Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší záporáci roku 2017


ikona
Sam.Vimes
2017seriályzáporáci
Kteří antagonisté nás letos nejvíc bavili? 

Jedna z letošních nových kategorií – nejlepší seriáloví záporáci roku. Protagonista se obvykle neobejde bez pořádného antagonisty a přitom právě u nich poslední dobou spousta filmů i seriálů selhává. Padouši často bývají jen schematičtí, ledabyle motivovaní, nedostává se jim prostoru… A pak se jednou za čas objeví tak skvěle napsaný i zahraný hrdinův protivník, jako byl Kingpin v Daredevilovi. Kteří záporáci nás v televizi nejvíce zaujali letos?

5. Herr Starr (Preacher)

Druhá řada Preachera byla výrazně lepší než první a lví podíl na tom má i nástup Herr Starra. Jeden z Jesseho hlavních protivníků má pod palcem Grál, tajemnou polo-vojenskou vatikánskou organizaci, která by chtěla kazatele se schopnostmi využít k vlastním účelům. Starr má v některých ohledech skálopevné zásady, v jiných ale zase naprosto nulové zábrany a pak se chová jako nekompromisní hovado, jehož suše podané hlášky jdou daleko za čáru. Pip Torrens se ukázal jako výborná castingová volba a díky jeho hereckému výkonu i scenáristické péči se povedlo v Herr Starrovi perfektně vystihnout ducha komiksové předlohy. (Sam.Vimes)

4. Billy Russo (Punisher)

Dělat záporáka Punisherovi není lehká věc. Nestačí proti němu postavit troubu v kravatě, dokonce bych si troufl tvrdit, že ani čistá fyzická převaha by v tomhle případě nebyla jistá věc. Tohle volalo po něčem osobním, a osobní to taky bylo! Když vás zradí nejlepší kamarád, rodinný přítel a bratr ve zbrani, dostane váš hněv zcela nový náboj. V tomhle případě si onu svini zahrál skvělý Ben Barnes, jenž z Billyho udělal nelítostného hezounka zahleděného do sebe, a byť ten twist s jeho zradou nebyl úplně nečekanný, Frank se při cestě za finálním zúčtováním pořád zatraceně zapotil. O to uspokojivější byl pak navíc samotný závěr s hlavou a zrcadlem. Jo, takhle nějak to má vypadat. (do_Od)

3. Euron Greyjoy (Hra o trůny)

Cersei je sice ve Hře o trůny pořád mrcha číslo jedna, po skonu Joffreyho a následně i Ramsayho však zůstalo místo onoho totálního záporáka, jehož hlavu chce každý divák vidět zaraženou na kůlu, prázdné. Ale ne na dlouho. V sedmé sérii se totiž naplno rozjel Euron Greyjoy, který je sice malinko jiný než v knize, na pozici naprostého parchanta ovšem za dvěma zmiňovanými příliš nezaostává. Euron je totiž psychopat každým coulem, je pořádně slizký, rád si s každým hraje a na rozdíl od Joffreyho či Ramsaye má opravdu velké bitevní zkušenosti (minimálně na vodě) a je opravdu nebezpečný. A v seriálu to neméně jednou pořádně prokáže. Navíc je s ním i docela zvrhlá sranda, pro hlášku nejde daleko a Pilou Asbæk si roli dost užívá. Prostě vděčný záporák po všech stránkách. (Spooner)

 

2. Ed Kemper (Mindhunter)

Jestli v něčem tvůrci Mindhuntera opravdu zaváleli, tak to byl dokonalý casting sériových vrahů. Povedlo se jim najít naprosto neznámé tváře, jež se dokonale převtělily do těch největších psychopatů a vám z nich šla, i díky dokonale mrazivým dialogům, husí kůže po celém těle. A Ed Kemper jim naprosto vládnul. Muž s vizáží přerostlého medvídka, který o brutálním zabíjení žen či o orálním sexu s hlavou své mrtvé matky mluví tak vlídně a přátelsky, jako by jen povídal o své cestě na nákup. A přitom tušíte, že stačí jedno špatné slovo či unáhlený pohyb hrdiny Holdena, a může si Kemper hrát i s jeho hlavou. Naprosto skvěle napsaná a zahraná role, u níž fakt nevíte, co v příští sekundě čekat. Cameron Britton mi navíc svým herectvím připomněl to nejlepší z Philipa Seymoura Hoffmana. Není tedy divu, že právě scény s Kemperem patřily v seriálu k těm nejlepším a nejmrazivějším. (Spooner)

 

1. Frank Griffin (Godless)

Jeff fucking Daniels. Dost možná hlavní důvod, proč tahle topka letos vůbec vznikla. Tenhle herec si už pěkně dlouho zaslouží piedestal, ať už totiž hraje novináře v Newsroomu, CEO Applu v Jobsovi, nebo otcovskou figuru/vražedného maniaka v Godless, pokaždé je to výkon hodný Oscara/Emmy. V posledním jmenovaném má pak jeho postava přirozeně velkou hloubku, protože je to právě jeho osobní spor s Royem Goodem, který pohání celou zápletku kupředu. Frank nebyl čistý hajzl, měl svůj kód a tím se taky řídil. Na druhou stranu, nestane se z vás šéf bandy zločinců, pokud na to nemáte žaludek a odhodlání dělat věci, které by si nikdo jiný netroufnul. Jako třeba organizovaně vyvraždit celé město. Přidejte fanatické přesvědčení o vlastní nesmrtelnosti a máte tu parchanta, který letos všechny ostatní parchanty strčil do kapsy jediným tasením revolveru. (do_Od)

Čestné zmínky:  Pan Varga (Fargo), Média (Američtí bohové), Perry (Sedmilhářky).

Hlasování se účastnili podle abecedy redaktoři: do_Od, Krasa, Mr.Hlad, Sam.Vimes, Spooner a TedGeorge.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (4)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace