Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 8: Začínali v telenovelách


ikona
Dr.Z
celebritytelenovelytop
Jak začínala Julianne Moore? A v čem se poprvé objevil Alec Baldwin? 

Všichni je moc dobře známe, hráli v desítkách filmů a jsou to zvučná jména filmové i televizní tvorby. Jako ostatní však museli nějak začít a často se dají tyhle začátky vystopovat až k telenovelám. „Nekonečné seriály“ nejsou jen žumpou pro špatné herce nebo způsob, jak si pravidelně vydělávat na nájem, čas od času to může být i startovní můstek pro mnoho budoucích hvězd. Pojďme si teď představit pár herců a hereček, kteří si tímto procesem prošli.

Julianne Moore

Držitelka čtyř nominací na Oscary pracovala po škole jako servírka. Nechtěla však věčně roznášet jídlo, takže se zaregistrovala u herecké asociace a začala vystupovat na divadle. První televizní role přišla v roce 1984 v telenovele The Edge of Night. Pravý průlom však nastal až následující rok, kdy se přidala k seriálu As the World Turns (takové druhé Tak jde čas). Tam si zahrála rovnou dvojroli sester Frannie a Sabriny Hughesových a o tři roky později za to obdržela cenu Daytime Emmy. Na rozdíl od mnoha svých kolegů se Julianne Moore za své působení v telenovele nestydí a naopak na něj vzpomíná v dobrém. Prý jí tahle zkušenost naučila zodpovědnosti a dodala jí sebevědomí. A že na tenhle seriál nezapomněla ani v době, kdy už byla uznávanou herečku svědčí i fakt, že si v roce 2010 roli Frannie zopakovala.

Marisa Tomei

Nekonečné příběhy z fiktivního městečka Oakdale se na televizních obrazovkách objevovaly více než padesát let, není proto překvapením, že těch zvučných jmen se tam objevilo hned několik. Marisa Tomei měla k herectví celkem blízko. Rodiče milovali divadlo a vzhledem k tomu, že bydleli v Brooklynu, často ji s sebou brali na představení na Broadway. Její herecké vlohy se projevily už na střední škole, kde si zahrála v několika hrách. Ta pravá role však přišla až s As the World Turns. Tam hledali několik mladých dívek a vzhledem k tomu, že jejich vyhlídnutá favoritka odmítla, protože její matka trvala na tom, aby nejprve dostudovala střední školu, roli získala čerstvá vysokoškolačka Marisa Tomei. Postava Marcy Thompsonové ji otevřela mnoho dalších možností, až se nakonec dostala k filmu Můj bratranec Vinny, za který dostala Oscara. A ta dívka, místo níž dostala Tomei roli, se neztratila. Po střední si zahrála v jiné telenovele Another World a taky to dotáhla celkem daleko. Jmenuje se Anne Heche.

Kevin Bacon

As the World Turns na televizních obrazovkách běželo 54 let. Celkem úctyhodný výkon. Ale na držitele Guinessova rekordu za nejdéle vysílanou telenovelu to nemá. The Guiding Light mohli diváci sledovat 57 let. To ale není vše. Předcházelo tomu totiž 15leté rozhlasové vysílání. Ano, tenhle seriál začal v roce 1937 a skončil o neuvěřitelných 72 let později. A někdy v roce 1980 se k němu připojil i mladičký Kevin Bacon. V té době toho ještě moc nenahrál, neměl ani štěstí na role a divadlo ho neproslavilo tak, jak by si představoval, takže si ještě pořád přivydělával jako číšník. Roční působení v The Guiding Lights ho ale dostalo do povědomí. Za dva roky už zářil na Broadwayi ve společnosti Seana Penna a Vala Kilmera ve hře Slab Boys. A v roce 1984 se dočkal kýženého průlomu ve filmu Footloose.

Kevin Bacon přijde na scénu v 4:10

Brad Pitt

Možná byste to do něj neřekli, ale na střední škole to byl docela šprt. Byl členem mnoha kroužků a účastnil se veřejných vystoupení, debat a účinkoval i v muzikálech. Po maturitě začal studovat žurnalistiku se zaměřením na reklamu na University of Missouri. Zřejmě na něj dopadla představa nudného rutinního života, na který ještě nebyl připraven. A protože miloval filmy, rozhodl se, že půjde tam, kde se točí. Dva týdny předtím, než měl dostudovat a získat titul, odešel ze školy a přestěhoval se do Los Angeles, kde navštěvoval herecké kurzy a živil se čím se dalo. Dřina se však vyplatila. I když začal s pár štěky ve filmech Bez východiska a Země nikoho, postupně se dostal až k epizodním rolím v telenovele Another World, sitcomu Growing Pains a dokonce se objevil i v několika dílech Dallasu. Odtud to byl už jen krůček k jeho první velké roli ve filmu Thelma a Louise.

Alec Baldwin

Kdo by neznal Baldwinovic rodinku. Tahle herecká famílie vyprodukovala hned tři herce, ale ani Stephen, ani William to nedotáhli tak daleko jako jejich starší bratr Alec. Vystudoval herectví na Lee Strasberg Theatre and Film Institute, který je součástí New York University. A jako mnozí jeho kolegové, i on má mezi prvními rolemi účinkování v telenovelách. Nejprve to bylo v letech 1980 až 1982 v seriálu The Doctors, ale výrazněji na sebe upozornil až o dva roky později v další „nekonečné podívané“ Knot's Landing, kde si zahrál šáhlého bratra hlavní postavy. Od té doby šla hvězda tohohle hezouna jen a jen vzhůru a díky svým hereckým schopnostem se objevil v řadě rozmanitých rolích.

Susan Sarandon

Vyrostla v silně katolické rodině a už za mlada nebyl zrovna vzornou dcerou. Účastnila se demonstrací proti válce ve Vietnamu, pak začala pracovat jako modelka, což se rodičům zrovna nelíbilo. Ve třiadvaceti letech šla se svým tehdejším manželem, Chrisem Sarandonem, na konkurz k filmu Joe. Její drahá polovička sice neuspěla, ona však dostala vedlejší roli. Opravdový začátek kariéry ale přišel až s telenovelou A World Apart, ve které hrála v letech 1970–1971 a o rok později s dalším seriálem Search for Tomorrow. Tohle krátké působení v televizi ji dostalo do povědomí a už za pár let začala točit své první hity Velký Waldo Pepper a Rocky Horror Picture Show.

James Earl Jones

Ano, i Darth Vader se objevil v telenovelách. Přesněji řečeno to byl jeho hlas James Earl Jones, který předtím, než ovládl celou galaxii ve Hvězdných válkách, vyšetřoval v roce 1966 pacienty jako Dr. Jerry Turner v seriálu As The World Turns.  Dalšího lékaře si zahrál ten samý rok v The Guiding Light. A zřejmě to se stetoskopem uměl stejně dobře jako později se světelným mečem, protože doktory si zahrál i v seriálech Channing (1964) a Dr. Kildare (1966).

William Fichtner

Tenhle spíše „béčkový“ herec, věčný představitel vedlejších rolí a milovník aut a automobilových závodů vystudoval kriminální právo, ale jako většina herců se svému původnímu oboru ani minutu nevěnoval. Lákalo ho divadlo, a tak se přestěhoval do New Yorku, protože ta by podle něj měl každý herec začínat. Peněz však bylo málo, takže začal pracovat jako číšník a když přišly dvě nabídky, jedna na špatně placenou, za to kvalitní, divadelní hru, a druhá na dobře placenou roli v telenovele, objevil se mladý Fichtner v seriálu As the World Turns. Už po měsící chtěl dát výpověď, ale nakonec tam zůstal skoro dva roky. V jednom rozhovoru se nechal slyšet, že i po tolika letech se stále učí a často ještě otevírá své první knížky o herectví. 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace