Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Top 10 minisérií a antologií uplynulé dekády


ikona
Redakce
acsamerican crime storyčernobyldobrá znamenífargogood omenshaunting of the hill housechernobylmladý papežmostsherlocktemný případtoptrue detectivewatchmenyoung pope
Jaké nejlepší minisérie a seriálové antologie byly k vidění za posledních deset let? 

Nejlepší seriály za posledních deset let jsme už vyhlásili a teď přišel čas na slibovanou druhou část žebříčku, nejlepší minisérie. Jak už jsme avizovali minule, rozhodli jsme se sem zařadit i jednotlivé série antologií (např. True Detective, což jsou v podstatě tři samostatné minisérie) a dává nám větší smysl sem zařadit i třeba Sherlocka s jeho řadami po třech epizodách o filmové stopáži. Není to zrovna exaktní věda, ale když si uvědomíte, kolik hlasujících členů Akademie by asi tak dokázalo vysvětlit rozdíl mezi Oscarem za zvuk a za střih zvuku, je to vlastně na profesionální úrovni ;)

TOP 10 SERIÁLŮ UPLYNULÉ DEKÁDY

 

Chernobyl (Černobyl)

Už ani nevím, co napsat, aniž bych se opakoval. O výjimečných kvalitách Černobylu už bylo řečeno snad vše a z minisérie se stal tak obrovský fenomén, že to nemohli čekat ani v samotném vedení HBO. A všechnu chválu sklízel tento kousek naprosto po právu. Opravdu mrazivý a depresivní pohled na jadernou katastrofu dokázal řemeslně precizní režií, nezapomenutelnými scénami a tísnivou hudbou diváka totálně odrovnat. A k tomu všemu ještě scénář s režií hezky střídal tvůrčí styly a v každé z epizod předvedl trochu něco jiného. Dohromady však tento i přesto tvoří dokonale působící celek, jenž se počítá mezi ty nejvýraznější minisérie z dílny HBO vůbec. A fakt, že se z něho stal obří fenomén, jenž si pustil i člověk naprosto ignorující seriálovou produkci, už je jen hodně příjemným bonusem. (Spooner)

Most!

Další trefa do černého od tvůrčího týmu Kolečko – Prušinovský. Podobně jako Okresní přebor, i Most je zaplněný neskutečně vtipnými a skvěle odehranými postavami, které jsou ale zároveň dostatečně živé a trojrozměrné, takže se z nich nestávají pouhé karikatury a fungují i ve vážnějších scénách. Kolečkovy dialogy jsou opět nesmírně přirozené a uvěřitelné a sypou jednu památnou hlášku za druhou. Most si nebere servítky a nebojí se dělat si srandu z čehokoliv, zároveň ale zvládá i bez mravoučné přezíravosti kritizovat rasismus i jiné předsudky. (Sam.Vimes)

Sherlock - 1. a 2. řada

S třetí a čtvrtou řadou je to už složitější, ale prvních šest epizod je Moffatovo mistrovské dílo. Jeho a Gatissův Sherlock dokonale převádí viktoriánského detektiva do moderního Londýna ať už jde o kostýmy, využití elektroniky, Watsonovo psaní nebo dokonce i Baskervillského psa. Doyleovy staré případy zamotává nová verze ještě natřikrát složitěji a skládá předlohám mnohé pocty. Promyšlené scénáře jsou vyšperkované kulometnými, chytrými dialogy a režie se předvádí s informacemi poletujícími po obrazovce, zrychlující a zpomalující kamerou nebo dravým střihem. V hlavní roli exceluje Benedict Cumberbatch, kterému zdatně sekunduje Martin Freeman, jehož Watson je Sherlockovi o něco rovnocennějším a výrazně užitečnějším partnerem než ten původní knižní. Kromě ústřední dvojice výborně funguje i moderní Mycroft, Lestrade, paní Hudsonová nebo Irene Adler a Moriarty a vztahy mezi nimi. A Sherlock je tak ve výsledku ohromně chytrá, formálně vybroušená, dojemná, vtipná i napínavá podívaná. (Sam.Vimes)

The Haunting of Hill House (Dům na kopci)

Hororová lahůdka, která ovšem není ani tolik děsivou podívanou plnou lekaček, ale spíš mrazivým psychologickým dramatem, v němž si všichni členové ústřední rodinky sáhnou na samotné dno. A divák na něm bude díky neskutečné porci mrazivých momentů s nimi. K tomu si připočtěte výtečně vystavěný scénář a skvělou režii Mikea Flanagana (Doktor Spánek), jenž zejména v páté a šesté epizodě předvádí opravdu bezchybnou práci, a máte na světě jedno z největších překvápek roku 2018. Tady jsou zkrátka všichni bubáci, lekačky a hrátky s duchařským žánrem už spíše příjemným bonusem, po němž se vám „jen“ nebude chtít moc spát. Jako trýznivé drama jedné nebohé rodiny vás ovšem Hill House dokáže bez problémů emočně vyždímat i bez nich. (Spooner)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace