Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší scény roku 2020


ikona
Sam.Vimes
2020bojovníkdámský gambitgangs of londonmandaloriannew popenormal peoplenový papežqueens gambittémathe eddytopumbrella academywarrior
Které momenty nám loni vyrazily dech? 

Probrali jsme si nejlepší seriály, nejlepší epizody a nyní znovu zvětšujeme úroveň přiblížení a jdeme na nejlepší scény. Podobně jako minulé žebříčky, i tento je plný papežů, vesmírných lovců odměn nebo sanfranciských gangsterů čínského původu, zatímco šachy najdete alespoň pod čarou. A jen pro jistotu - pozor na spoilery, zvlášť u Mandaloriana. 

5. Útok na dům (Gangs of London)

Pátý díl brutální řezničiny je v celém seriálu sám o sobě dost výjimečný. Neobjevuje se v něm totiž prakticky žádná z hlavních postav a celý je v podstatě o snaze velšského gangu uchránit mladého Darrena před skupinkou profesionálních žoldáků. Postupné budování napětí tu pak vyvrcholí scénou dlouhého obléhání baráku na samotě (taky jste si při pohledu na něj vzpomněli na finále Skyfall?), jež se promění v naprostá krvavá jatka plná nejen prostřílených, ale také do detailu explodujících těl. Syrová a intenzivní akční nálož s parádními kamerovými průlety a momenty, u nichž si musel rochnit snad každý fanoušek žánru. Fakt, že tohle brutální inferno, jež ani na sekundu nepoleví, natočil režisér Raidů a tvůrce seriálu Gareth Evans, asi nepřekvapí vůbec nikoho. (Spooner)

4. Úvodní akce (The Umbrella Academy)

Úvodní scéna druhé řady je poměrně dlouhá a skládá se z několika kratších scén. Ty nám v případě každého nadaného sourozence ukazují, kam přesně je jejich nepovedený skok časem odnesl. Od humorného vyobrazení samotného přistání, až po první kontakt s “novým” světem. Jsou zde velmi šikovně nastíněny věci, které budou pro jednotlivé postavy stěžejní a samotný závěr, který ukazuje, jak by vše mohlo skončit je samo o sobě skvělou podívanou, které se sice dočkáme jen v této časové rovině, ale o to větší zážitek vidět všechny naše oblíbené postavy utržené ze řetězu s nohou na plynu. (Diego.Dorlan)

 

3. Útok Irčanů na Chinatown (Bojovník)

Devátá epizoda Warriora byla dechberoucí záležitostí, v níž mistrným způsobem vyeskalovala většina linek a vztahů z předešlých dílů. A vyvrcholilo zde zejména dlouhodobé napětí mezi Iry a čínskými imigranty, kdy se rozhodli vzít hoši od svatého Patrika věci do svých rukou a brutálním způsobem se pomstít obyvatelům čínské čtvrti. Vznikla tak neskutečně mrazivá a brutální pasáž plná krve, v níž prakticky všichni jedou na maximum. Každá postava zde má svou (nejen) akční chvilku zazářit, umírají zde nevinní civilisté a vznikají nečekaná spojenectví. To vše v tom nejnabušenějším akčním kabátku s lahůdkovou choreografií, výtečnými momenty a odkazy na duchovního otce celého seriálu, Bruce Lee. Ostatně, už název epizody Enter the Dragon mluví v tomto případě za vše. Bezpochyby dosavadní vrchol seriálu, který jsem si pustil už několikrát. (Spooner)

2. Luke Skywalker (The Mandalorian)

Finále druhé řady Mandaloriana, hlavní postavy jsou ve slepé uličce a na dveře se dobývá jednotka smrtících Death trooperů. A najednou se na radaru objeví osamělý X-Wing. Divák si může myslet, kdo asi sedí v jeho kokpitu, ale seriál mu to neřekne hned přímo, místo toho pomalu graduje náznaky. Postava v kápi se světelným mečem na černobílé obrazovce z bezpečnostní kamery. Zelený světelný meč. Jedna černá rukavice svírající světelný meč... Nakonec sundání kápě - samozřejmě, že je to Luke Skywalker. A celou dobu mezitím nekompromisní zúčtování s celou jednotkou vojáků, kteří předtím dokázali Mandovi zatopit i v souboji jeden na jednoho. Lukův digitální obličej pak na konci možná není dokonalý, ale špatný rozhodně není. A celá ta scéna je o světelné roky lepší než cokoliv, byť třeba vizuálně dokonalejšího, co nabídla nová trilogie. Tohle jsou ty pravé Hvězdné války. (Sam.Vimes) 

  

1. Volba papeže (Nový papež)

Nový papež byl už několikrát vybrán na přední místa našich výročních žebříčků, podobně jako v seriálu, kde také proběhlo vícero voleb. Jelikož se mladý papež ocitl v kómatu, musela se sejít konkláve k volbě jeho nástupce. Překvapivě pro všechny diváky to není John Malkovich, koho vyvolí… Z Nového papeže se dalo vybrat mnoho scén, jmenovitě závěry 7. a 9. epizody, ale jelikož se obě jako celek ocitly v žebříčku nejlepších epizod roku 2020, rozhodli jsme se pro něco nového. Celá sekvence rozprostírající se na několika epizodách, zahrnující opětovnou volbu a končící mohutným proslovem nového papeže Jana Pavla III., zobrazuje politikaření, machinace a kupčení s hlasy pod klenbou Sixtinské kaple, připomínající starobylost tohoto rituálu a instituce papežství, je mimořádná. (krauset)

 

Osobní tipy: 

Spooner - Boba Fett poprvé ve zbroji (The Mandalorian) - Zatímco většina diváků prožívala nerdgasm u příchodu Luka Skywalkera, mně zařídil podobné pocity Robert Rodriguez už o chvíli dříve. Celou epizodu Mandaloriana, v níž se titulní hrdina musel spojit s definitivně navrátivším Bobou Fettem, jsem si dokonale užil. Moment, v němž ale ikonický lovec odměn znovu navlékne svou zbroj a stylovým polowesternovým způsobem sejme nejdříve desítky stormtrooperů, a pak ještě pro jistotu dvě lodě, je přesně tím parádním fan servisem, který můžu. Boba Fett se nám konečně ukázal ve formě, v jaké ho fandové vždy chtěli vidět.

Sam.Vimes - Úvodní scéna na jeden záběr (The Eddy) - Parádní představení hlavních postav i titulního klubu hned v prvním záběru prvního dílu, když ruční kamera prochází ze zadních místností přes hrající kapelu, obecenstvo a majitele až po rychlý rozhovor s hudebním kritikem venku.

 

Krauset - Pomalá honička (Lovecraftova země) - Automobilová honička obvykle čerpá napětí z rychlosti. O to zapamatovatelnější je, když se někdo vydá opačnou cestou a zpomalí. Už první roadtrip po americkém jihu v pilotní a nejlepší epizodě Lovecraft Country potvrdil, že člověk je ten nejhororovější živočich. Když se skupina Afroameričanů rozhodne křižovat autem jižanské území, je nesmyslně šikanována policií a musí opustit stát, v němž je pro černochy trestné nacházet se po setmění venku, dřív, než zapadne slunce. Vypukne nervózní závod o čas. Tento závod se sice odehrává v časové tísni, nicméně bez porušení rychlosti, protože jakákoliv záminka by sledujícímu policejnímu vozu stačila k tomu, aby hrdiny zastavil. Nastává několikaminutový souboj nervů  a divácké napětí vysoké tak, jak je rychlost nízká.  

Diego.Dorlan - Beth vs. Benny (Dámský gambit) - První konfrontace mezi Beth s Bennym nedopadla podle očekávání naší hrdinky a na výsledku druhé partie tak hodně záleželo. Jejich samotná hra ovšem nebyla to nejzajímavější co divák mohl sledovat. Začátek turnaje, kde divák od začátku očekává, že se tito dva střetnou ve finále byl totiž mnohem zajímavější podívanou. Montáž partií, kdy Beth a Benny hrají své jednotlivé soupeře doprovázená hravou hudbou stylizuje tyto dvě americké šachové legendy jako finální soupeře od začátku skrz šikovné prostřihy, skladbu záběrů a zoufalé výrazy oponentů.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace