Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Amazon a Středozem


ikona
krauset
AmazonaragornLotRonPrimePan prstenuPrsteny mocirings of powerThe Lord of the RingsTolkien
Z jakých příběhů bude čerpat seriál ze Středozemě od Amazonu? Pojďte s námi spekulovat.  

Estel, Thorongil, Elfkam, Elessar, Chodec. Všechna tato jména nosí jedna z nejzásadnějších postav Tolkienova legendária. A její všeobecná známost jistě hrála roli při rozhodování Amazonu, jaký příběh ze světa Pána prstenů adaptovat první. Podle spolehlivých informací serveru TheOneRing.net půjde o činy a putování mladého dědice gondorského trůnu, Aragorna. 

 

Pokud by Amazon produkoval roky a roky a chtěl si vyzkoušet i nějaké žánrovky ze Středozemě, zde bych měl pár nápadů. Spin-off Toma Bombadila nazvaný Hašišový táta; Gossip Gamgee o životě hobitů a klevetění v hospodě U Zeleného draka; erotický horor o umění bondáže 50 odstínů Oduly; sportovní drama Bučivoje Brala, který vymyslel hru golf, když se trefil skřetí hlavou do králičí nory; či sociální důlní drama o těžbě mithrilu: Mithril Is the New Steel. Popřípadě drsná gangsterka o pašování dýmkového koření z Jižní čtvrtky do Železného pasu. Název bych si vypůjčil od svého oblíbeného televizního kritika: Better Call Saruman. 
 
 
Od chvíle, co Amazon oznámil své plány, se ozývají názory, že to bude jen prznění Tolkiena. Jak by mohlo vypadat ono prznění, jsem předvedl v odstavci výše. Sám jsem velký fanoušek knih, nicméně nemám nic proti adaptacím. Jistě, rozhodne-li se Amazon přehlížet Tolkiena v zásadních věcech a zacházet s předlohou ignorantsky, bude to nešťastné. Zdrojový materiál nám však žádný seriál nevezme. Někdy mám pocit, že se knižní puristé chovají, jako kdyby se po vydání adaptace musely knihy odevzdat. 

Dosud se neví nic o osobách, jež budou mít celý kolos na starost. Víme, že Amazon kontaktoval Petera Jacksona, zda by neměl zájem být výkonným producentem (a možná si natočit pár epizod?). Spekuluje se o zapojení Wety Workshop a Wety Digital (podle mě velmi pravděpodobné) i skladatele Howarda Shorea (kéž by!). Sir Ian McKellen prohlásil, že si neumí představit, že by hrál Gandalfa někdo jiný, a o případnou roli by měl zájem. O obsazení Aragorna nic konkrétního také nevíme, prý se spekuluje o Robertu Sheehanovi, který si zahraje v Jacksonem produkovaných Smrtelných strojích. Uvidíme.  
 
 
Myslím, že se dá očekávat rasově různorodější casting, než jak popisuje obyvatelstvo západu Středozemě Tolkien. Nevidím v tom problém. Důležité je, aby se do seriálu dostaly některé Tolkienovy myšlenky, jako je svůdnost moci, fakt, že odvaha i toho nejmenšího člověka může zvrátit katastrofu, že fatálnímu konfliktu se nelze vyhnout a nechat konat jiné, nebo třeba to, že strašné věci zanechávají nezhojitelné rány, i když dopadnou dobře. Spousta lidí, která zazlívá Návratu krále přespříliš konců, nepochopila, že cesta s Prstenem je sice hlavní zápletka, ale těžiště příběhu je proměna hobitů a neschopnost Froda vrátit se ke svému starému životu. Proto je závěr v Šedých přístavech tím jediným správným.  

Rýsuje se před námi doba, kdy spolu bude soupeřit několik seriálových fantasy. HBO vytáhne spin-offy Hry o trůny, Netflix vykouzlí Zaklínače a Amazon slíbil premiéru první série ze světa Pána prstenů v roce 2020. Na to vemte athelas, že nás čekají vzrušující roky. 

Co si o celém projektu Amazonu myslíte a které příběhy byste chtěli vidět vy? Podělte se s námi o své názory v diskusi.  
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace