Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Superstar 2013: Kuky se nevrátí


ikona
Krasa
superstar
Předfinálový večer plný letních hitů spálil favorizovaného Adama Kukačku. Pláčeme? 

Ještě týden a hudby bude na předních televizních stanicích v Česku a na Slovensku zase pramálo. Vlastně jsem nikdy ve svých recapech nevyjádřil své kladné pocity k soutěžím typu Superstar, které alespoň jednou za týden vyhradí víkendový prime time kvalitní hudbě. Mohu mít výhrady k produkci i Majeského režii (což mám), ale stejně bude Superstar na další rok či dva českému publiku chybět. Ač se venku proháněly přízemní mrazíky, zasvětilo se předposlední kolo Superstar letním songům. Ty kýble potu v barrandovské aréně tak byly konečně trochu opodstatněné…

 

Ačkoliv večer načala legendární písnička z muzikálu Pomáda, já jsem si namísto zpěvného opusu vzpomněl na Mexickou jízdu. Na letní lovesong bylo na pódiu o jednoho zpěváka víc, než káže vztahová přirozenost a Štefan plnil na pódiu spíš roli ultimátně legračního tanečníka. V úvodním skupinovém vystoupení mě asi nejvíce překvapila Sabina. Zbytečně neřvala a výtečně tancovala. Body k dobru.

Adam Kukačka (Bryan Adams - Summer of 69)
Je zpátky! Adamův esprit, který jsem minulý večer marně hledal v jeho kožené XXL bundě. Nehovořím teď o nějakém vzletném pohybu po pódiu, ale o výtečném rockovém přednesu a energickém podání Adamsovy odrhovačky. Ostatně si nepamatuji, že by někdo v Superstar podal Bryana Adamse lépe a to si jej v posledních deseti letech brali do úst mnohem modernější rockeři. Líbilo, leč mi zážitek trochu pokazila Juraškova etuda s šišláním. V poledne měl vtipnou krupičkovou, zřejmě.

Štefan Pčelár (Gustavo Lima - Balada)
Neudýchané a mizerně prodané. Tento druh šoumenství Štefanovi nejde a taneční kreace nebyly dostatečně roztomilé, aby byl roztomilý i celkový výkon. Skrz obrazovku až příliš sálalo, jak je Itchovi celé vystoupení nepříjemné a já tak od začátku doufal, aby už bylo trápení konec. Ondřej Soukup viděl výkon uvolněného zpěváka, já jsem viděl Štefanovo zděšení z tanečních prvků a refrénu dlouhého jako seznam milenců Míši Štoudkové. Pomsta produkce. Těžko říct za co.

Intermezzální zamyšlení. Slovenští přátelé, je nějaké elementární vysvětlení, proč Zorka představuje Štefana slovem Šťefan? Šlape si na štěstí?

 

Sabina Křováková (Texas - Summer Son)
První půlminuty mi dělalo problém najít v Sabinině přednesu výtečnou Texasovskou pecku o letním početí dítěte. Ach jo, každému pop-rocku nesedí punkové vyvolávání a v tomhle případě Sabina působila asi stejně přirozeně jako František Xaver Veselý na Srazu českých rachitiků. Hypnotický letní hit vlastně nemohla se svým hudebním feelingem ani zazpívat dobře a střídala jednu nemístnost za druhou. Výjimečně se shoduji s kompletní porotou. Tohle byla vražda třmínku. Au.

Adam Kukačka (Bruno Mars - Lazy Song)
Lejzy dencink a kopulační pohyb included! Nenáročný Bruno Mars byl pro Adama hozenou rukavicí. Bohužel tohle vystoupení potřebovalo uvolnění jako mák a lituji, že jsem tento výkon nemohl vidět a slyšet v podání Šafy. Nemůžu se v tomto případě úplně shodnout s porotou, že bylo toto performance nabito pozitivní náladou. Já jsem cítil podobnou křečovitost jako v prvním Štefanově vystoupení. Možná za to mohla i figurální nerovnost mezi ním a tanečníky. Přišlo mi to prostě křivé. Muzikantsky i výrazově.

 

Štefan Pčelár (James Arthur - Cant Take My Eyes of You)
Je hrozná škoda, že česká idolová soutěž těží z invencí zahraničních idolových soutěží, namísto hledání vlastního ksichtu. Štefan již podruhé za dva týdny zpíval X-Factorovou předělávku vystoupení Jamese Arthura a na rozdíl od minulého večera mě to vůbec nebavilo. Raději bych slyšel třeba procítěnější a barevnější verzi od Brandona Flowerse, tohle byla příliš charakteristická verze, která Štefanovi neseděla. Rozptyl mezi klidnými slokami a vykřičenými refrény byl až rušivý. Rozpaky kuchaře Svatopluka.

Sabina Křováková (Katy Perry - California Girls)
Vražda v přímém přenosu a zpívání pod vodou. Ze Sabiny vycházely jakési nesourodé tóny, nějakým prazvláštním jazykem a vlastně jsem nikdy netušil, že se dá někdy zazpívat citoslovce polykání. Spíše než kritizovat Sabinu bychom mohli zdrbnout zadávání repertoáru stran produkce. Porota pak namísto hodnocení výkonu omlouvá zpěvačku a celé to působí trapně a neprofi. Jen jsem netrpělivě očekával, kdy přijde na řadu pomlouvání Katy Perry coby zpěvačky. Výjimečně nepřišlo. Zkritizuji si sám.

 

Adam Kukačka (Joe Cocker - Summer in the City)
Velmi dobré. Jen škoda, že Adam nedokáže do svého zpěvu dostat větší rage. Zatímco se jeho tělo smýkalo jako při vymítání ďábla, jeho hlasový výraz se více méně nezměnil. Pódiově to byl jeden z nejlepších Adamových výkonů a zcela určitě nejlepší vystoupení večera. Jen škoda té podivné playlistové houpačky. Po Katy Perry znělo toto Cockerovské naštvání velmi svěže a kdo se z předchozího výkonu vyzvracel, ten nyní znovu dostal hlad. Třeba na hamburger s tatarkou.

Štefan Pčelár (Izrael - Somewhere Over the Rainbow)
On vlastně Štefan není kdovíjaký zpěvák a to se v akustické verzi Somewhere Over The Rainbow naplno projevilo. Piánko tónina byla až nepříjemně mimo a teprve, když písničku trochu rozjel, zastínila některé chybky jeho tvárná image. Jeho vystoupení se dalo nejlépe srovnat s Šafovým Elvisem minulý týden. Tam, kde byl Martin Šafařík jen nudný, ale formálně bezchybný, Štefan projevil svoji pěveckou nedokonalost. Je opravdu škoda, že tohle byl jeho třetí AKA poslední výkon večera. Esemesky pláčou. A Zorka řekla bez přeřeknutí celé jméno zpěváka Izraele něco.

Sabina Křováková (Pink - So What)
Potměšilé čekání, jestli létající Sabině spadne při komplikovaných přemetech mikrofon z úst a diváci se dočkají čistokrevné instrumentálky. Tady je ale Sabinino, jak by se dala parafrázovat slavná hříčka z Krkonošských pohádek, a po dlouhé době mi cover Pink v Superstar nepřišel žumpézní. Tentokrát je doopravdy zbytečné řešit frázování, které bylo zvláště ve vzduchu trochu opožděné. Jestli si Sabina musela vystát frontu na létání v podobě dvou přízemních popovek, tak je chuděra. Ale tečka za večerem to byla důstojná.

 

Nová éra Superstar vrcholí a mě připadá její největší novota v nesourodosti playlistů jednotlivých kol. Ne že bych snad toužil po obnově kola Abby či Mira Žbirky, ale nějaká kompaktnost by regulérnosti soutěže prospěla. Takové to „počuvaj, dneska zpíváme letní hity a můžeme pustit cokoliv od Karla Zicha po Slipknot“ je prostě zoufalé a téměř vždy některé interprety podržel a jiné potopil výběr songu. V předposledním kole se tato pofidérnost vybarvila v plné kráse. Na jeden touchdown, kde se spojil naturel zpěváka s písničkou, připadalo několik totálních karambolů. I proto se mi snad ani nechce vybírat nejlepšího zpěváka večera. Nejméně se mi ale líbil Štefan Pčelár, který na rozdíl od minulého týdne výrazněji nezabodoval. Diváci však vyhodili Adama, porotou nejvíce favorizovaného účastníka.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace