Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Populární TV stanice, 1. díl: Showtime


ikona
Davies182
dextershowtime
Vítejte u nového seriálu, ve kterém se postupně představí nejzářivější televizní kanály nejen za oceánem. Přijde i Dexter? 

Každým dnem se na vás z vaší oblíbené (doufáme!) stránky valí několik nových informací o seriálech, první dojmy a recenze: Community, True Blood, Anger Management nebo Simpsonovi – je toho hafo. Každá z těchhle pecek má svou domovskou televizní stanici. My vás ode dneška budeme pravidelně zběžně seznamovat s těmi největšími zámořskými TV kanály. Jako první představujeme... Showtime!

Historie atraktivní placené televize s ředitelstvím v New Yorku, jíž se poslední dobou daří v US stále víc, sahá až do roku 1976. První zavedenější, serióznější pořad na pokračování se podobal našemu Na stojáka, uvedl se v roce 1980 a jmenoval se jednoduše Bizzare. Věděli jste, že TV, která vás pravidelně zásobuje Dexterem a Californication, začínala stand-up komedií? Avšak jako úplně první věc byl na kabelovce odvysílán koncert Celebration: vystupovali mj. Pink Floyd nebo ABBA.

Zpěvem ale nekončíme, známá kabelovka se hodně angažuje také například v boxu. Přímé přenosy desítek nejen amerických mezinárodních klání zdobí showtimeské portfolio – pánové si tuhle bednu nemohou vynáchválit. Stanice, která je pověstná svými povedenými a údernými slogany (Brace Yourself; Hold on Tight), se zdaleka neztratí ani na sportovní půdě. Celkem značka disponuje osmi podstanicemi včetně Showtime Women, Showtime Beyond (sci-fi, fantasy a hororové filmy) apod.

Rozjezd Showtime byl možná pomalejší, dnes už jsou ale grafy sledovanosti někde jinde. K lednu letošního roku měla populární kabelovka na kontě 21,3 milionů předplatitelů v USA. A to je slušný výkon. HBO sice zatím může být v klidu (to ale není televize, že), jsme však zvědaví, co se bude dít v dalších letech. Papalášové studia totiž minulý rok dokázali, že v rukávu ještě nějakou tu pecku mají: o dramatickém hvězdném thrilleru Homeland se mluví, a zaslouženě. Vraťme se ale trochu do minulosti.

Jeden ze zlomů přišel v devadesátém roce minulého století. Showtime začlo s kraťasem 12:01 PM o časové smyčce, a na krku měl málem rovnou Oscara. Nominace zůstala neproměněná, což se naštěstí dramaticky mění nejen s příchodem Dextera – nejlepší drama a nejlepší seriálová znělka zdaleka nejsou plným výčtem prozatimních Emmy úspěchů. Oblíbený sériový vrah Morgan je k dnešku nejviditelnějším artiklem televize, a my se nedivíme. Kde je ta sedmá řada?

O něco starší (2005, to to letí) je povedená Tráva, jejíž osmá série nedávno začala. Vyprávění o ovdovělé Nancy se divákům stále líbí, procenta sledovanosti se zatím směle drží. Poněkud vlažné hodnocení si od nás v půlce června odneslo i komediální House of Lies s ironmaním Donem Cheadlem, znát určitě budete i historické Borgias (Jeremy Irons) a Tudorovce, lesbické story The L World, nebo chválené drama Shameless s výborným Williamem H. Macym. A pamatujete na vesmírné Stargate SG-1 (jasně!) nebo tak trochu nedoceněného ironického Huffa? Výběr by tu byl...

Výrazně na Showtime momentálně válí Episodes. Matt LeBlanc v nich dokazuje, že Joey z přátel zdaleka nebyl finišovou páskou jeho kariéry a daří se mu to na jedničku. Infarktovým měsícem nicméně opět bude konec září, kdy ve stejný den startují nové sezóny Dextera a Homelandu. Poslední díl seriálu s charismatickým zrzkem Damianem Lewisem sice mnohé fandy nepříjemně uzemnil, bednu si ale za necelé tři měsíce zapnou stejně tak. A užijeme si i poslední sezónu Californication!

David Duchovny díky této kabelovce okusil proměnu, jíž opovrhují snad všichni zarytí fandové Akt X. Z agenta Muldera se najednou stal sexuchtivý Moody a... a je to zatraceně cool. Že potom Showtime v pravý čas končí se zavedenými seriály, mu je pak jedině ke cti – čím v průběhu následujících let nahradí nynější slavné hrdiny? Nechme se překvapit. Dextera čekají už jen dvě řady, Hanka Moodyho jedna...

Příště se mrkneme na zoubek další z fenomenálních stanic. Televiznímu průmyslu se začátkem století rozproudila nová krev v žilách, za všechno v podstatě můžou Ztraceni – rozhodně je z čeho vybírat. Psal se new-age, seriálový boom, po neuvěřitelném úspěchu Abramsova díla v roce 2004 se na nás ze všech směrů valí každý rok jedna pecka za druhou. Na starší počiny ale nezapomínáme! Do dalšího dílu zdar a televizím obzvlášť.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace