Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5 důvodů, proč sledovat Panství Downton


ikona
Krasa
abbeydowntonpanstvi
Třetí sezóna anglického hitu je za dveřmi. Proč se vyplatí zapnout televizi? 

Pokud jste z britského seriálu televize ITV Panství Downton viděli jen směsici obrázků, dost možná jste se dosud nepřiměli na tento vskutku světový hit podívat. Mnoho lidí ve starých šatech a prostředí aristokracie – z toho zírá objemná masa dialogů o morálce a politice, pronášených nad šálkem Earl Grey. A jelikož dobře víme, že prvotní zdání v případě tohoto seriálu klame, rozhodli jsme se vás přesvědčit v rámci naší rubriky TOP 5. Pokusíme se bez zbytečných spoilerů a odhalování dějové linky vysvětlit v pěti bodech, proč je Panství Downton možná dokonce nejlepší současný televizní projekt.

Historické drama jsme si pro náš tradiční žebříček nevybrali náhodou. V neděli totiž startuje již třetí sezóna seriálu a o týden později se budou tvůrci snažit ulovit co nejvíce z dostupných šestnácti nominací na ocenění Emmy. O výsledcích ceremoniálu a taktéž o fazóně nových epizod vás budeme průběžně informovat.

5. Tvůrčí cit Juliana Fellowese
Námět i scénáře epizod Panství Downton má na svědomí Julian Fellowes. Tento anglický džentlmen o sobě může bez skrupulí prohlásit, že je herec, spisovatel, scénárista, režisér i producent. Ze všeho nejvíce se však proslavil svými slovy. Jeho scénáře k historickým filmům vždy kombinovali vcelku rutinní červenou knihovnu a břitký ostrovní humor. Ze známějších kousků můžeme jmenovat třeba Královnu Viktorii s Emily Blunt anebo Jarmark marnosti. Největší inspirací pro tvorbu vlastní televizní série mu však byl film Gosford Park, který podle jeho scénáře natočil v roce 2001 Robert Altman. Ten má s Downtonem společnou nejen Maggie Smith v ústřední roli, ale samotnou tematiku sociálních rozdílů mezi služebnictvem a jeho pány.

Panství Downton je ovšem především dramatem vztahovým. Je pozoruhodné, jakým způsobem se Fellowesovi daří udržet takové množství významných postav v popředí. Může za to ze všeho nejvíce jeho cit při budování charakterů a vytříbené dialogy. Ty se překvapivě téměř vůbec nezabývají politikou či kritikou společnosti. Ačkoliv je druhou sérií úzce propleten motiv první světové války, drží se Panství Downton v osobní rovině, která je převážně vkusně romantická. A dovede tím nadchnout bez rozdílu ženy i muže.

4. Charisma a krása žen
Aby však romantika dobře fungovala, musí seriál disponovat dostatečně silnými postavami, s nimiž v jejich „románcích“ budete soucítit. Angličtí džentlmeni jsou charismatičtí od přírody, ovšem s ženami je v podobných dramatech vždy poněkud problém. Vyrovnat naivitu a přemoudřelost, a nabídnout širokou škálu působivých ženských charakterů – to se Fellowesovi podařilo na jedničku a i díky tomu Panství Downton tak dobře šlape. První série se zabývala především životem lady Mary, nejstarší panské dcerky, ovšem sezóna druhá výrazně rozvinula i příběhy jejích sester Sybil a Edith. Mezi poddanými pak dominuje Anna, zřejmě nejsympatičtější mladá dáma série. Svojí bezprostředností zaujme i mladičká pomocná kuchařka Daisy.

Seriálu v tomto ohledu pomáhá i rafinovaný casting. V podstatě žádná z výše vyjmenovaných ženských rolí není obsazena provařenou televizní tváří a o to lépe tak funguje propojení hereček s postavami. Panství Downton je dobrým důkazem pochybujícím, kteří tvrdí, že anglické ženy jsou převážně nehezké. Dámy žijící v opatství sice postrádají prvoplánovou krásu z magazínů, ovšem jejich tváře jsou plné signifikance a charismatu. Zatímco v řadě dramatických seriálů jsou ženské role převážně výplňové a okrasné, v Downtonu jsou v naprosté rovnováze s uhlazenými britskými džentlmeny.

3. Matthew Crowley
Po havárii Titanicu, při níž zahynul jediný dědic monstrózního panství, musí být šlechtickou rodinou vyhledán Matthew Crowley, bratranec, právník a osoba, se kterou se nikdo z Downtonu doposud neshledal. Právě on je panem Darcym tohoto projektu. Milý, nesmírně chytrý a pragmatický muž, jemuž dědictví panství ze srdce přejete, a v logické milostné příležitosti s Mary je o fous sympatičtější. V podstatě každé jeho objevení se na scéně znamená okamžité dramatické pnutí. Mezi ním a Mary se rozvíjí jakýsi nepopsatelný, platonický vztah a divák se s jednáním Matthewa velmi snadno ztotožní. Netvrdíme, že ostatní mužské postavy jsou méně zajímavé, ale Matthew Crowley je v seriálu naprosto jedinečný.

Herec Dan Stevens přitom není žádný Colin Firth. Je však nasnadě, že historické role mu sedí a jen on je tím pravým pro vyobrazení šlechetného džentlmena. Svými rysy mírně připomíná mladšího Alana Rickmana a svým charismatem jej úspěšně dohání. Povědomý vám může být z nové verze románu Rozum a Cit z roku 2008, v němž se postaral o hlavní roli Edwarda. Úspěch Panství Downton se snaží v současné době využít v Hollywoodu. Momentálně hraje v divadle Broadway po boku hvězdné Jessicy Chastain. Že by se nám rodila nová britská superstar?

2. Mrazivé vedlejší linie
Skutečná síla Panství Downton nespočívá v  záležitostech dědictví onoho komplexu. S haldou postav totiž Fellowes rozehrává vedlejší linie, které by vydaly za samostatné televizní minisérie. Jednou z těch významných je příběh komorníka Batese, který přichází na panství v úplně první epizodě seriálu. Jeho tajemná minulost, manželka v Londýně a válečné zranění z něj dělají postavu, kolem níž doslova pluje opar různých záhad. V druhé sérii se zase objeví Richard, novinový magnát (mj. hraný Ianem Glenem, starým známým z Her o trůny). Každá nová postava v seriálu je obohacením a Fellowes vedlejšími charaktery rád obrušuje žánrová pravidla.

Vynechat bychom neměli ani sveřepé zlo celého panství – pleticháře mezi poddanými - Thomase a paní OBrienovou. O pomluvy a drby v seriálu vskutku není nouze. Skandál z první sezóny seriálu se posléze dostane i do té druhé a vy se nestačíte divit, kdo se projeví jako zrádce a donašeč. Kontrast pak tvoří ryze dojemné scény, kterých je naditá především druhá sezóna. Někdo může namítat, že srdceryvné okamžiky v ní jsou napsány vyloženě za účelem citově vydírat, ovšem v atmosféře doby působí skvěle a rozhodně ve vás zanechají slzavou šlépěj.

1. Břitký humor Maggie Smith
Osmasedmdesátiletá herečka je takovým dámským Michaelem Cainem současnosti. V Harry Potterovi si užila sveřepou roli Minervy McGonagallové a humorem okořenila Univerzální uklízečku a zachraňovala Báječný hotel Marigold. V Panství Downton hraje Maggie Smith roli Violet Crawleyové, takzvané hraběnky Vdovy. Kdykoliv se její postava objeví na plátně, divák se může připravit na pěkně ostrou hlášku přímo do slabin osloveného. Violet rozhodně není postavou, která by se na obrazovce zdržovala přespříliš. Je spíše obávanou „babičkou“ panství, vyžívající se v archaických principech a neváhající si rýpnout do nějaké společensky trapné situace.

Pýchu a hrdost Maggie Smith na panství se v přicházející třetí sezóně pokusí ohrozit nová vznosná dáma. Matku lady Cory, manželky lorda Granthama, si totiž zahraje slavná Shirley MaClaine, která do opatství dorazí až z New Yorku. „Moje postava bude nabourávat zastaralé anglické principy a postavě Maggie se to samozřejmě nebude líbit,“ tvrdí MaClaine a dodává, že se Smith jsou letité přítelkyně. „Nerady vstáváme, a tak jsme jen seděli, občas i sedm hodin, a vyprávěli si o všem možném. O mužích, o zdraví a o účesech.“ Fanoušci Violet Crawleyové se tedy mohou těšit na řadu nových konfliktů a vynikajících prohlášení této dámy.

A co vy? Sledujete Panství Downton a těšíte se na třetí sérii? Co považujete za nejlepší prvek tohoto projektu a jak se vám doposud zamlouvá?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace