Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Populární TV stanice, 4. díl: NBC


ikona
Davies182
heroesNBC
Je libo seriálový klon X-Menů? Jak si zpříjemnit práci v kanclu? A nejelo náhodou kolem mluvící auto? 

Už celý měsíc vás pravidelně obohacujeme o historii nejznámějších amerických televizních stanic. Dnes přichází na řadu její již čtvrtá část – to se bude na dece u vody machrovat! Chodící seriálová encyklopedie se totiž vždycky hodí. Řeč bude tentokrát o bedně, odkud pochází roztomilý mimozemšťan pojídající kočky, zářil tu povedený spin-off Přátel, a v neposlední řadě sem v budoucnu chystá zavítat nadějné post-apokalyptické drámo produkované tvůrcem Ztracených. Na NBC se toho děje víc než dost.

Stejně jako CBS v minulém dílu, také NBC má rádiové začátky. Od roku 1926 pak stačilo uplynout pouhých patnáct let a bylo poprvé spuštěno televizní vysílání. Na první pohled povědomé logo zobrazující páva s pestrobarevným vějířem per má tak poměrně dlouhou historii. Společnosti se záhy povedl přímo ukázkový raketový start, kdy v roce 1940 musel americký telekomunikační úřad zahájit dlouhý proces, během něhož příliš silnou značku rozdělil do dvou menších korporací: červené a modré. O rudé právě čtete, ta avataří byla záhy prodána za 8 milionů dolarů – vznikla stanice ABC (Lost, Castle). Monopoly hadr.

Než se necháme vyšetřit Georgem Clooneym nebo zablbneme s roztomile trhlým Zacharym Levi, mrkneme se na další neméně zajímavá trivia. Například seriál The Marriage (1954) vám asi moc neřekne, byl ovšem historicky prvním projektem, který kdy v Americe běžel v barevném provedení. Od roku 1961 potom odstartoval colorovaný animovaný Disney a šéfové NBC měli vyhráno – nejen díky tomu dodnes korporace expandovala již do tří dalších světadílů. O pevném vedení svědčí také absence průšvihů, dnes se tak o žádných pokutách nebo státních soudech bohužel nedočtete. Za zmínku ale stojí GE building v New Yorku – ohromný kolos se objevuje snad ve všech US snímcích a právě zde má televize základnu.

National Broadcasting Company během své existence uvedlo desítky známých seriálů, late shows a reality show. Jména jako Conan O´Brien, Jay Leno či David Letterman mluví za vše. A těch slavných hostů! Našincům budou nicméně známější seriály jako Pohotovost (1994), která to zalomila až před třemi léty, nebo Hrdinové (2006). Možná zbytečně natahovaný nadpřirozený seriál o obyčejných lidech s neobyčejnými schopnostmi zazářil zejména první řadou, zarputilé fandy si nicméně udržel až do posledního, v únoru 2010 finišující čtvrtého roku. Démonického Sylara dnes navíc díky „džejdžejovi“ a startrekovskému Spockovi zná téměř každý.

V minulosti jsme se na NBC mohli setkat s takovými klenoty, kulty a guilty pleasure jako třeba stodílovým ALFem (1986), skvělou The Bill Cosby Show (1969), charismatickým Frasierem (1993) uřadujícím v celkem jedenácti řadách, či se zoufalým zlodějíčkem honícím se za stotisícovým výherním tiketem v My Name Is Earl (2005). Hříchem by bylo nezmínit plážové Baywatch (1989), akční A-Team (1983), nebo nezapomenutelného Knight Ridera (1982). Zajímalo by nás, jak k takové protekci David Hasselhoff přišel... Ale dál. Běželi zde i populární Šmoulové (1981), lékařští Scrubs (2001), akční Abramsův vyhořelý projekt Undercovers (2010), a jak již bylo předesláno také úžasný hračičkový Chuck (2007). Neopomeneme pochopitelně ani vtipného Joeyho (2004), jenž se sem trhl od již zmíněných Přátel.

Přítomnost? Doma tu je například ceremoniál předávání Zlatých Glóbů, jež se tradují od roku 1944. Po ukončení Pohotovosti to v NBC zkoušejí s podobnou látkou, přizvali akorát více mysteriózna. V Saving Hope (2012) se primář torontské nemocnice ocitne v kómatu – dění ve špitále by posléze nestíhal ani Superman s celou Justice League. Tak trochu pohádkově hororový Grimm (2011) s ucházející atmosférou operuje se zločinci, rekrutujícími se ze známých pohádkových bytostí... Dobré, Supernatural je bohužel ale jen jedno.

Takže možná hudební drama Smash (2012), ultimátní obnovené 30 Rock (2006) nebo třeba i u nás vysílaný legrační Kancl (2005) se Stevem Carellem? A co Community? Komediální pecka z roku 2009, která si za tři léta existence stačila vydobýt srdce milionů fanoušků po celém světě, je i na TVZone vždy vítána. Může za to nejen bombastický návrat reinkarnovaného Chevyho Chase nebo výstupy lišáckého Joela McHalea – mezi epizodními komediemi má momentálně Community pramálo konkurentů. Pokud vás nelákají seriály, mohlo by případně zaujmout America´s Got Talent, což je klasická nepočítaná variace na pěveckou SuperStar. Ehm.

Ještě nezastavujeme, program NBC je totiž úctyhodně nabitý i do budoucna. Už 17. září na nás vykoukne režisér Iron Mana Jon Favreau v katastrofickém Revolution: co se stane, když se moderní technologie a elektřina rozhodnou po celé Zemi stávkovat? Nemůžeme dospat. Nebo je snad libo sitcom Go On s Matthewem Perrym, či „doktora House se zvířátky“ v Animal Practice? A přijdou i sexy dramatičtí hasiči ve žhavém Chicago Fire! Již teď vám můžeme zaručit, že TVZone nebude u těch nejlákavějších novinek na poli chystaných seriálů NBC chybět – krvavé redakční bitky o Revolution jsou již v plném proudu (posíláme pozdrav do nemocnice Spoonerovi)!

S Awake (2012) to možná nevyšlo, televize s ředitelstvím ve Velkém Jablku to však nehodlá jen tak zalomit a pyšní se nadmíru poutavým příslibem zajímavých seriálů do nadcházejících měsíců. Jejich nové projekty již teď netrpělivě očekává značná část populace holdující papučové kultuře. Máte své favority? A čeká nás s Revolution konečně náhrada za Ztracené?

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace