Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Seriál Génius z pohledu fyziky


ikona
Redakce
genius
Doháníme další z řady loňských restů. Ovšem z trošku jiného úhlu, než byste čekali. 

Ambiciózní sérii Génius od netradiční produkce v podání National Geographic jsme u nás v redakci malinko zameškali. Je to vlastně už tři čtvrtě roku, co se tato antologie, jenž v první sérii vypráví o Albertu Einsteinovi, objevila v bedně. A je to vlastně trochu škoda. Hlavní roli geniálního vědce si totiž zahrál Geoffrey Rush, natáčelo se v Praze a za kameru pilotní epizody se posadil producent seriálu Ron Howard. 

Jenže na dohánění restů u kvalitních kousků není nikdy pozdě, a když nám proto náš věrný čtenář BlackAdder nabídl v případě Génia pomocnou ruku, dlouho jsme opravdu neváhali. Jeho text pak není jen klasickou recenzí a doporučením, proč byste tuto dobovou pecku měli dohnat, ale zejména prací nadšeného fanouška fyziky, jenž ke svým dojmům přináší i řadu historických, a hlavně těch fyzikálních, faktů, jež k tomuto kousku patří a skvěle ho dokreslují. Takže pokud se jednou chcete u čtení o seriálu i něco přiučit, rozhodně neváhejte a čtěte dál.

 

* * * text pro vás sepsal uživatel BlackAdder * * *

Chtěl bych vás upozornit na desetidílný seriál Genius. z produkce National Geographic, který vypráví o životě asi nejslavnějšího fyzika všech dob Alberta Einsteina. Nezůstane u jedné série, ta další už se však bude věnovat jinému géniovi, prý Pinkasovi nebo Picassovi. Seriál probere celý Einsteinův život od studentských let, kdy se jeho originální myšlenky setkávaly s nepochopením některých učitelů a vědců, přes jeho vztahy se ženami (nebyl to žádný svatoušek), zvyšující se tlak antisemitismu (první a druhá světová válka), jeho emigraci do Spojených států, až do jeho smrti v roce 1955. Jen mi přišlo trochu matoucí, že se v ději hodně skáče pomocí flashbacků a flashforwardů, podle mě to vůbec nebylo nutné a stačilo vyprávět děj, wait for it…chronologicky. Určitě chci vyzdvihnout herecké výkony všech, je tu samozřejmě skvělý Geoffry Rush, ještě lepší je však Johnny Flynn, který hraje mladého Einsteina a taktéž výborná je Samantha Colley jako Einsteinova žena.

 

Českému publiku bych seriál doporučil ještě z dalších důvodů. Prvním z nich je, že Einstein nějaký čas působil v Praze na tehdejší Karlo-Ferdinandově univerzitě, čemuž je jeden díl věnován. Například je tam scéna, kdy se Einstein v Praze potkává s Franzem Kafkou, což nevím, jestli se doopravdy stalo. Co se určitě nestalo, je setkání s Franzem Josefem. Císař sice Einsteina jmenoval profesorem, ale jen písemně. Dalším důvodem ke zhlédnutí seriálu je, že byl natáčený v Čechách, takže v něm uvidíte známé lokace jako je Karlův most nebo Senovážné náměstí v Praze, Liberecká radnice atd. Také z tohoto důvodu v něm můžete najít i několik českých herců. Nejvýraznější roli z nich má Klára Issová jako Marie Curie-Sklodowská. Na seriálu také spolupracovali jako odborní poradci čeští fyzikové, takže když v seriálu vidíte školní tabule, na které Einstein píše své rovnice, je to dílo profesora Podolského a jeho kolegů. V této souvislosti bych rád upozornil na toto YouTube video, kde prof. Podolský popisuje spolupráci na natáčení.

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace