Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Populární TV stanice, 3. díl: CBS


ikona
Davies182
CBSstanice
Kde se promenádují sjetí herci, praštění geekové a chytré kriminalistky jako vystřižené z obálky Playboye? 

Je libo malý výlet na Hawai? V dnešním již třetím dílu největších televizních sítí dojde i na exotický slunný trip. Vítejte u představovačky CBS: stanice „s okem“. Nekompromisně tu vládnou tři pravděpodobně nejúspěšnější sitcomy současnosti, jeden z nejžádanějších producentůna světě si odtud denně nosí tisíce dolarů, a J. J. Abrams zde zavedl systém na ochranu obyvatel Země!

CBS se holedbá nálepkou hlavní komerční mediální stanice v Americe, a to začínala jako rádio. Na světě dnes kanál v podstatě trumfne už jen britské BBC – za velkou louží tahle bedna jednoduše nemá konkurenci. Columbia Broadcasting System založil (pod jiným jménem) v roce 1928 borec William S. Paley, peníze se však začly pořádně točit až v osmačtyřicátém. To byl rok změn a televizního rozmachu: z válečného průmyslu natekly do státní pokladnice chechtáky a ty se pak chytře investovaly i do médií.

Dojde také na legraci. Právě radiovysílání CBS mělo 30. října 1938 za následek velkou národní paniku. Dvě slova: Válka světů. Rozhlasová adaptace známé sci-fi knihy se povedla... bavily se stovky vyděšených Američanů! Výčet delikátností tím ovšem zdaleka nekončí. Tak například v roce 1995 odmítlo CBS odvysílat interview s prezidentem třetí největší tabákové společnosti v zemi, Brown & Williamson. Takže se poté hrotil celkový význam médií, zatajování faktů veřejnosti a podobné zajímavé věci. Dále si určitě pamatujete obnažené ňadro Janet Jacksonové při show Super Bowlu roku 2004 – půlmilionová pokuta za porušení morální etikety byla nakonec zametena pod stůl.

Jaké divácky vděčné pecky tedy CBS představuje? Začneme staršími věcmi – tvorbou, jejíž vysílací časy jsou už mírně za zenitem. Což paradoxně neznamená, že by šlo o nekvalitní věci, naopak. Śéfové televize jen tyto série ždímali tak dlouho, až kouskům buď došla šťáva, nebo se prozíravě přišlo se stopkou v tom nejlepším. Na mysli máme zejména jedenáctiletou nadvládu kultovního sitcomového M*A*S*He (1972), vojenského oblíbeného JAG (1997), pejskovskou Lassie (1954) nebo vrtulníkového Airwolfa (1984). Tyhle věci by měl znát každý.

Družice dále gurmánům televizních programů přenášely nádhery jako Walker, Texas Ranger (1993) či charismatického Kojaka (1973). Chucka jsme prostě napsat museli, to dá rozum. Máme se rádi a on ví, kde bydlíme. V dubnu to zde po desetiletém maratonu zalomila Kriminálka: Miami (2002) a již dříve – před dvěma lety – padla poslední klapka populárního seriálu Beze stopy (2002). Před rokem finišovaly skvělé Odložené případy (2003), zarytí fandové by nás nejspíše ukamenovali za opomenutí post-apo drámy Jericho (2006) či dobrosrdečné Doktorky Quinnové (1993). O Horáciovu budoucnost se nebojíme,  herci se tu ale jinak střídají jako na běžícím pásu.

Na CBS lze dnes chytnout populární reality show (The Amazing Race, Survivor), late shows (David Letterman) nebo třeba předávání cen Grammy. Jednu CSI jsme už zmínili a ano: setkat se tu momentálně můžete i s týmy z bruckheimerových Kriminálky: Las Vegas (2000) a Kriminálky: New York (2004). Slavnému producentu Jerrymu se tu daří... Nestačí? Nemálo lidí si oblíbilo také podobnou námořnickou NCIS (2003), a aby ne – sympatický Mark Harmon seriál táhne. Na Hawaii se mezi jednotlivými případy sluní i borci z akčního Hawaii Five-O (2010), z průserů tu drahou polovičku tahá drsná Dobrá manželka (2009) a Jim Caviezel zachraňuje životy v Abramsově mysteriózním Person of Interest (2011). Je toho moře!

Konečně se dostáváme k tématu, kvůli kterému většina čtenářů přeskočila sedm předchozích odstavců: sitcomy na CBS! I nejposlednějšímu kravaťákovi společnosti musí být jasné, odkud pramení značná část jeho výplaty – tak jdeme na to. Dva a půl chlapa (2003) se na TVZone skloňuje pravidelně snad každý týden. Mezigenerační seriál si vystavěl kariéru na Charliem Sheenovi, filmovém frajerovi ze Žhavých výstřelů. Pohodový herec byl později ze seriálu vykopnut kvůli svým drogovým a rodinným záletům a tak teď místo něj válí Ashton Kutcher, sledovanost to kupodivu nijak drasticky neovlivnilo. Koukáme dál.

Druhou perlou a zároveň sitcomem označovaným za jednu z nejnatahovanějších sérií vůbec je Jak jsem poznal vaši matku (2005). Bob Saget v HIMYM trpí roztroušenou sklerózou a spolu se svými dětmi a Neilem Patrickem Harrisem se v již sedmi řadách snaží vypátrat, kdo je jeho manželkou. Zejména pilotní a závěrečné díly každé série jsou sázkou na jistotu a najde se i více povedených epizod, sitcom měl ale správně mít tak maximálně pět řad, protože tahle nastavovaná kaše nám už moc nechutná. Fandům ale podle všeho apetit zdaleka nedošel, osmá sérka totiž startuje koncem září. Tak fajn.

Do třetice všeho dobrého s Teorií velkého třesku (2007) aneb vysokoškolským kultem, který jistě jede nejen na všech amerických kampusech non-stop 365 dní v roce. Legrační epizody ze života mladých fyziků se v každém díle neobejdou bez pořádné dávky situačního humoru a narážek, zcela všechny je potom pochopí snad jen člověk vysedávající 25 hodin denně před monitorem. Jste-li v kulturním odvětví jako doma a rádi přes den na chvíli vypnete u něčeho inteligentního, zkuste si už jen kvůli téhle partě nerdů CBS naladit...

Zapoměli jsme na váš oblíbený seriál? Nebo naopak sledujete většinu z výše vypsaných televizních klenotů? A jak moc jste (ne)zvědaví na nového zaoceánského Sherlocka Holmese v Elementary, jejž CBS uvede už za dva měsíce? Diskuze je vaše.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace