Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Výročí: To nejlepší z Akt X!


ikona
Davies182
aktavyroci
V úterý to bude přesně dvacet let, co se Mulder a Scullyová poprvé nadechli. Chcete pravdu?  

Mnohým z vás v minulosti jistě neuniklo, že se v redaktorských řadách TVZone pohybuje individuum, pro které jsou televizní Akta X seriálovou láskou života. Po vzoru přísloví "zakázané ovoce chutná nejlépe", začla kdysi nejen pro mě někdy na prvním stupni základní školy hororová odysea (rodiče večer často chodili na plesy), kvůli níž jsem pod peřinou prořval desítky bezesných nocí. Takže díky, nováci! The X-Files můžeme bezesporu označit za kult papučové kultůry, a pokud byste se o nich chtěli dozvědět něco bližšího, doporučuji třebas dva skromné články ze začátků webu tady a zde. Dnes to hodlám vzít z trochu jiného konce, teorii jsme si totiž přeci jen odbyli před osmnácti měsíci...

20 let! Fíha. Když už se nám tu ty kulatiny toho 10.9. tak krásně sejdou (já sám bych je ovšem nebýt kolegy Dr.Z trestuhodně opoměl!), představíme si symbolickou dvacítku těch zdaleka nejpovedenějších, nejzásadnějších, nejstrašidelnějších, nejatmosféričtějších, no prostě těch divácky úplně nejvděčnějších a nejoblíbenějších epizod. Z vlastní zkušenosti vím, že se stále najde poměrně veliká skupina seriálových fandů, kteří si na Muldera a Scullyovou teprve brousí zuby. A právě pro ty z vás, kteří v dnešní hektické době plné comicsů, Facebooku a Padesáti odstínů šedi nemáte čas nakoukávat všech 202 dílů, je tenhle speciál primárně určený: následující chronologickou topku byste si neměli nechat ujít ani za zlatého emzáka.

Jistě, dalo by se možná mluvit o celkovém vytržení z legendárního mytologického konceptu celé show: jaký z toho budu mít zážitek, když se mrknu jenom na desetinu z celé Carterovy tvorby, říkáte si? Ale to už je váš boj, vaše hvězdné války. V každém z jednotlivých odstavců níže pochopitelně hrozí nezvratný potenciální mini-spoiler, nutný k dokreslení děje popisované epizody, ale nebojte. Budu se krotit. Stále navíc platí doporučení, že byste si ten gigantický hororový maratón stejně dát měli (má to celé pouhých 8700 minut); už jen kvůli té provázanosti a kulmujícímu vztahu obou agentů to jednoduše stojí za to. Jsou tu někde Eleanor nebo novoten? Oni vám to vysvětlí.

Jak celý kult X funguje dnes? Oficiálních conů byste se možná kromě Spojených států dohledali jen velmi těžko, naštěstí ale stále existují různé sci-fi srazy, comic-cony či cosplayová zčuchnutí pološílených geeků. A to si pište, že nejen na nich se pokaždé pohybuje několik desítek zaláskovaných X-Phileů, jak si fandové série říkají. Dave Duchovny s Gill Anderson na těchto setkáních vždy vyžbleptnou cosi o třetím filmu nebo desáté řadě seriálu... no a nekecali. Nová série si odbyla premiéru 19. června... v podobě comicsu. Ha! Zatím jsou na světě tři papírové epizody s názvem Believers, u nás by se s bublinovými příběhy - přeloženými do češtiny - mohlo s trochou štěstí časem vytasit např. vydavatelství CREW, ale nepředbíhejme. Jo, ufoni pořád žijou. Teď již ale vzhůru k těžkému výběru toho nej, co vzniklo před kamerou!

1X07 - Ice

Mulder, Scullyová, promrzlá vědecká základna na Aljašce a smrtící červi. Zapomeňte na fosforeskující lesní mušky z epizody Darkness Falls nebo robotické šváby z Války koprofágů, tahle zvířátka se vám pod kůži dostanou mnohem snáz. A ani potom to není vůbec žádná legrace, hostitel se totiž v záchvěvech agrese a paranoie záhy promění v běsnící monstrum - najednou v téhle ponorce nikdo nevěří nikomu. Karanténa! Na tohle je i Mulder krátký, zvlášť když jej má partnerka permanentně na mušce. Nefalšované akta-xovské psycho a pocta Carpenterovi v jednom.

2X02 - The Host

Červík nám trochu povyrostl. Ale vážně jen nepatrně... Tenhle má půldruhého metru, z pohledu na něj si nejspíš připomenete snídani, a místo něžného polibku se k vám doslova přisaje nehynoucí láskou. Tvůrci seriálu se s jejich adorací k tvorbě hrůzostrašných monster nikdy netajili, doplácel na to pak vyděšený divák. Kolikpak asi sny o téhle lidské housence znečistily dětských prostěradel? Vsaďte trenky, že po The Host se budete do smrti vyhýbat toi-toikám: otevřené fesťáky jsou po téhle epizodě smutným tabu. Takže bacha - žije to v kanálech, a má to hlad. Pořád.

2X14 - Die Hand Die Verletzt

Každý sebezapálenější budoucí biolog vám dosvědčí, že pitva selete není nic příjemného. Když se navíc po inkriminované škole prohání satanistická banda kantorů, pak už to vůbec není něco, čím by si chtěl duševně zdravý člověk v zájmu dosažení vysněné budoucnosti renomovaného vědátora projít. V epizodě, ve které dostanou ďábelský záhul nejen čuníci, ale také žáby, hadi a jiná verbež, se lekačkami rozhodně nešetří. Říká-li vám něco okultismus, a jste-li zvědaví, co si o něm dnes myslí šokovaný Hank Moody, račte prosím nastupovat.

3X14 - Grotesque

Umění je krásná věc. Než však začnete souhlasně vykřikovat, že byste raději umřeli, než nevidět chystaný duel Man of Steel vs. Dark Knight, brzděte. V Grotesce se totiž mrtvolami za účelem dech beroucího estetického díla nešetří, načež se o tom na vlastní zmrzlou kůži přesvědčí i agent Mulder. Představte si následující situaci: sami po půlnoci uprostřed polorozpadlého stavení, plného figurín, hledáte důkazy... a najednou se v nejbližším rohu něco nepatrně pohne. Co? Vážně mi ta sádrová figurína právě sáhla na rameno? A támhleta ke mně otočila hlavu? Co se to- sakra!

3X17 - Pusher

Seriózní agent FBI nesnáší hry. Nemá rád, když si s ním pachatel trestného činu pohrává jako kočka s myší, snaží se podobných situací za každou cenu vyvarovat. A když už do nich náhodou spadne až po uši, jde o to, zachovat si chladnou hlavu. Třeba v takové ruské ruletě... Ve třetí sezóně se M&S museli vypořádat mj. s padouchem, který si z mozkoven svých obětí snadno dělal vlastní pískoviště. Vidíte ve skutečnosti to, co si myslíte? Nolanův Počátek bez nutnosti spánku a navíc se stylovým záporákem, no neberte to!

4X02 - Unruhe

Ich habe keine Unruhe. A pak že z jediné věty nemůže mrazit až do morku kostí. Tentokrát půjde o kejhák výhradně zrzavé Scullyové, a její sympatický kolega se u celého případu pořádně proběhne a zapotí. Snad nikdy předtím nebyl strach o zdraví jedné z hlavních postav seriálu tak infarktový, o což se postaral zejména démonický Pruitt Taylor Vince (určitě jej znáte) v jedné z nejkvalitnějších "monster of the week" prezentací. Pakliže jste doteď netušili, co vlastně znamená slovo lobotomie, raději se na nervydrásající Unruhe ani nedívejte. Fakt.

4X08 - Paper Hearts

Téma nekonečného, značně posmutnělého hledání Foxovy sestry by vydalo na samostatný článek o minimálně třech částech. Pokud však raději sledujete plazmu, než čučíte na haldy textu na monitoru, jsou pro vás Papírová srdce jako stvořená. Znovu pekelně charismatický, čahounský herec, a opět šílené duševní martyrium pro ústřední charakter. Mulderovi Samantha chybí, a on prostě nedojde klidu, dokud se nedozví, co se s ní vlastně stalo. Byli v tom mimozemšťané? Vražda? Nebo šlo o promyšlený únos? Tomuhle se říká "nasadit jednomu brouka do hlavy".

4X13 - Never Again

Počítáte-li se za fanouška, nemusím vám jistě zdlouhavě popisovat neradostný, nejistý zdravotní stav oblíbené zrzky. Ostatní nahlodám sdělením, že si Scullyová v mnoha nemocničních dílech protrpí více, než Jirka Pomeje po separaci s Ivetkou, a u toho také zůstanu. Než ale bude agentka k bílé posteli napevno přikurtována, prožije si ještě jeden fatální románek se slizáckým psychopatem, ke kterému promlouvá vlastní kérka s hlasem Jodie Foster. Zní to pitomě? Jedná se o hutnou psychologickou sondu a první ryze charakterně-osobní akta-xovský zářez!

4X24 - Gethsemane + Redux I, II

Nejde to. Mytologii prostě úplně ignorovat nemůžeme, jinak se na autora článku do tří minut sesype extraterrestriální (ha, patent!) komando fanoušků s odjištěným převaděčem spojitosti. Takže si dáme jednu nevinnou trilogii, ve které dostane dvojka oblíbených postav zabrat způsobem, ze kterého musel roku 1997 slzet snad úplně každý. Tahle pauza mezi čtvrtou a pátou řadou byla k nevydržení, kam se hrabaly cliffhangery např. ze Ztracených! Scullyová umírá. A zachránit ji dokáže (kupodivu) jen Mulder, ovšem má to jeden háček. Musí přestat věřit v malé zelené mužíčky, a smířit se s pečlivě vykonstruovanými konspiracemi vládních organizací. Jo, láska bolí!

5X04 - Detour

Máte rádi výlety a lesní procházky? Otázku budu pro jistotu směřovat spíše k našim křehkým polovičkám, jinak je odpověď značně nejistá. A pak jim pro vlastní dobro pustím Zkratku, tedy epizodu ze začátku páté řady kultovního seriálu. Mulder je toho názoru, že ve vesmíru nejsme sami - OK. Jenomže my nejsme zdaleka sami ani v pitomém lese, kde se to přímo hemží stromovými liliputími kanibaly, co si jen tak mimochodem tykají s mimikrami. Je to napínavé, děsivé a atmosféricky mrazivé. A má to nezapomenutelný soundtrack, takže díky, Snowe!

5X06 - The Post-Modern Prometheus

Je libo retro? Žádný problém. Hudební pamětníci, kteří svého času tajně ulítávali na zázračně nestárnoucí Cher (stydíte se?), si pak můžou připsat další bonusový bod k dobru. Ve slušivé frankensteinovské povídce o jednom nešťastně zamilovaném monstru se s agenty vypravíme do městečka, jako vystřiženého z románu Mary Shellyové. Neotřelá černobílá stylizace ala Sin City dělá s divákovými vjemy své, tahle moderní pohádka má drajv. Anebo je to celé promakaná parafráze na Zvoníka u Matky Boží?

5X12 - Bad Blood

Upíři. Už se ošíváte, slyšíte to tlumené cvakání? To se vám otevírá kudla v kapse: takže zapomeňte na Twilight, a nasedněte s X-Philes do pendolina směr "komediální Transylvánie". Na skutečnost, že s mýtickými stvořeními - která jaktěživ nezavadila o zubaře - může být pořádná legrace, poukázal scénárista Vince Gilligan. Yep, to je ten, co napsal Breaking Bad. Takže si dopředu procvičte bránici, a pojďte se s "hororovým seriálem" na vlastní bílou kůži přesvědčit, že je zarážení dřevěných kolíků do žíznivých krvesajů vlastně nehorázná prča.

5X19 - Folie à Deux

Šéfa si nevyberete. Třeba Mr. Hlad nás dnes a denně nutí do sledování seriálových odpadů, nad jejichž případnými filmovými adaptacemi by jistě ohrnulo nos i tvůrčí duo Magnusek & Boll, ale... popojedem. Práce v korporátu je sama o sobě degenerativním utrpením (vím, o čem mluvím). Když potom máte za bosse emzáckého hmyzáka, jehož pravou podobu zříte jen a pouze vy sami, tím hůře pro vás. Šéfík vysává vaše kolegy, a dělá si z nich soukromou armádu zombíků: na koho se obrátíte, kdo vám uvěří? Odpověď už nejspíš znáte. Nedoporučuji sledovat za úplné tmy!

6ABX02 - Drive

Bryan Cranston je Patrick Crump (pozor, neplést s frontmanem skupiny Fall Out Boy). Kdo? No přeci ztrápený člověk, stižený vskutku originální nemocí. Ta Patrickovi zakazuje, zpomalit při zběsilé jízdě v autě pod určitý rychlostní limit... no prostě pakliže pojede příliš pomalu, rozskočí se mu snad samou bolestí hlava. A Sandra Bullock nikde, to je pech! Pod na první pohled cáklou zápletkou je znovu podepsaný Gillian, a právě díky této spolupráci si potom Bryan střihnul slavnějšího Waltera Whitea. Herecký koncert plný šokujících zvratů, to je Drive (bez Goslinga).

6ABX13 - Arcadia

"Sendvič, ženo!" Ano, Mulder a Scullyová byli i manželé. Doopravdy. V další, opět převážně komediální epizodě, byli naši neohrožení hrdinové nuceni předstírat lásku, zacházející dalece za pracovní profesionalitu. Kdo je tajemným vrahem v typicky americkém satelitním městečku? A proč je celá zdejší komunita tak perfektně dokonalá? Inu, kdo zametá drobky pod koberec, musí počítat s tím, že se časem objeví nenasytná myš... Vtipem sršící manželský pár z Arcadia Falls si vás získá v prvních minutách. Jsou to trochu jiná Akta X, my je za to ale milujeme.

6ABX15 - Monday

Když se řekne časová smyčka, co se vám vybaví? Na Hromnice o den více? Check. Tak o něco podobného se se svým příběhem pokusila také seriálová dvojka V. Gillian & John Shiban (Hell on Wheels). A dopadlo to náramně, protože o režii se jim k tomu postaral Kim Manners (chybíš nám), tvůrce těch vůbec nejpopulárnějších akta-xovských částí. Mulderovi prdla vodní postel. A musí nutně do banky. A potká divnou ženu. A je svědkem loupežného přepadení... Počkat! Déjà vu! Nestalo se tohle všechno už? Ano, ale pokaždé jinak! Jak z toho sakra ven? Pusťte si to.

6ABX21 - Field Trip

Další výlet. Tentokrát se ale za lesní příšery budete v duchu modlit, páč tohle dobrodružství bude ještě o fous náročnější. Hlavu zde nejen divákům zamotá jedna obzvláště vychytralá houba, a povím vám: kam se hrabe Spongebob. Tohle je podzemní příběh, s tímhle nemá srandovní mořský život zhola nic společného. Je tu tma, na vyšetřovatelské duo útočí vlezlá deprese, vlhko a nakonec i smrtící plíseň. A halucinace. Co je realita, a co fikce? Tolik překvapených výrazů vaše bedna ještě nezažila, to vše navíc v mistrovsky odvyprávěném příběhu. Happy end? No, uvidíme!

8ABX05 - Roadrunners

Mulder i ostatní agenti se na ní vybodli (nebo je unesli ufoni, či jsou líní anebo mrtví), a Scullyová tak rozjíždí pátračku na vlastní pěst. Honba za spravedlností agentku dovede až do neúprosné utažské pouště, kde změří své ženské síly proti fanatickému kultu uctívačů nadpřirozeného organismu, jenž vzdáleně připomíná... asi slimáka. A nechuťárny zdaleka nekončí. Dana se totiž navíc stará o raněného civilistu, a trable jí pomalu ale jistě přerůstají přes hlavu. Světe, div se, vyklubala se z toho strhující mysteriózní jízda.

8ABX19 - Alone

Budete se asi divit, kdo že je to v tomto díle hostujícím hercem. Ano: David Duchovny. Hádky o hereckých platech, které se na place seriálu naneštěstí rozpoutaly, jsme nakousli minule. Mulder se ale i přesto k natáčení hned několikrát "vrátil", a asi největší dojem zanechal právě v Alone. Když je uprostřed probíhajícího případu za pohřešovaného prohlášen samotný T-1000 (Robert Patrick aka John Doggett), nastupuje stará škola! Téměř artová epizoda, co překvapila psychologickým přesahem a zdrcujícím emocionálním cliffhangerem, si své zdejší místo zaslouží.

9ABX18 - Sunshine Days

Tak se ti fanoušci konečně dočkali. Jak jinak svým nadšeným chlebodárcům poděkovat za neuvěřitelných devět let, které strávili s jejich oblíbeným seriálem, než epizodou plnou nadpřirozených odkazů a paranormálního pomrkávání? Robert Patrick, Annabeth Gish a Gill Anderson tu v poslední stand-alone části vyšetřují prazvláštní vraždu, ke které se přichomýtnul roztěkaný Michael Emerson z Person of Interest. Poznávací znaky? Podezřelý je blázen do sitcomu The Brady Bunch, a v jeho domě se dějí... hodně divné věci je slabé slovo. Rozloučení, jak má být!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace