Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Proč vyhlížet konec Breaking Bad?


ikona
Davies182
breakingtop
Závěr Perníkového táty klepe na dveře. Proč nemůžeme dospat do premiéry?  

Také vám to celé uteklo tak pomalu? Kam se na čekání na další epizody drogové drámy ze stáje AMC hrabou roční prodlevy jednotlivých řad Hry o trůny, navíc když tvůrci vše utnuli v půli páté sezóny, a nechali utrápené fanoušky okusovat si celých jedenáct měsíců nehty pomalu i na nohou... Teď už se ale neveselá kriminální historie Waltera Whitea konečně blíží ke konci, Vánoce letos přicházejí o něco dříve. Takže ano, těšíme se hodně. Nechceme nekonečné natahování, chceme kulervoucí závěr. Pot, krev a slzy. Odzbrojující katarzi. Nároky jsou nemalé, pojďte si s námi trochu zateoretizovat. Zapíše se Breaking Bad zlatým písmem do seriálové historie? A na co se můžeme v posledních osmi dílech těšit? Měli bychom minimálně pět podnětů...

SERIOUS SPOILER DANGER!

5. Napínák roku

Proč a jak vlastně se Perníkovému tátovi neustále daří obšťastňovat statisíce diváků po celém světě? To si pište, že v tom má prsty promakaný scénář. Vince Gilligan (jehož milují všichni fanoušci Akt X) na to totiž šel chytře: utřídil si v hlavě základní premisu, pečlivě si promyslel úvod Walterova pádu, a hned potom si udělal jasno v tom, jak vlastně celá tahle šlamastyka skončí. Takže start a finiš máme, teď dovymýšlet zbytek děje. Také nad ním má Vince i přes najatý tým scénáristů neustálý dohled. Kam se tím vším dostávám? K napětí. Bez výjimky každá jedna epizoda Breaking Bad v sobě totiž kombinuje neopakovatelnou směs strhujících scén, dramaticky vypjatých situací, a černého humoru. Smícháním dohromady potom vzniká silně návyková chemická sloučenina, které si bez problémů šlehnete třeba i šest dávek za odpoledne. Osobně od maratonu prvních dvou řad Ztracených nepamatuji takovou závislost. Během druhé půle páté řady nám teď nejspíš nával adrenalinu rozvibruje aortu.

4. Máte právo nevypovídat...

Spin-off. Pro někoho prokleté slovní spojení, pro jiné důvod k čiré radosti. Zaslouží si váš televizní oblíbenec nášup, nebo byste ho raději v nejlepším poslali k ledu? Načal jsem to ostatně již v minulém odstavci: kolikpak z dnešního mála výjimečně kvalitních seriálů si zaslouží svá pokračování? Ať už v podobě neustálého ždímání scénáristických mozků z důvodů natahování životnosti značky, anebo přidáním externí dějové linie ve vlastním novém seriálu, komerce vládne světu. Smiřte se s tím. A tak se v případě Breaking Bad co nevidět dočkáme avizovaných Saulových historek. V dubnu provalená informace o tom, že se protřelý právník z populárního seriálu objeví ve své vlastní hrané show, se setkala s mnoha diváckými ohlasy: jedná se pouze o kamufláž, zdařile maskující Saulovu chystanou smrt? Opravdu tvůrci plánují přehodit výhybku na komediální trať? Anebo to všechno byla jenom vychytralá reklama? Čas napoví. Pokud se původní dílo dočká důstojného zakončení a nový bratrský projekt AMC naverbuje desítky nových postav, třeba to i přežijeme.

3. Welcome to Czech Republic!

Nelžete, že vás nemrazilo. Když se v zatím poslední odvysílané epizodě Perníkového táty objevila zmínka o České republice, bylo to hodně příjemné překvápko. Vypadá to, že Walter svou distribuci hodlá ve velkém rozjet i v tuzemsku, a my všichni naneštěstí dobře víme, že v Čechách se perník neztratí - ne, teď vážně nemám na mysli pekáč s voňavými buchtami v kuchyňské troubě. Je to smutné prvenství. Dočkáme se nějakého ultimátního, charismatického bossáka, který Walterovi konečně pomůže do hrobu? Bude mluvit anglicky s ruským přízvukem? Anebo si Gilligan šplhne, a můžeme se těšit na hostovačku českého herce, jehož mluvu v bedně zkrášlí titulky pro americké publikum? A co kulisy? Že by Pražský hrad konečně trapně nezaskakoval za Bulharsko či Kremlin? Všechno to jsou pouhé domněnky (o českém natáčení se vůbec nic neví), index natěšenosti ale opovážlivě stoupá. Uvidíme, jestli to opravdu byl jen dialogový výstřel do tmy, nebo zdali Walter pozná nového soupeře se jménem Řehoř Novák.

2. Dorazí i Tarantino?

Neúnavně pátrající Walterův švagr Hank, naštvaná rezignující manželka, opomíjený synátor, věčně rozhádaný ambiciózní Jesse... (co až se roztěkaný a výbušný kumpán dozví celou pravdu)? To je jen zlomek z panoptika bravurně napsaných postav, jimž jejich známý/blízký/nadřízený pan White udělal ze života peklo. Všimněte si, že tihle všichni měli ze začátku rozumný důvod k tomu, Waltera milovat. Podporovali jej, stáli po jeho boku. A teď si připomeňte, kde už za pár hodin naváže druhá půle aktuální řady. Máte? Jo, vážení, změna je život. Květinou ani ženu neuhodíš, ale dítě zabiješ klidně, víme. Už jste někdy slyšeli větu "ti nejbohatší z nás se mají nejhůře"? Na každém šprochu pravdy trochu... Vezme-li ve finále alespoň polovina charakterů - jež Walter za dobu své dealerské kariéry "podělal" - spravedlnost do svých rukou, asi se ještě dočkáme pekelně brutálních scén. Epická přestřelka v domě Whiteových ve stylu Tarantina, hm? Klidně bych si ji nechal líbit, konec totiž točí sám Vince Gilligan. A ten se na režisérské sesli rozhodně vyzná. O parafrázi na Mooreovy Watchmen nemluvě.

1. Breaking Walter White

Co jste asi tak čekali, když už to má seriál v samotném názvu (českou mutaci vynecháme)? Bez výjimky každému musí být po pěti letech ve společnosti Waltera Whitea jasné, že si v závěrečné epizodě happy end vezme slavnostní dovolenou. Pokud se doopravdy naplní naše nejčernější obavy, můžeme se těšit na těžkotonážní psychologickou depku, která s divákem zatočí stejným způsobem, jako - doufejme - např. snímky Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Prostě to dopadne špatně. Hodně špatně. Protože jestli ne, čelí AMC podstrčeným časovaným bombám ve vestibulu sídla společnosti. Vidíte už v dálce ten epesní zatýkací dialog mezi Hankem a Walterem? Dohoní W. W. výčitky? Usměje se na nás v posledním záběru na smrtelné posteli (nebo skrze mříže vězeňské cely), dočkáme se efektivního pokusu o sebevraždu? Rozpad osobnosti a dekonstrukce morálky bývalého učitele chemie s rakovinou diváky baví, jeho rodině a blízkým ale permanentně ničí život. Počítali jste vůbec od první řady pytle na mrtvoly? O sto gramů, že se ze závěrečné scény budeme oklepávat minimálně týden.

No, každopádně, jedno je jisté: bude to masakr. Na co se těšíte a z čeho naopak máte obavy vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace