Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Superstar 2013: Sabina vítězkou


ikona
Krasa
superstar
Superstar je u konce a má (ne)překvapivého vítěze. Jaké bylo definitivně poslední finálové kolo? 

Je konec. Po mnoha týdnech rekapitulací, dohadů a zdravé kritiky účastníků, produkce či moderátorů dnes vydáváme poslední hodnotící článek největší pěvecké soutěže v Čechách a na Slovensku. Záměrně jsem se pro poslední večer vyhnul hodnocení Zořiných výronů (jen jedno sado-maso a tucet šáhnutí) a ani nepočítal intenzitu Juraškových „kšššovaková“, pro které bych dokázal zabíjet. Vynasnažil jsem se naposledy hodnotit pouze výkony a zplodit myšlenku, zda se do finále Superstar skutečně dostali ti praví. Jednalo se o večer Sabinin anebo Štefanův?

 

Štefan Pčelár (Coldplay – Paradise)
Štefan je zpěvák, ze kterého stříká charisma především v nižších polohách. Paradise se tak stalo čekáním na martinovsky přepálený falzetový refrén a leč nebyl Štefanovi kór ten první úplně po chuti, z toho druhého už vybruslil se ctí. V hloubkách mi Štefanův hlas navíc velmi připomínal originál a bylo to vkusné a příjemné. Pavol poté při hodnocení kritizoval nedokonalost hlasu frontmana Coldplay. Nikdy jsem si neuvědomil, jak je tato výtka trefná a že Štefanova ležérnost a kiksy jsou zároveň i jeho ohromnou výhodou. Bavilo mě to. Ale možná i díky mé lásce k brit-rocku.

Sabina Křováková (Joan Osbourne – One of Us)
Vyklidněná Sabina s kytarou je přesně to, čím jsem potřeboval zajíst její variaci na létajícího Čestmíra z předchozího kola. Zcela překvapivě předvedla výkon tak protkaný emocemi a jemnou lyrickou linkou, až jsem z toho byl sám překvapený. Její variace na Sen od Lucie se mi v akustické verzi příliš nelíbila, ale „What if God was one of us?“ mi znělo nesmírně přirozeně a charakterně. Ač bych si v rádiu raději naladil Paradise, první kolo – porotou vybrané písně – opanovala Sabina. Gratuluji velmi pěkně.

 

Štefan Pčelár (Adele – Set Fire to the Rain)
Fanoušci pěveckých soutěží mají nejspíš stále v paměti skvělou maskulinní verzi písně od Adele od Jaroslava Hnilici z Hlasu, v jehož stínu chca nechca Štefan zůstal. Set Fire to the Rain je přitom vystavěná na téměř povinnou refrénovou husí kůži a zde jsem se namísto touchdownu dočkal falešností, které tentokrát na rozdíl od Coldplay vadily. Opakovaná „šafova“ manýra, lehce vietnamská angličtina a nejistota ve hře na kytaru – tenhle ohnivý výkon s azurovými kalhotami mě zkrátka nezaujal. Štefanova neproměněná gólovka. Kvůli ní prohrál.

 

Sabina Křováková (Scorpions – Still Loving You)
Rozeřvaná balada od Scorpions se v posledních letech proslavila spíše populárním flash videem s falešným skřivanem, avšak k Sabinině vystupování dokonale padla. Popravdě jsem byl překvapen, že držela svůj expresivní projev relativně na uzdě a ani jednou si nedokázala plně užít ono úderné „still loving you“, které totálně přebil Jimi Cimbala se svým kytarovým sólem (což mi vůči Sabinině vystoupení přišlo kapánku nefér). Štefan na písničku od Adele neměl, ale snažil se. Sabina na Scorpions měla levou zadní, ale nedala je naplno. Druhé kolo, produkčně vybrané písničky, byly nemastné u obou soutěžících. Slabší čtvrtina.

Štefan Pčelár (Mando Diao – Dance With Somebody)
Výběr soutěžícího. A já si stejně nejsem jistý, jestli Mando Diao byl čistokrevný Štefanův výběr, nebo si volil mezi třemi nabídnutými písněmi. Pokud byla Dance With Somebody ryze jeho volbou, mohu jeho rozhodnutí kvitovat s rozpaky. Milovník Muse měl zkusit nějakou z jejich repertoáru a ne spěšný kvapík, který odestojí opřený o mikrofon. Výjimečně se shodnu s Ondřejem. Když si někdo vybere taneční skladbu, je zkrátka příliš okaté se na jakýkoliv pohyb vyfláknout. Mizerné tancování se dá také prodat a získat za něj hromadu bodů (zdravím M. Chodúra) – tohle bylo skutečně líné jako prase

 

Sabina Křováková (Ashlee Simpson – Lala)
Bohužel si nejvíce pamatuji počáteční fór s přetáhnutím Štefana flaškou po hlavě, protože Lala od Ashlee Simpson je zkrátka ta poloha, která mě na Sabině tak zatraceně nebaví. Avšak taktéž je to nejspíš i poloha, která je Sabině nejbližší, a bojím se, že její sólová dráha po soutěži bude velmi podobná kariéře Báry Zemanové. Ukřičené, neviditelné a zastaralé. Škoda, že se nevrhne spíše do vod aktuálního fenoménu Haim, tohle je pro mě příliš obyčejné. Zazpívané to ale bylo téměř bezchybně.

Štefan Pčelár (James Arthur – Impossible)
Čirý Štefan. James Arthur je zpěvák s ohromným rozsahem, jehož hlasový styl stejně jako u Chrise Martina nepostrádá jistou rez. Gradace, emoce a zatracená porce charismatu. Takhle se zpívá pro sto tisíc eur a Štefan doopravdy zakončil svoje sólové vystoupení v soutěži svým nejlepším výkonem. Pop. Rock. Ano.

Sabina Křováková (Janis Joplin – Cry Baby)
První tón dělá písničku. A Sabině se podařilo Cry Baby prodat prvním „krááááj“ úplně stejně znamenitě, jako v předchozím finálovém kole. Stejně jako v případě Štefana si rovněž myslím, že její podání Janis Joplin bylo nejlepším vystoupením v soutěži a rád jsem si ho poslechnul podruhé. V ještě lepší kvalitě než napoprvé, abych řekl pravdu.

  

Duet – (Pink a Nate Ruess – Just Give Me a Reason)
Při posledních duetech Sabina v klidných polohách dokonale plavala, nynější Pink jí obzvláště v refrénech dobře seděla a zazpívala jí s přehledem. Štefan byl spíše roztomilý a vzhledem k tomu, že svůj part zazpíval o závaží hlouběji než Nate Ruess, tahal v duetu za kratší konec provazu. Vtipné přátelské obejmutí však bylo důstojnou posoutěžní tečkou a jednalo se o nejlepší dvojité vystoupení v soutěži. Překonávat však nebylo moc co.

Když jsem začínal psát pravidelné rekapitulace, Sabinu Křovákovou jsem v absolutním finále očekával. Exotická kombinace mouloidního hlasu a ostrého hlasu byla přímočará rána do diváckých srdcí. Štefana Pčelára jsem v soukromém žebříčku pasoval kamsi kolem šestého a sedmého místa. V prvních finálových kolech jsem mu navíc nemohl přijít na chuť a moje obliba v něj rostla až v průběhu soutěže (zřejmě tím upřímným Sealem ve filmovém kole). Favoritka versus postupná progrese? Česká zpěvačka nebo slovenský fešák? Leč bych si vzhledem k superstáří logice nedovolil sázet, před vyhlášením výsledků bych věřil spíše chlapáckému charismatu.

Vyhlášení výsledků předcházel výtečný singl Jara Smejkala, který dokázal, že pořadí v soutěži (kromě lákavé finanční injekce) je vlastně úplně putna. Větší budoucnost vinšuji právě Smejkalovi a Martinovi Šafaříkovi, kteří jsou dostatečně vybaveni pěveckým umem i drzostí vhodnou pro šoubyznys.Moderátoři naštěstí vyhlašování výsledků příliš neprotahovali a kolem půl dvanácté jsme se dozvěděli, že poprvé v historii česko-slovenské Superstar vyhrála celou soutěž žena. Sabina Křováková potvrdila svoji roli favoritky již z prvních kol a uzmula vítězství v mezinárodní soutěži pro Českou republiku. Gratuluji.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace