Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Zima si přišla pro HBO


ikona
do_Od
hackeřihbohra o trůnyleak
Jednou jsi dole, jednou nahoře. V případě HBO jseš ale poslední dobou jenom dole.  

Pokud jste posledních pár měsíců nestrávili v jeskyni, bez internetu, nebo totálně bez zájmu o svět kolem vás, pravděpodobně jste zaslechli něco málo o tom, že HBO napadli hackeři. To samozřejmě není nic nového, hackeři pravidelně útočí na různé společnosti - občas ve jménu dobra (třeba když členy ISIS zaplavili na Twitteru gay pornem), jindy zase ve jménu zla (tzv. WannaCry hack, který ochromil některé nemocnice a zdravotní zařízení ve Velké Británii a způsobil v zemi šílené problémy).

My se na následujících řádcích budeme logicky soustředit zejména na události posledních týdnů a masivní únik dat z HBO. Je však nutno dodat, že situace ještě stále není vyřešená, s největší pravděpodobností se tedy některé informace časem změní a další detaily, které zde nezazní, eventuálně vyplavou na povrch. Pokud však nemáte v plánu po tomhle zamířit zpátky do jeskyně, určitě se o nich někde dočtete. A teď už k věci.

Předtím, než si rozebereme specifické dopady, podíváme se ještě o trochu blíž na hackery samotné. Adresu, jméno ani oblíbenou herečku vám logicky neřeknu (ale tipuji Lawrence), známe však přezdívku. Za vším by měl údajně stát jistý „Kind Mr. Smith“, který HBO a médiím rozeslal několik emailů. V jednom z nich pak mimo jiné stálo následující: „HBO (a speciálně chudák Richard) blafují. Bohužel pro ně stále máme plný přístup k jejich emailovým serverům.“ Tohle vyjádření pak odkazuje na dopis Pleplera, ve kterém zaměstnance uklidňoval, že jejich emailové konverzace jsou v bezpečí. Mr. Smith později vyhrožoval dalším únikem dat (na který nedošlo), stejně jako faktem, že o ukradeném materiálu údajně jedná s konkurencí. Zde ale například Hollywood Reporter a další začínají pochybovat o pravdivosti hackerových slov, jelikož na takové jednání by mohly ostatní společnosti tvrdě doplatit.

Ptáte se, co vlastně hackeři chtějí? Peníze, duh. Dle všeho si Mr. Smith žádal ve videonahrávce „šestiměsíční výplatu v bitcoinech“, což by mělo odpovídat zhruba šesti milionům dolarů, na plno webech se ta přesná cifra ale často liší, takže opět – kdo ví. Čím si naopak můžete být jistí je, že s teroristy stále nikdo nevyjednává (tady se zase všichni řídí první pastí). HBO místo toho přišla s kompromisem – nabídla hackerům odměnu v podobě 250 tisíc dolarů za to, že jim pomůžou vychytat trhliny v systému. To se však ukázalo jako pouhá zdržovací taktika, kterou HBO zkoušelo získat čas. Tuto situaci potvrdily například servery CNBC a THR.

Spoustě lidí ale stále uniká ten největší průser. A tím jsou výše zmíněné osobní informace. Čísla účtů, novinové předplatné, internetové bankovnictví a další – jen malý výčet toho, co hackeři zveřejnili online a kvůli čemu teď jedna nebohá vysoko postavená manžerka HBO pravděpodobně moc nespí. Tahle atmosféra nejistoty pak pravděpodobně souvisí i s tím, co se děje nyní.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace