Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 let od konce Ztracených


ikona
Redakce
damon lindeloflosttématopztraceni
Dekádu po poslední epizody vzpomínáme na to nejlepší z již kultovního seriálu. 

Je to k neuvěření, ale včera, konkrétně tedy 23. května, uplynulo přesně 10 let od chvíle, kdy Jack s Vincetem po boku naposled zavřel oči a televizní megahit z produkce J. J. Abramse Ztraceni byl u konce. Skončila tím jedna velká seriálová éra, hit rozdělující ke svému konci diváky čím dál více, ale zejména pecka, jež do jisté míry pomohla změnit tvář seriálové tvorby. A jelikož je u nás v redakci Lost opravdu srdcovou záležitostí, rozhodli jsme se k této příležitosti na ostrovní kult zavzpomínat a zároveň se rozepsat o našich nejoblíbenějších postavách, epizodách, záhadách i nejdojemnějších úmrtích. A na závěr se každý z nás rozpovídal o tom, jak na Jacka, Lockea, Kate a spol. po dekádě vzpomínáme. Pokud jste náhodou Ztracené neviděli, tak pozor na těžké spoilery. V opačném případě se hezky usaďte a vydejte se společně s námi na nostalgickou jízdu, po níž si možná budete chtít tuto pecku i znova pustit. 

NEJLEPŠÍ ZÁHADY

Lední medvěd

Oproti dalším záhadám je medvěd ještě hodně krotká a uvěřitelná záležitost. Jenže i díky kontextu byla ve své jednoduchosti velice působivá. Postavy se v pilotním dvojdíle ještě ani nevzpamatovaly z havárie letadla, když na ně při průzkumu džungle tropického ostrova zaútočí lední medvěd. Co je tohle sakra za místo?! (Sam.Vimes)

Čísla

4, 8, 15, 16, 23, 42. Čísla, se kterými Hurley vyhrál loterii, opakovala se v rádiovém vysílání z ostrova, musela se zadávat do počítače v Desmondově bunkru… a v celé sekvenci nebo po částech se objevovala na bezpočtu dalších míst. Nakonec se dočkala vysvětlení pomocí Valenzettiho rovnice, zrovna tady na tom ale vlastně zas tak moc nezáleželo. Jednak to byl velice vděčný scenáristický nástroj, který umožňoval rozhazovat vodítka i easter eggy na všechny strany a nutil diváky zůstávat ve střehu a zkoumat úplně všechny číslice, jež se na obrazovce objevily. A jednak to byl hezký motiv pro zkoumání otázek osudu versus svobodné vůle a sklonu lidské mysli hledat vzorce v nahodilosti. (Sam.Vimes)

Poklop a DHARMA

Co dělá uprostřed džungle poklop v zemi? Co pod ním může být? A vzhledem k tomu, co už o ostrově víme, neměl by se raději nechat zavřený? Poklop byl jednou z hlavních záhad první řady a na jejím konci pak vedl i k jednomu z cliffhangerů. I po otevření vedl ke spoustě dalších divácky vděčných otázek, jako co se stane, když se do počítače přestanou zadávat čísla, o co šlo tajemné organizaci DHARMA, jak vypadají další stanice a kam se výzkumníci poděli. (Sam.Vimes)

Jacob 

Muž za oponou, pravý velitel Druhých, Benův našeptávač… o Jacobovi se dlouho mluvilo pouze v náznacích a mystická aura se okolo něj budovala velmi pozvolna. Když ovšem Locke uviděl ve třetí sérii s Benem v opuštěné chatě siluetu tajemné postavy v domnění, že se jedná o Jacoba, lidé na internetu začali dělat jeden screen obrazu za druhým a 100+1 teorií bylo opět na světě. Co na plat, že nakonec to bylo s Jacobem zase trochu jinak, než se zpočátku mohlo zdát, kouzlo skoro až mýtické postavy si jeden z původních obyvatel ostrova zachoval i poté, co divákům konečně ukázal svou tvář a jeho hra s Mužem v černém začala naplno. Poodkrývání této postavy a její minulosti pak rozhodně stálo za to. (Spooner)

Kouř 

Jedna z prvních velkých záhad seriálu, jež nedala fanouškům spát, a fanatici vzali se svými teoriemi internet útokem. Jednalo se o nepovedný experiment Dharmy, speciální stroj či snad variaci na tříhlavého psa Kerbera hlídajícího vchod do podsvětí? Ano, všechny tyto nápady jste si mohl před více než dekádou na fan stránkách přečíst. A tvůrci dokonce i nějaký čas provokovali, že pravdu o černém kouři se nikdy nedozvíme. Jenže jak už to tak občas bývalo, i v tomhle nám kecali a nakonec jsme se odpovědi dočkali. Ta sice neuspokojila každého, jasně však ukázala, že se jednalo o jednu z největších záhad celého ostrova. (Spooner)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace