Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Slavní režiséři televizních pilotů #2


ikona
Davies182
piloty
Fincher, Singer, Tarantino. Po půl roce se opět ohlížíme za známými hollywoodskými tvůrci, točícími seriály!  

Když se na TVZone před více než šesti měsíci objevil článek o světoznámých režisérech, točících piloty k ambiciózním televizním sériím, nenapadlo nás ani ve snu, že se záminka k jeho pokračování naskytne tak brzy. Vypadá to však, že i ti nejpovolanější z povolaných si občas rádi střihnou úvod megalomanského seriálu, pokud v němž zároveň uvidí alespoň určitý potenciál. Takže tu máme další čerstvou desítku - a vzhledem ke kvantům plánovaných TV projektů pak zcela jistě ne poslední. Alfonso Cuarón a ostatní čekají hned za rohem!

Paul McGuigan - Sherlock

Konkrétně v tomto případě se sice tak trochu jedná o napravování vroubků z minula - kdy se na Sherlocka nedostalo - ale nevadí. Nejdůvtipnější polda z Anglie se na televizní obrazovky vrátí už (až) koncem roku, a těší se na něj snad každý majitel dálkového ovladače. Chytrolín Paul McGuigan zatím natočil čtyři z celkového počtu šesti výtečných epizod, a i když se prý ve třetí detektivní sezóně jako režisér moc angažovat nehodlá, těch dosavadních šest hodin po boku záporáka ze Star Treku a Bilba Pytlíka mu už prostě nikdo a nic neodpáře. McGuigan v minulosti vdechnul život třeba akčnímu překvápku Nabít a zabít nebo romantickému Miluj mě, prosím s nejsrdceryvnějším zakončením láskyplného filmu ever, poslední dobou ale pro změnu kotví právě u televize (Monroe, Scandal). Na jeho úchylné "zoufalky" v Devious Maids jsme docela zvědaví.

David S. Goyer - Da Vinci´s Demons

Pokud jste z nějakého těžko pochopitelného důvodu stále neměli tu čest s nolanovským restartem sirotka, co má panickou hrůzu z létajících myšiček, utíkejte do nejbližší blu-ray prodejny. Ostatní už dávno vědí, že scénář k netopýřímu úvodu v Batman začíná spolunačrtnul právě Goyer, a napsal i očekávaného Muže z ocele. Ale to není všechno. Tenhle pán má za sebou poměrně bohatou režisérskou tvorbu: lehce zprznil comicsového Bladea, napnul nás v neprávem opomenutém Přehlíženém, a vyděsil třeba ve výplachu Nenarození. A kromě toho, že se za kameru postavil během produkce TV scífka Flashforward, znovuoživil teď pro stanici Starz také Leonarda Da Vinciho. Známý umělec, vědátor a vizionář měl podle Davida své démony, mezi něž se pochopitelně počítá i spousta drog, sexu a střílení z cáklých vynálezů.

Pierre Morel - Zero Hour

Nacistické spiknutí, tajemné únosy a spousta arktického ledu. Na mysteriózní Zero Hour se čekalo jako na smilování Boží. Projekt tvůrců, kteří se již od začátku nebáli přirovnávat zatím neodvysílané epizody ke kultovním Ztraceným, ale nakonec vyšuměl do prázdna. Doslova - televize ABC byla po rekordně žalostné sledovanosti donucena seriál zrušit. A tak se stalo, že si Pierre Morel - stvořitel takových nezapomenutelných adrenalinovek jako Třináctý okrsek, 96 hodin nebo přestřeleného Bez soucitu - poprvé trochu pošpinil čistý štít. O žádné fatální rýze na ryzím emblému svižné akce se sice mluvit nedá, i tak ale tento neúspěch zabolí až do morku kostí. Hlavně fanoušky, kteří mají Morela spojeného s hollywoodskou resurekcí Liama Neesona v nejefektivnějším akčním béčku za poslední dekádu. A tak rozhodně je proč zpytovat svědomí. Modlíme se, aby se Pierre s chystaným televizním After Hours znovu trefil do rudého.

David Fincher - House of Cards

Dvě epizody epesního seriálového politikaření s Kevinem Spaceym v House of Cards má mimo jiné na kontě i kvalitativně stávkující Joel Schumacher, my si ale posvítíme na biblického odřezávače hlav a muže, který nenávidí špatné filmy: Finchera. Daveovi rodiče mu v dětství zapomněli vysvětlit význam slova průměrnost, a tak od svých sedmadvaceti let točí jen samé výborné snímky. Kdo neviděl Sedm, Klub rváčů nebo The Social Network, má nejspíš TVZone v oblíbených ve Facebooku čirou náhodou, a taky hodně co napravovat. Mrazivý "Domeček z karet" je vedle nevyzpytatelného Bosse po právu označován za nejlepší striktně politický seriál všech dob, a to se počítá. Vážně se neuvěřitelně těšíme, až se spolu Francis Underwood a Tom Kane potkají ve vysněném celovečeráku! Noste pytle na mrtvoly.

Gavin O´Connor - The Americans

Gavin započal svou kariérní jízdu nenápadnou komediální oddychovkou Toulavé boty, aby se později etabloval v tvůrce takových perel, jako je nedoceněné krimidrámo Hrdost a sláva s Hulkem nebo soubojový Warrior, který se nelíbí snad jen znuděným chlapům na mateřské dovolené. Tohoto roku se potom stalo, že se O´Connor přichomýtnul ke špionážnímu majstrštyku ze stáje FX, The Americans. V něm se zákeřná dvojka agentů z SSSR přistěhuje do USA právě za účelem špiclování, za kamufláž jim potom slouží bezchybné rodinné krytí se dvěma nevědoucími dětmi na krku. Kdo z manželů se nakonec prokáže být pravým zastáncem východní politologie, a komu z nich se trestuhodně zalíbí americký sen? Režisér Hokejového zázraku tenhle seriál přihrál rovnou do prázdné homelandovské branky.

Quentin Tarantino - C.S.I.

Lovíme v minulosti! Pod pohrůžkou osekání nabroušenou katanou na malé redaktorské kousky sem prostě musíme zakomponovat i bastardího tvůrce Quentina. Rejža nejkultovnějších gangsterek na světě sice nikdy nenatočil pilot k žádnému seriálu, má ale na kontě televizní epizodu z veleznámé Pohotovosti s Georgem Clooney, a také natáčení závěru páté řady Kriminálky Las Vegas. Kdo si dnes ještě vzpomene na kulervoucí zakončení dávné sezóny nesmrtelného seriálu, v němž byl zaživa pohřben sympatický vyšetřovatel Nick Stokes? Tarantino zde diváky napnul jako snad žádný kriminální direktor před ním, a ukázal, že malincí mravenci dokážou pořádně zatopit nervům nebojácného amerického poldy. Strach, napětí, slzy a přímo encyklopedická katarze v jedné z nejlepších televizních season finale vůbec!

Brad Anderson - Fringe

A zase na rovinu předesíláme, že Brad zatím žádný zapamatováníhodnější seriálový pilot nezkomponoval, pomalu však točí abramsovské scífo Human s Karlem Urbanem. Režisér haluzoidního Mechanika s koncentrákovým Christianem Balem, či opovážlivě odstrčeného Vanishing on 7th Street (což je mysteriózní snímek s nehorázně nabušenou atmoškou) má dále na svědomí hned několik televizních drahokamů. Tak například návštěvu drsného The Wire - Špíny Baltimoru, anebo režírování vybraných "aktaxovských" kousů ze skládačky jménem Hranice nemožného. Tedy žádné minoritní kousky! Pan Anderson má rozhodně talent, a je možná trochu škoda, že zakotvil spíš u televizní produkce, než u té celovečerní. V květnu od něj nicméně v kinech uvidíme thriller Tísňová linka s těhotnou Halle Berry, a tak se po dlouhé době zase uvidí, má-li connecticutský rodák stále pod filmovou čepicí.

Kevin Reynolds - Hatfields & McCoys

The Bible a Vikings. Stačila by tři slova - my ale přidáme další. Televizní kanál History už dávno neplatí za šedou myšku satelitního průmyslu, kdepak. Veskrze dokumentární stanici se na poli hraných filmů a seriálů poprvé razantněji zadařilo roku 2012, a hned si toho všiml celý kulturní svět. V Hatfields & McCoys proti sobě v Americe koncem devatenáctého století neúprosně zbrojí dva rodinné klany v čele s Kevinem Costnerem a Billem Paxtonem... a je to drama! A kdo že se to postaral o zpracování? No přeci nikdo menší než režisér toho úplně nejlepšího Robina Hooda (taktéž s Costnerem) či Vodního světa (s Kevinem... ehm)! Reynoldse si ještě možná pamatujete coby tvůrce historického Tristana a Isoldy s Jamesem Franco, nebo povedeného thrilleru 187 se Samuelem L. Jacksonem... Momentálně je však Kev opět "na odpočinku", nechme se tedy překvapit.

Bryan Singer - Mockingbird Lane

Víte, proč kolegové z MovieZone už tak nějak dopředu počítali s tím, že budou Jack a obři kapitálním průserem doslova gigantických rozměrů? Před pohádkovou premiérou jsme jim totiž pustili rádoby hororovou šílenost jménem Mockingbird Lane. Měla to být sázka na jistotu, namyšlení kravaťáci z CBS se ale s rodinnou fantasy ošklivě popálili. Remake pomalu kultovního seriálu navíc ten samý rok v celovečerní verzi oživil make-upový kouzelník Tim Burton v Temných stínech, na průšvih tak vlastně bylo zaděláno už dopředu. I tak se ale nejedná o zcela opovrženíhodný seriál, jen se prostě úplně nepovedlo rozumně střídat magickou parodii s brnkáním na vážnější, strašidelnou notu. I sebelepší režisér jinak neoddiskutovatelných filmových kvalit (X-Men, Valkýra, Dr. House) má ale sem tam nárok se utnout. My Bryana sledujeme dál, a pořád věříme, že nás ti chystaní mutanti znovu posadí na zadek.

Gus Van Sant - Boss

Když se řekne House of Cards, musí se (dvakrát) říct i Boss. Následné - tak trochu neférové - porovnávání Van Santa s Fincherem si ale raději necháme na příště, jeden nikdy neví. Gus vdechl život úctyhodnému psychologickému Slonovi z roku 2003 a ještě staršímu Osudovému setkání se Seanem Connerym, mnozí z vás si jej ale budou pamatovat spíše díky horkokrevnému dramatu Milk s dalším Seanem, tentokrát ale z vážené rodiny Pennů. Před dvěma lety pak charismatický tvůrce usedl za chichagskou režijní sesli v odzbrojující politické zpovědi plné nesmlouvavých pohledů, zmíněném Bossovi. Fanoušci The Wire čekali několik měsíců, nakonec si je ale další frajerské ukecané drámo plné mocenských intrik vlastně našlo samo. A už jste viděli nové slibné drama Promised Land s Mattem Damonem? Ne?

Přehlídku zakončíme několika pikantnostmi. Věděli jste, že se robocop Peter Weller nejenže sem tam rád objeví jako padouch v povedené kriminálce (Dexter, Hawaii Five-0), ale točil i jednu z posledních epizod Dr. House?  David Duchovny aka Mulder - nebo aktuálněji Hank Moody - zase s Helen Hunt nakrúcajú Californication, a zapomenout nesmíme ani na tuzemskou tvorbu a Alici Nellis: její Nevinné lži budeme mít v hlavě ještě dlouho. A že se nedostalo na Davida Sladea a jeho Hannibala? Mno, tenhle chlapík tu totiž byl minule s epesním Awake. Tak na podzim s Abramsem na viděnou!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace