Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Očekávání a teorie k dalším Stranger Things


ikona
Redakce
netflixstranger things
Čeho bychom se mohli dočkat v potenciálních další řadě seriálového megahitu? 

* * * text pro vás sepsal náš čtenář Jaroslav Thraumb * * *  

Třetí Stranger Things jsou za námi. Jak se zdá, z oblíbeného seriálu se pomalu ale jistě stává multimediální universum. Seriál se na Netflixu těší obrovské popularitě, začínají vycházet knihy, které rozšiřují tento sofistikovaný fikční svět, a soundtrack zní v uších nejednoho seriálového fanouška. A tak je na místě začít, už takhle zkraje po skončení třetí série, se spekulacemi, co bude dál. Netřeba zmiňovat, že v článku se objevuje spousta spoilerů, takže pokud třetí štaci Jedenáctky a spol. ještě nemáte za sebou, před přečtením se do toho pusťte.

Co si budeme povídat, další řada nás nemine. Jednak se o minimálně čtyřletém plánu mnohokrát zmiňovali sami bratři Dufferovi, a o plánovaném pokračování navíc jasně hovoří potitulková scéna poslední epizody. Zajímavé je, že v minulých zářezech proběhl závěrečný cliffhanger ještě v průběhu epizody, zatímco letos až ve scéně po titulcích. Je tedy evidentní, že tvůrci měli v úmyslu diváky smířit se závěrem seriálu, a až na úplný konec jsme se dočkali jakési “nulté” první scény čtvrté série. O čem ovšem tyto indicie, a také další z průběhu třetí řady, vlastně vypovídají?

 

Následující body jsou pouze mou subjektivní spekulací. Žádný z bodů není předem s jistotou potvrzen, ale jsem sám zvědav, v kolika z těchto bodů se budu mýlit.

***NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY!!***

Domnívám se, že ve čtvrté sérii bude hrát velkou roli politika. Naznačuje to mnoho faktorů. Ve třetí řadě byla načrtnuta jistá paralela studené války na úrovni Hawkins. Jak se zdá, díky stěhování Joyce a celé její rodiny mimo město se Upside Down nějakým způsobem rozšíří i do jiných míst, jež ze seriálu ještě neznáme. Možná se dokonce rozšíří do celých Spojených států i Ruska. Leccos o politickém pozadí naznačila i nová postava zkorumpovaného starosty Klinea, a možná že se v příště dočkáme v nějaké míře i role armády, která se dosud v seriálu překvapivě prakticky neobjevuje, kromě samotného závěru.

Už minulé sezóny do jisté míry rozdělily hlavní představitele, když proti nebezpečí bojovali odděleně ve třech partách, každá svou vlastní cestou. Vzhledem k tomu, že závěr série kvůli stěhování Joyce, Willa, Jonatana a El rozdělil postavy nadobro, zdá se, že v příštím dějství budeme znovu svědky nejméně dvou dějových vrstev, které se budou vzájemně doplňovat a poběží sice paralelně, ale do jisté míry odděleně. Kéž by tomu tak nebylo, vše ovšem nasvědčuje tomu, že se mnoha společných scén, kde se objeví všechny hlavní postavy společně, spíše nedočkáme.

 

Ruská armáda demogorgonů?

Zásadní je také otázka Eleven a jejích schopností. Samozřejmě je velmi pravděpodobné, že se jí zase vrátí. Vždyť bez toho, aby Jedenáctka stála v roli věčného spasitele, by Stranger Things nebyl tím seriálem, jenž tak dobře známe a milujeme. Na druhé straně, v průběhu seriálu existovaly různé náznaky, že se Eleven z jakéhosi “monstra” postupně stává “obyčejnou” dívkou. Začalo to první sérií, v níž téměř nemluvila a její hlavní výsadou byly právě nadpřirozené schopnosti. Ve druhé sezóně už byla svým způsobem zařazena do běžné společnosti, ačkoli od ní byla záměrně separována. Ve třetí řadě už byla s trochou nadsázky normální dívkou, a chápal bych, kdyby tvůrci chtěli pro čtvrtou sérii “vyzkoušet” zařadit El definitivně do světa obyčejných lidí, a partu by tak proti Upside Down postavili bez jejích nadpřirozených schopností. I to by mohlo být zajímavé, ale je to spíše nepravděpodobné.

 

Ze závěrečné potitulkové scény je zjevné, že Rusové mají pod kontrolou určitě několik vězňů včetně jednoho Američana a přinejmenším jednoho Demogorgona. Osobně si myslím, vzhledem k rozsahu základny na Kamčatce a počtu pater této věznice, jež nám tvůrci ukazují, že “Demodogů” tady bude mnohem více. Možná desítky, nebo stovky. A možná Rusko buduje armádu demogorgonů krmenou lidským masem, s kterou plánuje zaútočit na Ameriku? Možností je celá řada a zdá se, že tvůrci si i tímto způsobem nechali otevřená velká zadní vrátka pro budoucí vyprávění. Klíčovou otázkou však zůstává, kdo je onen americký zajatec, protože jestli to není Hopper, mohl by to být Dr. Brenner, jehož smrt ani mrtvé tělo jsme také neviděli, a tak nemáme žádnou záruku toho, že je mrtvý. Mohl by se tak znovu objevit jako klíčový záporák, tentokrát třeba i ve spolupráci s Rusy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace