Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Amazon a velká krize?


ikona
Spooner
amazonboschcastlejack ryanserialytéma
Skandál hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina má velký vliv i na seriálové dění. Jak moc jeho čin zatopil Amazonu? 

Co to budeme protahovat, o megaskandálu Harveyho Weinsteina, jenž hýbe nejen Hollywoodem, ale v podstatě celými Spojenými státy, slyšela snad i vaše babička. Na jednoho z nejvlivnějších amerických producentů se valí jedno obvinění ze sexuálního obtěžování či dokonce znásilnění za druhým a všichni za ním zavírají dveře. Ostatně o tom, jak tato kauza zamávala filmovým světem si můžete přečíst na sesterské Moviezone. My se ale podíváme na to, jak tento skandál ovlivnil svět seriálový, konkrétně jeho dopad na internetového giganta Amazon. Právě ten měl totiž s producentskou stájí Weinstein Company dosti úzké vztahy a začíná na to také doplácet. A navíc se potvrzuje, že ani u Amazonu není všechno v nejlepším pořádku a v poslední době se tu řeší jeden problém za druhým.

 

Amazon totiž dal, stejně jako zbytek Hollywoodu, od Weinsteinovic společnosti ruce pryč a ukončil s ní veškerou spolupráci. A tím naprosto změnil osud dvou chystaných seriálů, s nimiž měl internetový gigant velké plány. Právě s nyní kontroverzní společností totiž Amazon pracoval na novém seriálu od tvůrců Mad Men, The Romanoffs, a zejména na dosud nepojmenovaném projektu oceňovaného Davida O. Russella s Robertem De Nirem a Jullianne Moore v hlavních rolích. Jenže zatímco první jmenovaný kousek si vzal Amazon kompletně pod svá producentská křídla, Russellovu připravovanou sérii, která měla být navíc produkčně jedním z dosavadních největších zářezů streamovací služby, zdejší kravaťáci nekompromisně zrušili!

 

Zrušení hvězdně obsazené novinky už samozřejmě potvrdily kromě samotného režiséra i dvě hlavní hvězdy s tím, že je to v současné situaci to nejlepší, co se mohlo stát. Také vám přijde trošku přehnané, aby se kvůli hnusnému chování jednoho muže poslal do kytek jeden z potenciálně nejzajímavějších televizních projektů následujících let? Nejste v tom sami. V případě Russellova díla je to ovšem přeci jen trošku složitější a téměř to vypadá, že Weinsteinův skandál posloužil studiu jako dokonalý zastírací manévr. Produkci totiž podle informací ze zákulisí provázely neznámé komplikace. Začátek natáčení se protahoval, scénář prý stále nebyl hotov, a o samotném projektu se tak kromě toho, že se bude jednat o policejní či mafiánské dobové drama, nevědělo zhola nic. Jen stál čím dál více peněz.

Amazon sice předběžně počítal s tím, že celá produkce Russellova seriálu, jenž měl už předem jisté dvě sezóny, je vyjde na 160 milionů dolarů se značným přispěním od bratrů Weinsteinů. Jenže ani po roce příprav první klapka stále nepadla a za projekt Amazon už tak zaplatil neuvěřitelných 40 mega. Ne, taky nevíme za co. A Weinsteini ani přes dohodu nedali do projektu ani cent. To už se pak člověk nemůže příliš divit, že internetovým kravaťákům došly nervy a projekt raději komplet odpískali. I přesto je to u seriálu, který měl Russell kompletně sám napsat i zrežírovat a De Niro si tu měl střihnout svou vůbec první seriálovou roli, hodně velká škoda.

 

To produkce novinky The Romanoffs probíhá zatím přesně podle plánu a je natočeno už několik epizod. Antologie od Matta Weinera v hlavní roli s Aaronem Eckhartem, Corey Stollem či osvědčenou dvojicí z Mad Men Christinou Hendricks a Johnem Slatterym je tak po zrušení Russellova kousku jedním z mála velkých chystaných kousků Amazonu, jenž bude mít navíc evidentně ambice sebrat i nějakou tu prestižní cenu. Není tedy divu, že se streamovací služba proto raději rozhodla ušetřit u nepodařené spolupráce s Davidem O. Russellem. A že to šetření bude evidentně nejspíš potřeba.

 

Aktuální problémy s Weinstein Company totiž znovu tiše poukazují na to, že Amazon musí v poslední době řešit jednu šlamastyku vedle druhé a za svým hlavním konkurentem, Netflixem, začíná dosti ztrácet. Slavná služba se sice může ve svém portfoliu pochlubit peckami jako Bosch, Man in the High Castle, Transparent či Clarksonovou bandu z Grand Tour. I přes své kvality se ovšem tyto kousky (a proč si to nepřiznat) nikdy nestaly opravdovými seriálovými událostmi, jichž dokáže Netflix v současnosti produkovat několik do roka. Dokonce i Hulu už začalo Amazonu vypalovat rybník, když s Příběhem služebnice jako první streamovací služba v historii vyhrála cenu Emmy za nejlepší dramatický seriál. Naopak, Amazon ve svých novinkách v poslední době spíše tápe, na další velký hit trpělivě čeká a své neúspěšné drahé produkce potichoučku ruší. V posledních týdnech tak tamní kravaťáci zařízli jak neúspěšné dobové drama Last Tycoon, tak neméně drahé Z: The Beginning of Everything s Christinou Ricci i přesto, že byl před pár měsíci obnoven pro druhou řadu. 

 

Že není Amazon spokojen se svým současným stavem, potvrzuje také fakt, že vedení razantně mění svou strategii a prakticky ruší svůj dřívější model tvz. pilot seasons. Místo řady pilotů, z nichž si diváci vybrali kousky, jež se dočkaly vlastní seriálu, už Amazon dává přednost objednávání klasických celých sérií. Šetřit se zkrátka musí na všech frontách. Zrušením Russellova projektu se pak navíc o jednu z potenciálních televizních událostí mohli připravit. 

No a nesmíme zapomenout ani na fakt, že kauza Harveyho Weinsteina není jedinou, kterou zde musí řešit. V minulých dnech byla totiž ze své pozice odvolána hlava Amazon Shows Roy Price, jenž byl obviněn z…ehm, sexuálního obtěžování, jehož se měl dopustit vůči producentce Man in the High Castle, Ise Hackett. Když už se má prostě něco pokazit, tak už se začne kazit všechno. Na druhou stranu, vykopnutí hlavního šéfa seriálové sekce a změna vedení může být pro službu v současném tápajícím období menším vysvobozením.

 

Tak uvidíme, jak se jim změna strategie vyplatí. Nesmíme pak zapomenout, že kromě dramatu The Romanoffs na nás internetová značka chystá seriálové dobrodružství Jacka Ryana, adaptaci Good Omens od Neila Gaimana či fantasy detektivku Carnival Row s Orlando Bloomem a Cara Delevingne. A z této sestavy už by nějaký ten hit vypadnout mohl. A pokud ne, budou na Amazonu bít na poplach ještě mnohem hlasitěji. Tak uvidíme, jak se internetový gigant z těchto problémů dokáže dostat, nebo si za pár měsíců tento článek tak trochu zopakujeme.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace