Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Amazon a Středozem


ikona
krauset
AmazonaragornLotRonPrimePan prstenuPrsteny mocirings of powerThe Lord of the RingsTolkien
Z jakých příběhů bude čerpat seriál ze Středozemě od Amazonu? Pojďte s námi spekulovat.  

Estel, Thorongil, Elfkam, Elessar, Chodec. Všechna tato jména nosí jedna z nejzásadnějších postav Tolkienova legendária. A její všeobecná známost jistě hrála roli při rozhodování Amazonu, jaký příběh ze světa Pána prstenů adaptovat první. Podle spolehlivých informací serveru TheOneRing.net půjde o činy a putování mladého dědice gondorského trůnu, Aragorna. 

 

Tolkienův syn Christopher v srpnu odstoupil ze své pozice v rámci Tolkien Estate a zdá se, že ostatní nejsou tak nepřátelští k filmovým adaptacím jako on. Christopher i nadále srdnatě edituje poznámky svého otce a v létě chystá vydání knihy Pád Gondolinu. Právě on se stavěl proti zfilmování starších příběhů ze Středozemě. J.R.R. Tolkien totiž prodal filmová práva na Hobita a Pána prstenů, posmrtně vydaný Silmarillion, Nedokončené příběhy, Húrinovy děti a další měl však pod správou Christopher. Proto ve filmovém Hobitovi Gandalf říká, že si na jména dvou modrých čarodějů nevzpomíná – jejich jména nejsou uvedena v Pánu prstenů, natož v Hobitovi, jen v Nedokončených příbězích. 

Zatím nikdo neohlásil, že by bylo filmařům umožněno točit Silmarillion, ale možná – když Tolkienovi dědici uvidí, že je seriál povedený a věrný Tolkienovým motivům – se na prodeji práv domluví. Ostatně Dodatky k Návratu krále velmi hrubou verzi Silmarillionu obsahují, protože popisují dějiny předchozích tří věků Středozemě. Opravdu by Tolkien Estate raději viděl vyfantazírovanou verzi Tolkienem jinde detailně sepsaných událostí? Vzhledem k tomu, že s nimi Amazon údajně seriál konzultuje (což se dosud nikdy nedělo), budou snad v budoucnu vstřícní a Silmarillion uvidíme. 
 
 
 
Protože mi zatím Silmarillion a První věk přijdou nerealistické, myslím, že nejlepším námětem by bylo vykování Prstenů Celebrimborem ve Druhém věku. Vystupují tam známé postavy (Galadriel, Elrond, Sauron, později Elendil a Isildur) i artefakty (Prsteny moci a Jeden prsten) a díky prologu Společenstva Prstenu to nejsou divákům zcela cizí události. Nebyla by nouze o velké bitvy (Sauronovo zpustošení Eregionu) a významné momenty (založení Roklinky, uzavření bran Morie). Potenciálně bychom se stejnými herci (poněvadž Elrond ani Galadriel mnoho nestárnou) mohli přeskočit v čase až na bitvu Posledního spojenectví elfů a lidí, které za strašlivou cenu Saurona svrhlo. 
 
 
Kdyby chtěli tvůrci těžit ze Třetího věku a být časově blíže Pánu prstenů, přichází v úvahu válka Arnoru proti Černokněžnému králi Angmaru nebo probuzení balroga v Morii. Jistě by se dalo podívat na Válku o Prsten očima méně významných postav nebo jiných než lidských království. Víme z knihy i od Legolase ve filmovém Návratu krále, že si válka na severu našla elfy i trpaslíky. Byli bychom tak svědky bitev o Erebor či Lórien. Rus Kiril Yeskov navíc vydal román Poslední Pán prstenů o umbarském lékaři a skřetím pohledu na Válku o Prsten. Ale to už by bylo asi příliš odvážné.
 
Po zajištění práv na Silmarillion bychom se pak dočkali největších Tolkienových bitev a příběhů jeho srdci nejbližším, plným vznešenosti, patosu, hrdinství, žalu. Cokoliv o klenotech silmarilech a válce s Morgothem, prvním Temným pánem, by se dalo využít, ale čtyři nejvýznamnější a nejcelistvější příběhy jsou nepochybně Húrinovy děti, jež vypráví o prokletí největšího lidského válečníka Túrina, Beren a Lúthien o zapovězené lásce muže a elfky, o níž zpívá Aragorn v Komářích močálech v rozšířené verzi Společenstva Prstenu, Tuor a Pád Gondolinu, odkud pochází Bilbův a Frodův mečík Žihadlo a Gandalfův Glamdring, a Eärendil a Válka hněvu, o němž mluví Galadriel, když Frodovi daruje „světlo Eärendila, naší nejmilovanější hvězdy". Silmarillion také obsahuje příběh ostrova Númenor a jeho tragické potopení ve Druhém věku poté, co jeho krále zkorumpoval Sauron a númenorský lid zatoužil po elfí nesmrtelnosti. Z tohoto ostrova připlul Elendil, jeho prvním králem byl Elrondův bratr Elros a númenorskou krev má v sobě mimo jiné kdo? Aragorn.  
 
 
 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace