Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Populární TV stanice, 5. díl: FOX


ikona
Davies182
fox,tv-stanice
Kde čepují vychlazený Duff? Kam zmizel mrzutý doktor o holi co všem jenom lže? A unesli Davida Duchovnyho před lety mimozemšťani? 

Přátelé televizních ovladačů a širokoúhlých plazem, milí čtenáři. Vítejte u představovačky FOX Broadcasting Company, stanice, jejíž ředitelství dlouhodobě okupuje notorický pivař a pojídač koblih Homer Simpson, kanálu, kde startoval mladičký Johnny Depp, a v neposlední řadě také bedny, která měla jako jediná nervy na uvedení hraného seriálu ze světa v podrůčí strojů Skynetu. Jak to všechno dopadlo?

Jak už asi víte, před shrnutím nejdůležitějších seriálů dnešní lišácké televize je povinností nastudovat její bohatou historii. Jdeme na to. Komerční síť (to znamená víc reklam než obvykle) poprvé spustila 9. října 1986 a postupně se jí dařilo tak dobře, že dokonce v letech 2007–2008 uzurpovala první místo starší CBS, o které jsme si povídali předminule. FOX teď mohou spokojení diváci sledovat nejen v Americe, ale také Kanadě a Asii, lebedí si u ní pak i (piráti) v Karibiku a Mikronésii. Stanici pochopitelně vlastní přesně totéž 20th Century Fox, díky kterému známe filmové Star Wars, X-Meny, nebo Smrtonosnou past.

Kanál spadá mezi čtyři největší vysílací giganty za mořem, o což se velkou měrou zasadil magnát Rupert Murdoch. Právě ten poskytl v roce 1985 celkem 325 milionů ke skoupení větší části akcií a podílů roztroušených vysílacích firem od původního majitele – inu, vyplatilo se. Nová televize okamžitě ovládla dvaadvacet procent amerického trhu. Jako první se lidem do obýváků podívala hostovačka The Late Show, jen o půl roku později potom přišel klenot, nad jehož názvem mají nárok kroutit hlavou snad jen křováci v Africe: Ženatý se závazky (1987). Úspěch? 259 epizod není malé číslo, nemyslíte?

A už se to vezlo jako na horské dráze. Každý týden přibýval jeden nový seriál či show, světlo světa tak poprvé spatřilo třeba krimi 21 Jump Street (1987) – v době před více než dvaceti lety si Johnny Depp mohl o milionovém honoráři za jeden celovečerní snímek nechat jen zdát. Ale zpátky k dějepisu, projdeme si pár pikantních průšvihů. Manipulace s fotkami ve photoshopu či klamné uvádění videí nepasujících ke komentovaným událostem v hlavních zprávách ještě ujdou, ortodoxně republikánští FOXové se ale také pravidelně rádi pouštějí do ostrých debat klidně i s prezidenty (Bush, Obama). Přitom jde většinou jen o hloupé křivdy nebo boje o hostování v jejich pořadech ve vysílací špičce...

Můžeme dál. Televizní síť uvedla kulty jako teenagerovské Beverly Hills (1990), nejen u nás často reprízovanou právničku Ally McBealovou (1997), či jako víno zrající paranormální hororové Akta X (1994). Důležitý zlom přišel v roce 2001 s kriminálkou 24 hodin. V ní má Jack Bauer celkem osm dní na to, aby hned několikrát zachránil svět, seriálu se více než dařilo. O tři léta později se do obýváků dobelhal parádní Dr. House (2004) a s ročním odstupem pak vězeňský Prison Break (2005), jehož minimálně první sezóna se hrdě řadí mezi nejnapínavější seriálové počiny. Nestačilo? Tak co třeba sci-fi pecka tvůrce Avengers, Firefly (2002)? Předčasné zakončení sci-fi série dodnes trápí mnohé vesmírné geeky, díky alespoň za super navazující film Serenity... A když už jsme u těch hvězd, znáte nějakého fanouška Springfieldu, který nesledoval Futuramu (1999)? My ne – úspěšný animovaný seriál má za sebou sedm povedených sérií!

Dvou řad se strmě klesající sledovaností se dočkal i ucházející Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008) s kočkou Summer Glau – ne zase tak hrozivý seriál je snadno k sehnání i u nás. Smutnější příběh se váže k monstróznímu slibnému projektu Terra Nova (2011), novodobému rádoby tahounovi FOXů. Kříženec Avatara, Jurského parku a Ztracených teď po jedenácti epizodách odpočívá v pokoji a možná je to tak lepší. O tom, že se ani všemocnému J.J. Abramsovi nemusí na poli televizní kultury vždy zadařit, se bohužel záhy přesvědčili tvůrci Alcatrazu (2012). Mysteriózní drama o hrozivém tajemství nejznámějšího vězení na Zemi to pro jistotu zabalilo po třinácti částech.

Vstříc zářivé přítomnosti. Vynecháme pro teď FOX Kids, díky níž se mohou malí caparti přejídat klony Spider-Manů nebo X-Menů, a rovnou popojedeme dál. Tak zaprvé jedno úctyhodné číslo: 509. Právě tolikerého dílu se již 30. září dočkají fenomenální Simpsonovi (1989). Bilance čtyřiadvaceti sezón a dohromady dvaceti tří let vysílání, to je... prostě neuvěřitelné. A tvůrci stále nehodlají vařit z vody – smekáme! Žluté rodinky není jednoduše nikdy dost, snad se časem dočkáme i toho druhého celovečeráku. A byli jste už na Méďovi? Jestli ne, utíkejte to rychle napravit a pokud milujete Family Guy (1999), tak ještě rychleji. Seth MacFarlane je komediální bůh, Griffinovic potom stále populárnější a čím dál drzejší.

Ve hraných dramatech se antropoložka Kůstka již sedmým rokem ohání na místech činu ve Sběratelech kostí (2005) a pořád je to zatraceně fajn – v půlce září startuje osmá řada. To „aktaxovský“ Fringe (2008) aka Hranice nemožného naopak ve čtvrté série jaksi ztratil dech, fandové se tak dočkají již jen poslední, páté série – opět konec září. Oblíbená muzikálová dramedy Glee (2009) naštěstí stále baví a... ehm, hádejte, kdy začíná její nový televizní rok. Ne, v říjnu to není. Kringovský (Hrdinové) mysteriózní Touch (2012) „oživil“ kariéru Kiefera Sutherlanda a vytasil se s nehorázně skvělým pilotním cvičitelem emocí, během následujících jedenácti epizod se však stačil propadnout až téměř na samé dno pomyslných tvůrčích kvalit. Co přinese květen?

Anebo vám více sedí reality show? I zde je široký výběr, za který se TV FOX rozhodně nemusí stydět: policejní COPS (1989), pěvecký X-Factor (2011), kulinářské Hell´s Kitchen (2005) nebo i námi ostře sledované MasterChef (2010). Vyberte si. Na půdě sitcomů pak lze na dnešní stanici naladit čím dál lepší Raising Hope (2010) či šedou myšku New Girl s výbornou Zooey Deschanel (2011)... Co se chystá? Budoucnost je poměrně růžová. Ujít si rozhodně nenecháme dramatické krimi The Mob Doctor o mafiánské lékařce, hádky o dědictví od tvůrců HIMYM v Goodwin Games, nebo očekávaného konkurenta Dextera v The Following s Kevinem Baconem a Jamesem Purefoyem. Mrkejte na TVZone a první dojmy ze tří pecek vám zaručeně neutečou!

Zdárnému konci zdar, diskuze s vašimi opomenutými seriálovými láskami již čeká. Uvidíme se opět za týden!

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace