlivost bývají zpravidla důležité předpoklady pro kvalitní dílo. Záměrně používám slovo „zpravidla.“ Nemusí to platit vždy, ale pravděpodobně vytvoříte lepší dílo, když po vzoru Christophera Nolana vystudujete anglickou literaturu, než když jen budete celý den dokola sledovat Hvězdné války. Při tvorbě pak zjistíte, že čerpáte z mnohem hlubší studny nápadu a možností než ostatní tvůrci kolem vás.
 

Asi právě díky tomu dokážou Lynch & Frost bez jediného klopýtnutí funkčním způsobem zkombinovat komedii, film-noir, melodrama, detektivku a soap operu do hodinu a půl dlouhé epizody, aniž by to působilo nemístně. O příběh se bát nemusíte, je tu jistá záruka kvality.
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace