Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší novinky první poloviny roku 2018


ikona
Spooner
altered carbonbarrycobra kaicounterpartserialyterrortop
Půlka seriálového roku je za námi. Jakým letošním novinkám byste měli dát rozhodně šanci? 

Máme tu léto a to kromě času dovolených a neskutečného vedra znamená také fakt, že už za sebou máme více než polovinu roku. A jelikož se toho na seriálovém poli za tu dobu urodilo celkem dost, rozhodli jsme se udělat malinkou rekapitulaci. Nových titulů a hitů se totiž za uplynulé měsíců objevilo opravdu neuvěřitelné množství a někdy je v už téměř přehuštěné nabídce seriálů obtížné najít tu pravou pecku. I když se pak na první pohled žádná velká televizní událost letos zatím neobjevila, parádních kousků, jimž se rozhodně vyplatí věnovat pozornost, se tu našla celá řada. Tak se podívejme, kdo prozatím v tomto roce nejvíce zabodoval a jaké resty byste si v létě mohli doplnit. Hned pro začátek ovšem upozorňuji, že topka se týká pouze uzavřených sérií z první půlky roku. Rozjíždějící se Ostré předmětyCastle Rock nebo Yellowstone zde tedy nečekejte.

 

7. The Terror

The Terror je horrorový seriál, jenž vychází ze skutečných historických událostí z poloviny 19. století, kdy se britské námořnictvo pokusilo najít cestu skrz Severní ledový oceán. Jedná se o jednu z lepších novinek, jež se na televizním poli objevila. Terror má kvalitní dobovou produkci, dobře odvedené herecké výkony, ale nejvíce exceluje v atmosférickém vyprávění příběhu. Ledové kry vás uchvátí stejně jako dvě lodě, které se musí potýkat s nemilosrdnou přírodou, místními legendami a zejména s tím, čeho všeho jsou schopní samotní pasažéři, když se ocitnou v situaci, z níž není nikde na dohled žádné východisko. Fanoušci hororů a příjemně mrazivých kousků by měli být spokojeni. (Diego.Dorlan)

 

6. Altered Carbon

Upřímně, nepatřím zrovna mezi největší fanoušky Altered Carbon. Tento ambiciózní seriál má totiž docela dost mušek, zejména chladnost a diváckou odtažitost, a tvůrčí styl opravdu nesedne každému. I přesto ho ovšem musím do našeho žebříčku zařadit. Už jenom kvůli tomu, že se tvůrci i Netflix odvážili na seriálové pole přivést tak velký, drahý a nekompromisní sci-fi flák, v němž se scenáristé opravdu ničeho nebojí a servírují nám vážně brutální a mnohdy i sympaticky akční jízdu. Fakt, že jde o jednu ze sérií, co knižní předloze nedělá vůbec ostudu, je pak pro čtenáře hodně příjemný bonus. Chyb je tu zkrátka dost, tu odvahu ale prostě musím ocenit.

 

5. Killing Eve

Killing Eve je jedním z těch projektů, o němž se před premiérou prakticky nemluvilo, už během pár odvysílaných epizod se však kolem něj rozjela solidní šeptanda. A není divu. Jde totiž v mnoha ohledech o originální špionážní kousek, který ovšem do žánru přimíchává slušnou porci drsného černého humoru a hodně netradiční vztah mezi hlavními dvěma postavami. K tomuto si přidejte parádně odsýpající dialogy, slušnou dávku zvratů, skvělou atmosféru a sehrané obsazení, jemuž kraluje neodolatelná Jodie Comer coby vražedkyně Villanelle. Aneb jedna z těch postav, do níž se divák zamiluje, i když je to totální megapsychopat. Recenzi našeho menší restu čekejte v následujících dnech. 

 

4. Barry

Bill Hader byl vždycky zárukou sympatických a osobitých komediích. A jeho parádní nájemný vrah Barry, jenž chce seknout se zabíjením a stát se hercem, není výjimkou. Seriál totiž není “jen“ skvělou černou komedií, ale zároveň i brutálním nekompromisním dramatem, jenž svou atmosférou připomíná dokonce i samotné Breaking Bad. I když to zní trošku podivně, ve skutečnosti tato kombinace neskutečně funguje. Gradace závěrečných epizod je navíc neuvěřitelná a nabízí dokonce i pár dosud nejmrazivějších seriálových scén tohoto roku. Odpusťte tedy Barrymu malinko pomalejší rozjezd, v němž se tvůrci ještě trochu hledají, a připravte se dosti originální podívanou, jež vás nejednou překvapí.

 

3. Patrick Melrose

Mnoho lidí si myslí, že Patrick Melrose je pouze minisérií o napravujícím se alkoholikovi a feťákovi, v níž se dočkají “jen“ hereckého koncertu Benedicta Cumberbatche. Jenže to byste nemohli být dále od pravdy. Melrose je totiž vlastně složen z pěti příběhů hrdinova života, kdy je prakticky každý žánrově odlišný a nabízí divákovi vždycky něco zcela jiného. Po úvodním drogovém tripu vás tak čeká například mrazivé rodinné drama či výstižná sonda do britského snobství. Scénář pak umí všechny tyto žánrové odlišnosti skvěle pospojovat a i jako celek, jež šikovně rámuje život titulní postavy, funguje na jedničku. Pokud byste si letos měli naordinovat alespoň jednu minisérii, měla by to být asi tahle. Tedy aspoň do doby, než skončí Ostré předměty.

 

2. Cobra Kai

Ano, vidíte správně. Druhou nejlepší novinkou prvního půlroku je podle mě seriálové pokračování Karate Kida. Projekt, jemuž jsme se ještě před půl rokem všichni tak nějak automaticky smáli, se totiž může prakticky na všech filmových webech pochlubit nečekaně velkými ratingy a diváci ho začali už po pár dílech milovat. A to zejména díky práci s nostalgií, hezké cheesy atmosféře a (teď se něčeho podržte) skvělé péči o postavy. Scénář totiž konflikt mezi Dannym a záporákem z jedničky Johnnym skvěle obrací naruby, jejich charaktery rozhodně nejsou černobílé a oba je pohání motivy, které divák chápe. A vy nebudete v závěru vědět, komu víc fandit. Celé to navíc díky střídmé stopáži skvěle odsýpá a člověk se ani na minutu nenudí. Rozhodně nejlepší feel-good novinka prvního půlroku, již stále vidělo pohříchu málo lidí.

 

1. Counterpart

Letošní ročník zatím přeje špiónským kouskům. Ještě větší dojem než ženská žánrovka Killing Eve však zanechal J. K. Simmons se svým sci-fi špiónským kouskem Counterpart. Jedná se totiž zejména o špionážní thriller jak ze staré školy, na němž je sci-fi v podstatě pouze hlavní premisa dvou alternativních světů a dublů v obou realitách. Prim zde zkrátka hrají špionážní a politické pletichy a nebezpečné hry a plány jednotlivých postav, u nichž nebudete vědět komu věřit. Máme tu pak skvěle vystavěný scénář, který šikovně pracuje se všemi linkami a skrývá nejedno překvapení, řemeslně precizní režii, správně chladnou atmosféru a zejména bezchybného Simmonse, jenž si svou dvojroli naprosto odlišných Walterů nehorázně užívá a v obou polohách je naprosto uvěřitelný. A zbytek hereckého obsazení za ním překvapivě nijak nezaostává. Pomalejší tempo a jistá chladnost možná nebude sedět každému, fanoušci mrazivých thrillerů už by ale opravdu neměli váhat ani minutu!

 

A jaká novinka letos zatím nejvíce odrovnala vás?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace