Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nepovedené americké remaky britských pecek


ikona
Dr.Z
červený trpaslík:tv-top 5
Pět neúspěšných pokusů předělat britské seriály na americké. Díky bohu za to, že to nevyšlo 

Remakují se nejen filmy, ale pochopitelně i seriály. Někdy s velkým a někdy s menším úspěchem. My se teď podíváme na pět ne příliš úspěšných pokusů udělat z britských hitů hity americké.

5. Prime Suspect

Původní seriál se v Británii vysílal v letech 1991 - 2006 a šlo o adaptaci příběhů spisovatelky Lyndy La Plante. Sice se v podstatě jednalo o běžnou detektivku, ale hlavní rozdíl oproti ostatním seriálům spočíval v ústřední postavě. Byla jí totiž žena, inspektorka Jane Tennison se totiž kromě sériových vrahů, znetvořených těl a složitých případů musela vypořádat i se sexuálním obtěžováním a nepřátelstvím ze strany svých mužských kolegů. Když v 90. letech toto poměrně aktuální téma naroubujeme na všeobecně oblíbené kriminální příběhy a do hlavní role obsadíme Helen Mirren, rodí se nám hodně úspěšný a kvalitní kousek. Důkazem jsou vysoká hodnocení a sedm řad, každá po dvou až třech filmech na pokračování.

Takový úspěch samozřejmě neunikl televizním stanicím v zámoří a v roce 2011 byl připraven remake zasazený v New Yorku a s Marií Bello coby detektivem Jane Timoney. NBC však udělala zásadní chybu: nový seriál vydávala za remake britského hitu. Ve skutečnosti toho má však s originálem jen pramálo společného. Kromě názvu, podobného jména hlavní postavy a ústřední premisy – žena obětí sexismu na pracovišti (od které se stejně brzy pomalu upouštělo) – se před námi objevila tuctová detektivka, postrádající jakoukoliv provázanost případů a drsnou realitu inspektorky bojující o svou pozici. To, co z Prime Suspectu dělalo tak kvalitní podívanou, prostě chybělo a nízká sledovanost jen přidávala další hřebíky do pomyslné rakve. Ač se Maria Bello snažila, na Helen Mirren prostě nemá a americká verze tak byla po 13 dílech zrušena.

4. Life on Mars

Další z britských detektivek, která se těšila značné oblíbenosti je Life on Mars. Detektiv inspektor Sam Tyler pronásleduje v roce 2006 sériového vraha. Poté, co ho srazí auto, upadne do bezvědomí a probere se v roce 1973. Zajímavý námět, který hned zpočátku vyvolává spoustu otázek (je v komatu? zdá se mu to? cestoval časem?) si brzy získal silnou fandovskou základnu a i přestože v televizi běžely pouze dvě série po osmi dílech, rozhodně je na co koukat. Zvláště když spojíte policistu z 21. století, zvyklého na moderní metody vyšetřování a drsného pouličního poldu, který se s nikým nepáře. Originální a skvěle obsazená a zahraná detektivka s výbornou atmosférou jen těžko hledá konkurenci.

Když to zvládne BBC, my musíme taky, řekli si nejspíš v americké ABC. V říjnu 2008 tak vyrukovali s vlastní stejnojmennou verzí Life on Mars, kde v hlavní roli nahradil Johna Simma Jason O'Mara. Seriál provázely problémy již od samotného začátku, původně zamýšlené prostředí Los Angeles se změnilo na New York a přeobsazení se dočkala i řada postav. Například Samova parťáka si v pilotu zahrál Colm Meaney, ale v ostré verzi ho nahradil Harvey Keitel. Přesto se za těch 17 epizod, které seriál vydržel, našlo výtek více než dost. Od špatného obsazení, přes ne moc uvěřitelné prostředí 70. let, až po neschopnost scénáristů přijít s něčím vlastním a ne jen kopírovat původní verzi.

3. Fawlty Towers - Hotýlek

Konečně se dostáváme k medailovým pozicím. První místo za vytrvalost a třetí celkové získávají remaky slavného Hotýlku. Ano, vidíte dobře, remaky. Celkově byly tři a všechny dopadly katastrofálně. Ale prve k samotnému Hotýlku. Dvanáctidílný britský sitcom z roku 1975 se skvělým Johnem Cleesem v hlavní roli sleduje osudy majitelů a zaměstnanců malého přímořského hotelu. Basila (Cleese) doplňuje jeho otravná manželka Sybila, španělský sluha Manuel, který nerozumí ani slovo anglicky a je tak zdrojem veškerých nedorozumění, a číšnice Polly.

Jak jsem napsal o pár řádků výše, snahy přetvořit Fawlty Towers pro americké publikum byly celkem tři. Poprvé to zkoušeli na ABC v roce 1978, ale brzy zjistili, že záměna přímořského hotelu za motel u dálnice příliš nefunguje, a tak skončilo Chateau Snavely už po pilotu. Druhý pokus s názvem Amanda's má na svědomí opět ABC, prostředí tentokrát zůstalo stejné jako u originálu, ale záměna pohlaví u hlavních postav se nesetkala s kladnou odezvou a po deseti epizodách následovalo zrušení. Poslední snaha o remake přišla v roce 1999, kdy televizní kanál CBS natočil devět epizod seriálu Payne, přičemž odvysílaných jich bylo osm (jen tak pro zajímavost, Polly si zde zahrála Julie Benz, seriálová manželka Dextera). Hotýlek zřejmě není materiál pro remaky.

2. IT Crowd

Snažit se o remake úspěšného a oblíbeného seriálu je vždy složité a nese to s sebou řadu úskalí. Snažit se o remake kultovního seriálu se téměř rovná sebevraždě. IT Crowd netřeba představovat, snad všichni tento britských sitcom známe a viděli jsme ho. Porovnejte sami, o co se NBC snažila.

V roce 2007 byl natočen pouze pilotní díl a NBC si dlouho nevěděla rady co s ním. Až do roku 2008 odkládala jeho odvysílání, až se naštěstí rozhodla celý projekt uložil k ledu. Podle všeho se mělo jednat o téměř přesnou kopii původního seriálu. Jako Roy se představil Joel McHale, obsazení Mosse zůstalo stejné, Jen se pokoušela zahrát Jessica St. Clair a o Denholmovi v podání Rockyho Carrola radši nemluvě. Lidi, kteří se pokoušeli tohle natočit, by měli zavřít k Richmondovi do místnosti a nechat zbytek život kontrolovat blikající diody.

1. Červený trpaslík
To, co platilo u IT Crowd, platí u Červeného trpaslíka dvojnásob. Kultovní sci-fi sitcom o posádce těžařské lodi ztracené ve vesmíru více než tři miliony let v budoucnosti započal své vysílání na televizních obrazovkách v roce 1988. Jeho 52 dílná pouť skončila o jedenáct let později. Následovala vyškemraná třídílná série Zpátky na Zemi a další epizody se natáčejí i v současnosti.

První pokus o remake Červeného trpaslíka proběhl pod taktovkou NBC v roce 1992, stejný příběh, ale jiné obsazení (až na Krytona, toho opět hrál Robert Llewellyn) bylo pod dozorem tvůrců původního seriálu Roba Granta a Douga Naylora. Hlavouni z televizní společnosti však nebyli s výsledkem příliš spokojeni, hlavně s některými herci, a tak došlo k přeobsazení postav Kocoura (toho si zahrála Terry Farrell) a Rimmera. Vzhledem k nedostatku času byl druhý pilot uplácán z již natočených scén první verze a z několika záběrů páté série britského originálu. Herci z původní seriálu i ze zamýšleného remaku se shodli, že obsazení bylo hrozné, zvláště pak americký Lister (Craig Bierko) označil to své za obrovskou chybu.

Tak co, jste rádi, že Británie pořád ještě zvládá držet těžce dobyté pozice?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace