Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálová nálož: Fringe, Once Upon a Time a Mentalista


ikona
Spooner
seriálová nálož
Mikrorecenze patnácti (!) současných dramat! 

S krátkým hodnocením čerstvých dramatických hitů na poli seriálů se od teď budete setkávat v rubrice Seriálová nálož. Tentokrát tu najdete The Mob Doctor, Sons of Anarchy, Castlea, Revenge, Grimm, Boardwalk Empire, Mentalistu, Person of Interest, Fringe, Revolution, Once Upon a Time a Hawaii Five-0, Panství Downton, Elementary a Vegas. Časem se pochopitelně bude obsah rubriky měnit, některé seriály přibudou, některé zmizí, prostě podle atraktivity samotných seriálů nebo televizního programu.

 

The Mob Doctor S01E03

Tak takhle by to nešlo. Doktorka v průseru mi dala minulý díl malinkou naději, že by to mohla dotáhnout aspoň do toho seriálového průměru. Nový díl mě ovšem usadil zpátky na zem. Režie je naprosto rutinní a bez špetky šťávy, postavy už diváka začínají vytáčet a o scénáři radši ani nemluvě. Z námětu na tento díl se totiž dala napsat a natočit slušná práce. Grace musí tentokrát řešit v nemocnici těžkou autonehodu šťastné rodinky, na jejíž následky nakonec umře malá holčička. U Constantina na stole navíc na Grace čeká zraněný viník této nehody, kterého však mafiánský boss nutně potřebuje živého a na svobodě. Námět na pořádné dilema hlavní hrdinky jako dělané, říkáte si. Z příběhu ovšem tvůrci nevytěží absolutně žádné napětí ani emoce a Jordana Spiro hlavní úlohu také příliš nezvládá. The Mob Doctor prostě dře bídu a závěrečný nechtěně vtipný zvrat to jenom potvrzuje.

 

Sons of Anarchy S05E04

Drsňáci z Charmingu nám tentokrát trochu zpomalili a po nařachaném úvodu sezóny si vybírají slabší chvilku. Tedy tato epizoda zas o tolik slabší není a Zákon gangu si tak stále drží svůj nadstandard, moc se toho v ní však nestane. V této epizodě jde hlavně o finální rozloučení s oblíbenou postavou a vyřešení problému okolo Nerova exkluzivního bordelu. Nastává zkrátka menší uklidnění před dalšími velkými událostmi, které jistě přijdou v dalších dílech. Natočeno je to ovšem pořád skvěle, herci ze sebe vymačkávají maximum a závěrečná pětiminutovka dala mým slzným kanálkům docela zabrat. Barney Stinson by měl pak z této epizody obzvlášť radost, protože takovou bitku ženských ještě nezažil. Takže i přes pomalejší tempo vládne vlastně u motorkářů stále spokojenost.

 

Castle S05E02

Po minulém napínavějším díle dostáváme starého dobrého Castlea, jak jsme si ho zprvu zamilovali. Nová epizoda je totiž plná hlášek, humoru, svižného tempa a hlavně jako vždy výborné chemie mezi Castlem a Beckettovou. Ti před ostatními tají svůj vztah, což způsobí samozřejmě mnoho vtipný situací. Co na plat, že detektivní zápletka okolo mrtvé rosničky patří po delší době mezi ty slabší případy. Hlavní je, že mezi oblíbenou dvojicí to stále funguje skvěle i poté, co už spolu konečně skončili v posteli. Jejich narážky a dialogy stále fungují na jedničku, stejně jako celý seriál. Jen tu vraždu by to pro příště chtělo trochu chytřejší.

 

Revenge S02E01

Hned úvodní scéna prvního dílu nové řady Revenge nám naznačila, že se mámě opět na co těšit a zatím tak můžeme jen hádat, komu patřilo tělo v Jackově potopené lodi. Rozvíjet se začne i zápletka s matkou Emily, která patřila mezi největší překvapení minulé sezóny a samozřejmě s v ní bude pokračovat i v následujících dílech. Ovšem ten největší zvrat nás teprve čekal – bacha spoiler – Victorie je totiž naživu. Jak o své ženě říkal Conrad Grayson, má neuvěřitelnou vůli přežít a teď se to, znovu, prokázalo. Navíc by scénáristé udělali sakra velkou chybu, kdyby se připravili o postavu Madeleine Stowe. Znovu se setkáváme se všemi známými z Hamptons, kde sice nastalo pár drobných změn, ale jinak se zde kují pořád ty stejné (neuvěřitelně) zamotané pikle. Patříte-li mezi ty, které Revenge svými intrikami a příběhem o pomstě pohltilo, budete určitě spokojeni. Pokud jste však seriál po pár epizodách zavrhli a nyní vás zajímá, jestli se něco změnilo a zdali dát Revenge druhou šanci, tak pro vás mám špatnou zprávu. Zde je vše při starém. (Dr. Z)

 

Grimm S02E05

Grimm je po téměř třítýdenní pauze zpět a my se tak opět vracíme do Portlandu za detektivem Nickem Burkhardtem a jeho parťákem Hankem. Tentokrát vyšetřují případ Blutbada, který si pořídíl vlastní stádečko oveček a nemá s nimi zrovna nejlepší úmysly. Juliette se čím dál tím víc odcizuje, ale kromě pár krátkých scén jsme v tomhle díle nijak závratně neposunuli. Zápletce se ztrátou paměti tak rychle došel dech. Naštěstí to podle ukázky na další epizodu vypadá, že by se to mohlo brzy vyřešit. Celkově byl tento díl spíše podprůměrný a po událostech z přelomu série dupnul Grimm na brzdu. Jestli zařadí i zpátečku a vrátí se k jednoduchým zápletkám z počátku první řady, bude to škoda, protože tenhle seriál se začínal konečně zajímavě vyvíjet. (Dr. Z)

 

Impérium - Mafie v Atlantic City S03E03

Jimmy Darmody je zpět... tak trochu. Nuckyho začíná tížit svědomí a nezdají se mu zrovna pěkné sny. Kdyby jen sny, Nucky vidí Jimmyho všude a zřejmě se to bude zhoršovat.  Michael Pitt se však vrátil pouze v jednom flashbacku a svého vraha „straší“ malý Jimmy. To bývalý agent Van Alden svádí vnitřní souboj a rozhoduje se, co udělá svým životem. Držme mu palce, aby se dal na dráhu zločinu, rozhodně bude zajímavé sledovat, jak se tenhle dříve nekompromisní policajt popere o své místo na světě. Znovu také zavítáme za Gillian do jejího nevěstince, kam si najde cestu i Gyp Rosetti. Ten se opět předvedl. Když už to vypadalo, že by mohl s Nuckym dospět k vzájemnému porozumění, dostal jeden ze svých záchvatů a ugriloval šerifa. Třetí epizoda Impérium - Mafie v Atlantic City se zaměřila spíše na nitro některých postav a poznali jsme démony, se kterými svádějí každodenní souboj. (Dr. Z)

 

Mentalista S05E01

Patrick Jane byl na konci minulé série jen krůček od odhalení a dopadení Red Johna. Všechno nakonec dopadlo jinak než on, jeho kolegové ze CBI nebo agenti z FBI doufali. Právě tyhle dvě agentury si jdou teď po krku a navzájem se obviňují z fiaska, při kterém zemřel šéf CBI. Navíc se přetahují o Lorelei, která je nyní jediným vodítkem k odhalení totožnosti Red Johna. Kromě této zápletky ještě tým kolem Teresy Lisbon řeší případ dvojité vraždy a i zde naráží na dotěrné agenty FBI. Mentalista je bohužel stále na hony vzdálen od rozluštění zády kolem vraha Janeovy rodiny, v každé sérii se sice o krůček k Johnovi přiblíží, ale pořád to jsou jen krůčky trpasličí a to je málo. Je škoda, že tvůrci tuto zápletku tak natáhli, pět řad je na jednoho vraha až moc a čím více se bude oddalovat odkrytí identity Red Johna, tím spíš začne Mentalista nudit a ztrácet sledovanost. Jinak si ale úvodní díl nové série drží v rámci celého seriálu solidní úroveň. (Dr. Z)

 

Person of Interest S02E02

John Reese a detektiv Carter se snaží zjistit, co se stalo s Root, odkud je a kdo to vůbec je. Jejich vyšetřování je zavede až do Texasu, kde znovuotevřou případ únosu dívky, která by mohla být Root. John se zde ještě stihne skamarádit s partičkou místních vidláků a zrenovuje místní hospodu. Fusco prozatím zůstává v New Yorku a se svým novým parťákem zjišťuje, kdo se snaží manipulovat s případem vraždy bývalé agentky tajné služby Alicii Corwin. Person of Interest nepolevuje v napětí a i v druhém dílu dokazuje, že zaslouženě patří mezi ty nejlepší letošní návraty. Opět se začíná odkrývat pozadí kolem samotného počítače a pár mocných lidí ve Washingtonu se necítí zrovna nejbezpečněji. Jednak po nich jde Root, ale jakmile si proti sobě poštvou i Johna, můžou to rovnou zabalit. (Dr. Z)

 

Fringe S05E01

Začala poslední série vydařeného sci-fi seriálu ze stáje J.J. Abramse a hned od prvních minut je patrné, že tvůrci už definitivě kašlou na příležitostné diváky a závěrečnou třináctidílnou jízdu připravili čistě pro skalní fanoušky. Bez nějakých bližších vysvětlení se přesouváme do blízké budoucnosti, kdy je lidstvo porobeno starými známými Pozorovateli a naši hrdinové jsou rovnou hozeni do děje, aniž by se seriál nějak výrazně zatěžoval tím, že divák o událostech uplynulých let ví naprosté minimum. Zkrátka jsme se dočkali odvážného scenáristického rozhodnutí a nekompromisního podání, a tak to má u seriálů být. Mrskat tam pět sezon pořád to samé, to vede jedině k úpadku. Co se konkrétního obsahu dané epizody týče, to už taková sláva nebyla, jedná se spíš o pomalejší rozjezd. Levné kulisy a triky se tvůrcům dají odpustit, zamrzely spíš lehce laciné snahy o ždímání emocí a béčkové hledání univerzálního klíče ke všem problémům. Naštěstí epizodě kraloval vždy vynikající John Noble (Walter), který také zasel první semínka budoucího příběhu, tak snad nás závěr seriálu nezklame. (Anarvin)

 

Revolution S01E03

S Revolution je to jak na horské dráze - jednou nahoru, podruhé zase dolů. Jestliže minulá epizoda přinesla příslib něčeho lepšího, No Quarter jakoukoliv změnu popřela. Hlavní linie je přímo retardována zbytečnými odbočkami, které sice odhalují něco málo z pozadí nového světa, přesto jejich primárním cílem je jen bezduché žvatlání o americkém patriotismu, jenž se tvůrci snaží lacině ukrýt pod akčním hávem. Začínám zde cítit stejný smradlavý patos, který před pár lety zabil ambiciózní Jericho.  A tudy cesta rozhodně nevede. Navíc chemie mezi hlavními postavami je stále na bodě mrazu a jejich sympatie nijak nevzrostly. Odhalení o Milesově minulosti tak postrádá jakékoli překvapení či divácké pohnutky a Charlottinu soucítění s trpícími rebely chybí emoce. Začínám mít pocit, že jediné, co na tomhle seriálu funguje, je úvodní promo a flashbacky, mapující události bezprostředně po katastrofě, kterých je ovšem žalostně málo. (JAn_G)

 

Once Upon a Time S02E01

Storybrook je zpátky v plné parádě. Žádné změny, panstvo - nejpohádkovější seriál světa se vrací se vším, co z něj momentálně dělá špičku nabídky zámořské stanice ABC. Po magickém cliffhangeru z minulé sezóny se nyní dějově ocitáme přesně v momentu, ve kterém vše před měsíci skončilo. Z Rampelníka se klube ještě větší darebák než se dalo čekat (za vším hledej ženu a osobní prospěch), Zlá královna už snad nemůže být prohnilejší necita, a ve hře jsou konečně i obnovené vzpomínky všech zůčastněných kouzelných osob. Rozmluvy Emmy Swan (Morrison) se svými rodiči - princem Krasoňem a Sněhurkou - se sice ukázaly být menším kamenem úrazu a na dialozích je zde třeba ještě zapracovat, jinak jsou si ale scénáristi dál neomylně jisti svou prací. Tenhle příběh prostě baví díl od dílu, od první do poslední minuty. Čerstvě si k tomu přičtěte nestvůry zjevně inspirované mozkomory či epické putování po vzoru Pána Prstenů s novými skvělými postavami Mulan a princeznou Aurorou a... je to slast! (Davies182)

 

Hawaii Five-0 S03E02

Vše se vrací do starých kolejí - naštěstí. Stále sice nevím, jak si vyložit týden starý rozporuplný Den matek, s nejnovější epizodou už jsou ale svižná akce, dobře napsané postavy a břitký humor zase zpět. Tak snad už to teď bude jenom lepší! Stačí ještě odpustit sentimentální začátek s pohřbem a populární policajti se ihned vrhají do další adrenalinové jízdy. Z úložného sejfu v centru města jsou odcizeny reprodukce obrazů, po pachatelích na místě činu zůstává krvavá spoušť... Kdo by kradl téměř bezcenné kopie originálů, není všechno jen zástěrka? K čemu ale? Nejnovější hawaiiský díl si pro sebe s přehledem krade Scott Caan, jehož rozdováděný Danno srší v naprosté většině scén neopakovatelným situačním humorem. Aneb i ohořelá mrtvola se dá okomentovat s grácií! A to nepočítám sexy zdravotní sestřičku v podání Kono - wow. Překvapivě se opět těším na dalších čtyřicet minut! (Davies182)

 

Panství Downton S01E03

Formálně je zatím v našem oblíbeném seriálu ITV všechno v pořádku, ovšem i po třetím díle se nemůžeme zbavit dojmu, že třetí sérii zatím chybí nosnější dějová linie. Dějový potenciál, o němž jsme hovořili v recenzi úvodní epizody, se zatím nějak ne a ne vyplnit. Shirley MaClaine zjevně nenávratně odjela do Ameriky a peníze na záchranu panství zdají se být nalezeny. A to, že novým pánem se stane Matthew a bude se o Panství dělit s Robertem? Stejně by se jako právoplatný dědic jednou pánem Downtonu stal a tak se nejedná o nic neobvyklého. Co nás ale zajímá a vlastně nám i poskytuje jedinou výraznější dramatickou zápletku, je pobyt Batese ve vězení a s tím nabité pochybnosti, zda doopravdy není vrahem své ženy. I kdyby se nakonec zpoza mříží přeci jen dostal, bude nadále oním milým pánem s hůlkou? (Krasa)

 

Elementary S01E02

Druhá epizoda Elementary je rozhodně lepší té první. Kdyby takto vypadal úvodní díl, zřejmě by si zasloužil takovou univerzální šestku, namísto pobuřující trojky. Sherlock a Watsonová tentokrát řeší případ muže zastřeleného na schodišti činžovního domu a Sherlockovy metody se tentokrát drží mnohem více při zemi. Nemůžeme se sice i nadále zbavit dojmu, že jsou jeho závěry spíše dílem náhody, než geniálních mozkových pochodů, avšak alespoň nejsou scénáristická ulehčení tak očividná. Na druhou stranu nám i napodruhé vadí, jak absurdní jsou zápletky zdejších případů. Po plastických zrzkách přichází na řadu (bacha, nutný spoiler) vražedkyně, které její přítel-doktor coby alibi uměle vyvolává koma. Doyle uměl Holmesovu dedukci vetknout do vlastně velice jednoduchých zápletek a o to více byla okouzlující! (Krasa)

 

Vegas S01E02

Tohle je sympatické! A drsné, ačkoliv se to ve špinavém Vegas hemží pěknými tvářemi více, než by bylo zdrávo. Michael Chiklis se pro drsnou roli Savina, plešatého ředitele kasína a příležitostného mafiána, snad narodil a kdykoliv je na plátně, krade si celý seriál pro sebe. Partička farmářských šerifů tentokrát řeší vraždy hráčů pokeru a přemýšlí, zda jsou motivy k zabití peněžní anebo osobní. Paradoxně slabším článkem druhého dílu je Dennis Quaid jako takový. Jeho postava, Ralph Lamb, je totiž tvrďák bez úsměvu a Quaidovi jakoby zdejší suchá, neemotivní role tolik neseděla. Možná to bude jenom otázkou zvyku. Co nás potěšilo, je provázání hlavního motivu i do dílčích epizod, což je bezesporu příslib postupné gradace a třeba i výrazného finále. Vegas se zatím zkrátka vyplatí sledovat. Drsného retra není nikdy dost! (Krasa)

 

No... a na co koukáte vy?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace