Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Top 10 minisérií a antologií uplynulé dekády


ikona
Redakce
acsamerican crime storyčernobyldobrá znamenífargogood omenshaunting of the hill housechernobylmladý papežmostsherlocktemný případtoptrue detectivewatchmenyoung pope
Jaké nejlepší minisérie a seriálové antologie byly k vidění za posledních deset let? 

Nejlepší seriály za posledních deset let jsme už vyhlásili a teď přišel čas na slibovanou druhou část žebříčku, nejlepší minisérie. Jak už jsme avizovali minule, rozhodli jsme se sem zařadit i jednotlivé série antologií (např. True Detective, což jsou v podstatě tři samostatné minisérie) a dává nám větší smysl sem zařadit i třeba Sherlocka s jeho řadami po třech epizodách o filmové stopáži. Není to zrovna exaktní věda, ale když si uvědomíte, kolik hlasujících členů Akademie by asi tak dokázalo vysvětlit rozdíl mezi Oscarem za zvuk a za střih zvuku, je to vlastně na profesionální úrovni ;)

TOP 10 SERIÁLŮ UPLYNULÉ DEKÁDY

 

The Young Pope (Mladý papež)

Paolo Sorrentino se mohl příběhem zasazeným do Vatikánu naplno vyřádit svým rukopisným spojováním vznešeného a popového. Příběh mladého amerického papeže Lennyho (Jude Law), který je neočekávaně stejně fundamentální jako pohledný, plánujícího posílit víru věřících a instituci církve, přičemž nakonec získává pověst světce, je vizuálně strhující. Lawovi pak sekunduje skvělá Diane Keaton. Mladý papež je jedinečný kus, kombinující vysoké a nízké, sakrální a profánní, dotýkající se psychologie zázraku a měřítek svatosti.  Letošní pokračování s čerstvým názvem The New Pope je pak snad ještě lepší. (krauset)  

 

True Detective (Temný případ) - 1. řada

První Temný případ byl obrovskou peckou. Woody Harrelson a Matthew McConaughey zazářili v komplexním vyšetřování zločinu, které se odvíjí skrz různé časové osy a snaží se odhalit sériového vraha, který zabíjí již 17 let. Když poprvé dorazil Temný případ na naše obrazovky, tak nám naprosto vyrazil dech. Proč? Ať už se totiž bavíme o hereckých výkonech, režii, kameře, scénáři či hudbě, tak seriálu není prakticky možné cokoliv vytknout. Mistrně zvládnutá detektivka vás uchvátí a zamrazí až do hloubi duše. Dokonalé řemeslo a příběh, od kterého se nemůžete odtrhnout, dává dohromady unikátní zážitek, který nesmíte vynechat, protože se jej nepodařilo napodobit ani v dalších sériích, natož kdekoliv jinde. (Diego.Dorlan)

Watchmen

Damon Lindelof zvládl vytvořit v rozmezí jedné dekády nejen jeden z nejlepších seriálů v podobě The Leftovers, ale i jednu z nejlepších minisérií. Mistrovsky podaná a promyšlená aktualizace převratného komiksu Alana Moora Watchmen dělá přesně to, co by mělo pokračování po letech dělat. Přidávat nové významy, prohlubovat lore a komplikovat vztahy. A dává mu jasný punc autorství při respektování zdrojového textu. Prvotřídně odvyprávěná podívaná a velká věc. (krauset)  

 

Čestné zmínky: Godless, Hořící keřJonathan Strange & Mr. NorrellPustina, Sharp Objects (Ostře předměty), Show Me a Hero (Najděte mi hrdinu), The Night Of (Jedna noc), Twin Peaks 2017

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace