Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší herci a herečky roku 2018


ikona
Sam.Vimes
2018hercihereckytop
Které herecké výkony na nás udělaly největší dojem? 

V posledním z našich výročních žebříčků vyhlásíme nejlepší herecké výkony v nových i již zaběhlých televizních počinech. Ostrá hranice mezi filmovými a televizními herci je již dávno setřena, spousta talentovaných umělců naopak míří na kabelovky za tvůrčí svobodou. A tak víc než u předešlých kategorií, tady padlo opravdu hodně zasloužených nominací, jež se ale zkrátka do top pěti nevlezly. A zatímco u dam byly na předních příčkách jen malé rozestupy, u pánů herec na prvním místě zvítězil s drtivým náskokem. Porovnat s čerstvými výsledky Zlatých glóbů můžete případně na tomto odkazu, tady ale už následuje náš výběr:

 

 

4.-5. Penn Badgley (You)

Remíza s čerstvým držitelem Zlatého glóbu? Pane, to se asi musel sympaťák z Gossip Girl docela vytáhnout, říkáte si teď. A máte vlastně pravdu. Penn Badgley se tu ale částečně objevil i díky tomu, že ztvárnil fakt dobře napsanou postavu, alespoň z hlediska toho, že je zajímavá, netradiční a ne úplně snadná na zahrátí. V You totiž Badgley hraje stalkera, kterého si ale každý divák musí zamilovat, protože jinak seriál ztrácí celou pointu. Badgley pak Joeovi vtiskl šarm, humor a jistou něžnost, která jde především z očí, díky které byste jej nikdy netipovali na někoho, kdo vám před pár dny zastřelil nejlepší kamarádku. Jenže pak umí i temnější polohy, kdy mu naopak toho chladnokrevného vraha s klidem věříte. Tahle versatilita ho zkrátka zapsala do hlavy nejen mně, ale i plno dalším, a proto dnes zasloužená plichta s Richardem Maddenem. (do_Od)

4.-5. Richard Madden (Bodyguard)

Z původně nenápadného britského Bodyguarda se vyklubalo překvapení sezóny a to tak trochu platí i pro bývalého Robba Starka a jeho herecký výkon (a pokud bych měl být kritický, faktor překvapení mu dost možná vynesl i pár bodíků navíc, jež mu nakonec zajistily sdílené páté místo). Nezasloužené to ale není, svou roli veterána se šrámy na psychice a komplikovaným vztahem k političce, kterou má chránit, ale Madden zvládá výborně a spolehlivě prodává stejně tak jeho vztek a zarputilost jako nervové vypětí a zoufalství. A dostal za ni zlatý glóbus, takže na tom asi něco bude. (Sam.Vimes)

3. Benedict Cumberbatch (Melrose)

Že je Patrick Melrose Cumberbatchovou hereckou exhibicí? Inu, tak trochu ano… a co přesně je na tom špatně? Moderní Sherlock dostal na ploše pěti dílů adaptujících pět románů spoustu prostoru ukázat své herecké schopnosti a tím nemám na mysli jen stopáž, ale především šíři záběru. Zvlášť když se každá epizoda odehrává v jiné fázi Melroseova života a je výrazně jinak laděná. A Cumberbatch si s přehledem dává drogové tripy, na povrch vyplouvající rodinná traumata, ale i ty mnohem méně okázalé scény. (Sam.Vimes)

2. Kevin Costner (Yellowstone)

Proti letošnímu hitu Yellowstone mám sice celkem dost výhrad, jestli ovšem kousku Taylora Sheridana nemohu něco upřít, tak je to parádní herecké obsazení, jež diváka dokáže uzemnit i těch horších scenáristických chvílích. Kromě již zmiňované Kelly Reilly to pak platí samozřejmě i o hlavní hvězdě seriálu, Kevinu Costnerovi. I když, ne že bychom to u něj nečekali. Herecký veterán se tu zase jednou ukazuje jako nezastavitelná továrna na charisma, která si dokáže vydobýt respekt pouhým pohledem a i na “stará kolena“ umí budit ten správný strach, a to nejen u členů své rodiny. Role Johna Duttona mu zkrátka sedla jako ten kovbojský klobouk a ukazuje, proč bychom ho chtěli před kamerou vídat co nejvíc to jde. (Spooner)

1. Jim Carrey (Kidding)

Upřímně, tady fakt nebylo o čem. Takhle má totiž vypadat herecký comeback se vším všudy. Jim Carrey už na opravdu povedený kousek čekal docela dlouho. V komediích měl zlaté časy za sebou a pokus o vážnější roli v kriminálce True Crimes skončil katastrofou. Na pomoc tak musel opět přispěchat režisér Michel Gondry, aby v seriálu Kidding dostal z Carreyho maximum. A to se mu povedlo na dvě stě procent. Herecká hvězda zase jednou ukázala, že není jen gumovým komediálním ksichtem a v kůži životem zlomeného Jeffa Picklese předvádí absolutní herecký koncert. Neustávající trápení a proměnu hlavní postavy dokáže prodat i beze slov a divák s ním prožívá každou bolest. Říká se, že bezchybný herec se pozná tak, že ho nevnímáte při sledování jako sebeslavnější hvězdu, ale vidíte v něm pouze onu postavu. A Carreymu se to díky jeho excelentnímu výkonu povedlo naplnit dokonale. (Spooner)

Čestné zmínky: Ed Harris (Westworld), Charlie Cox (Daredevil), Vincent D´Onofrio (Daredevil), Jared Harris (Terror), J. K. Simmons (Counterpart), Tom Burke (C. B. Strike), Jonah Hill (Maniac)

Hlasování se účastnili redaktoři: Spooner, Sam.Vimes, Diego.Dorlan, krauset, do_Od, KarelR, duro, Krasa, TedGeorge a Londýnská Spojka.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace