Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

O mini-finále a návratu Suits


ikona
Krasa
kravatacisuitsusa
Právníci ukončili léto desátou epizodou. Co čekat od zimního návratu? 

Odcházející léto za sebou zanechalo dvě série, ze kterých jsme týden co týden hýkali nadšením a nemohli se dočkat jejich pokračování. První z nich je novinka HBO The Newsroom a v těsném závěsu za ní druhá sezóna právnické vztahovky Suits. Ta už nám vyloženě padla do oka před rokem a vysokou devítkou jsme kvitovali naši prvotní spokojenost s případy firmy Pearson & Hardman. Televizní stanice USA byla z loňského úspěchu rovněž nadšená, jelikož množství diváků Suits bylo na novinku velice slušné a navíc poměrně stabilní. Ještě než tedy první série skončila, objednalo si vedení televize pokračování, tentokrát šestnáctidílné, čili o čtyři epizody delší. Zároveň se rozhodlo napodruhé použít model, divákům USA známý z oblíbeného White Collar. Deset dílů v létě, zbylých šest až po Novém roce.

Dějová kostra druhé série Suits tak v podstatě má dvě finále. Bitva o vedení společnosti Pearson & Hardman byla rozťata v desáté epizodě High Noon, ale tam, kde by člověk čekal závěrečné epilogy a pokusy o katarzi, je spíše začátek jakéhosi dovětku. Nutno podotknout, že Suits mělo letos formu doopravdy královskou. Loni načrtnutý mustr, v němž každý díl znamenal jiný případ, vystřídal kompaktní celek ždímající dobře napsané postavy a pletichy uvnitř společnosti. Autoři nabídnuli Harveyho Spectera i Louise Litta v rovinách, na které jsme nebyli doposud zvyklí. Už nám nikdo nekázal, že Harvey je ten jediný správný ve firmě a Louis je jen tupec, neovládající své řemeslo. Kdo z nich je sympatický a na jakou stranu se přiklonit je v druhé sérii ryze na divákovi, leč je hlavní postavou příběhu stále Harvey. Pochválit musíme, kterak se scénáristům podařilo z Louise vytvořit postavu, jejíž motivace jsou pochopitelné. I díky tomu pak to závěrečné tření skvěle fungovalo a gradační linie byla místy až nebezpečně strmá.

Jenomže s gradací je spojená i vysoká míra očekávání. Po deváté epizodě jsme prahnuli po zodpovězení mnoha otázek, které však byly vysvětleny mnohem méně grandiózně, než bychom si přáli. Jako kdybychom kráčeli po dlouhém schodišti a před kýženým poschodím byl ještě náhlý sešup dolů. Desátý díl ale nebyl kvalitativně níže než zbytek série. Jen nám přišlo prodloužení hlavního příběhu poněkud zbytečné. Twist tohoto „mini-finále“ je totiž poměrně chatrný a příliš nesedí k té dlouho budované předehře. Daniel Hardman – největší bad-ass druhé sezóny – se totiž nechal vyřadit ze hry překvapivě snadno. Ačkoliv následujících šest epizod se bude zabývat jeho „zmrtvýchvstáním“, jeho odstavení ze společnosti bylo zkrátka až moc jednoduché.

Tak či onak, šestice epizod, která zatím není ještě natočena, bude na uplynulé desatero navazovat přímo. Tvůrce Aaron Korsh se o zimní části série rozmluvil vcelku otevřeně a my vám tedy můžeme prozradit, jak tomu bude například mezi Mikem a Rachel: „Slibuji vám, že tyto dva znovu uvidíme v klidu spolupracovat a to na případu, který se týká Rachel osobně. Mike to navíc bude mít hodně těžké hned v úvodu. Bude se muset rozhodnout v dost zásadní otázce, jakým směrem chce ubírat svůj život.“ Důležitou složkou pokračování bude opět pozice Louise. „Z něj se nyní stal senior partner a bude mít ve firmě mnohem větší moc. Zároveň ale počítejte s dvojím pohledem na tuto postavu,“ potvrzuje Korsh. „Louis je vůbec jeden z nejkomplikovanějších charakterů a je pro nás skutečnou výzvou, aby divák viděl obě strany mince. V tomto ohledu nám velmi pomáhá Rick Hoffman, který jej hraje skutečně výborně.“

Ačkoliv jsme tedy z pozastavení naprostého finále druhé řady poněkud rozrušeni, spíše než z objektivního hlediska jsme zklamáni z délky pauzy. Po takové porci skvělé a v rámci žánru takřka bezchybné zábavy, nám přijde čekání do ledna přespříliš dlouhé. Potřebujeme nutně vědět, jakými způsoby se bude pokoušet Daniel Hardman pomstít Jessice a čtyřměsíční čekání se nyní jeví jako útrpné. O dalších střípcích tohoto „dovětku“ a skutečného finále druhé série Suits vás budeme jistě informovat. Vy si zatím můžete díky Prima COOL zopakovat první sérii a poslechnout si, zda vašim známým postavám sluší české namluvení.

Plnohodnotnou recenzi přineseme na konci sezóny.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace