Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Očekávání a teorie k dalším Stranger Things


ikona
Redakce
netflixstranger things
Čeho bychom se mohli dočkat v potenciálních další řadě seriálového megahitu? 

* * * text pro vás sepsal náš čtenář Jaroslav Thraumb * * *  

Třetí Stranger Things jsou za námi. Jak se zdá, z oblíbeného seriálu se pomalu ale jistě stává multimediální universum. Seriál se na Netflixu těší obrovské popularitě, začínají vycházet knihy, které rozšiřují tento sofistikovaný fikční svět, a soundtrack zní v uších nejednoho seriálového fanouška. A tak je na místě začít, už takhle zkraje po skončení třetí série, se spekulacemi, co bude dál. Netřeba zmiňovat, že v článku se objevuje spousta spoilerů, takže pokud třetí štaci Jedenáctky a spol. ještě nemáte za sebou, před přečtením se do toho pusťte.

Co si budeme povídat, další řada nás nemine. Jednak se o minimálně čtyřletém plánu mnohokrát zmiňovali sami bratři Dufferovi, a o plánovaném pokračování navíc jasně hovoří potitulková scéna poslední epizody. Zajímavé je, že v minulých zářezech proběhl závěrečný cliffhanger ještě v průběhu epizody, zatímco letos až ve scéně po titulcích. Je tedy evidentní, že tvůrci měli v úmyslu diváky smířit se závěrem seriálu, a až na úplný konec jsme se dočkali jakési “nulté” první scény čtvrté série. O čem ovšem tyto indicie, a také další z průběhu třetí řady, vlastně vypovídají?

 

Následující body jsou pouze mou subjektivní spekulací. Žádný z bodů není předem s jistotou potvrzen, ale jsem sám zvědav, v kolika z těchto bodů se budu mýlit.

***NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY!!***

Začněme tou nejpalčivější otázkou, která trápí všechny fanoušky seriálu. Je Jim Hopper naživu? Srovnejme si fakta. Hopper údajně zemřel při výbuchu onoho záhadného stroje, který umí otevřít alternativní dimenzi (pro naše potřeby říkejme “the Upside Down”, protože věrohodnější a lépe znějící název pro tento paralelní svět čeština nemá). Jsou tu však faktory, jež napovídají, že Hopper ve skutečnosti nezemřel. Je jich celkem pět a všechny celkem věrohodné:

Za prvé, Hoppera nevidíme ani zemřít, ani později nemůžeme vidět jeho tělo. Smrt Billyho byla ukázána explicitně, stejně jako jeho bezvládné tělo. Není tedy pochyb o tom, že Billy už se pro další řadu nevrátí. Škoda, byl to bezpochyby věrohodný záporák. Nicméně o Hopperově konci nevíme vůbec nic, kromě toho, že uvízl v místnosti se strojem. Tam se ale mohlo stát cokoliv. Mohl stihnout proskočit do Upside Down, případně tam mohl být výbuchem vymrštěn. Stejně tak mohl být zajat Rusy (viz dále). Cesty k jeho návratu jsou zkrátka otevřené.

 

Když Eleven čte Hopperův “dopis na rozloučenou”, na pozadí hraje skladba od Petera Gabriela. Ta stejná skladba, jež hrála ve scéně, v níž záchranáři nalezli Willovo mrtvé tělo v jezeře. Jak se později ukázalo, tělo bylo nastrčené a Will tehdy ve skutečnosti nezemřel. Je tak zjevné, že píseň Petera Gabriela můžeme vnímat jako náznak budoucího zmrtvýchvstání. Nebo je to jen náhoda? Nemyslím si, v tomto seriálu nic není náhoda.

Sám představitel Hoppera David Harbour se vyjádřil nejednoznačně o otázce budoucí účasti jeho postavy v seriálu. „Opravdu nevím, budeme si na to muset počkat,“ řekl konkrétně. Lze předpokládat, že herec už o osudu své postavy ví. Tvůrci samozřejmě mají zájem na tom, aby vznikaly šílené teorie po vzoru Sherlocka, a aby si diváci pokládali otázky, na něž budou chtít znát odpověď. Možné je také to, že ani sami Dufferovi ještě neví, zda nechají Hoppera přežít, a tudíž to neví ani sám Harbour. Je totiž evidentní, že si tvůrci nechali otevřená vrátka pro obě varianty.

 

Nejdůležitějším prvkem vyvolávajícím zběsilé spekulace o Hopperově osudu je potitulková scéna, v níž se Rusové baví o jistém “Američanovi” zajatém v jejich věznici. Kdyby tvůrci chtěli jednoznačně ukázat, že Hopper poslední události Hawkins přežil, ukázali by ho. Jediné, co o záhadné zajaté postavě však víme, je to, že je to Američan. Může to být náš oblíbený šerif, ačkoli to by byla ta méně sofistikovaná varianta. Osobně si myslím, že se o něj jednat nebude. I přesto se ho ale někde dočkáme, pravděpodobně v Upside Down, kam se po výbuchu stroje nějakým způsobem dostal. I to by otevíralo potenciál pro další zajímavou dějovou linii.

Tam by ho v budoucnu také mohla najít Eleven, pokud se jí vrátí její schopnosti. Právě proto, že o ně (pravděpodobně dočasně) přišla, nemůže nyní Hoppera najít ani “cítit” jeho existenci. Předpokládám, že se Jedenáctka ke svým schopnostem znovu dostane a svého taťku nějakým způsobem najde, ať už v ruské věznici, nebo v poněkud temnější dimenzi, kde by se právě Hopper mohl stát příštím hostitelem vyslaným zničit lidský život na Zemi. To by bylo teprve zajímavé.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace