Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Stehýnko nebo prsíčko?


ikona
Davies182
bansheehbotématruny
Erotika v seriálech. Proč ji vídáme stále častěji?  

V tomto článku paradoxně nenarazíte na žádné obrázky hanbatých slečen (šetřím si je do dalšího bikini-speciálu). Místo nich nyní se budeme společnými silami snažit dopátrat příčiny toho, proč se najednou v seriálech začátkem nového tisíciletí objevuje přemíra naháčů a odvážných erotických scén. Sex totiž v dnešní modernizované, hektické a odvážné době již dávno není tabu, v kině a televizi pak navíc tahle poučka platí dvojnásob. Začalo tedy vše ve stájích stanice STARZ Spartakem a spol., nebo už mnohem, mnohem dříve?

Ďábel je v dokonalosti. A v detailech – v těch zejména. Můžeme klidně říci, že erotika se v televizi pochopitelně nacházela již např. v dobách prvních epizod stařičkého Dallasu, nebyla ovšem zdaleka tak... okázalá. Kde se divák v minulosti dočkal maximálně tak bleskového záběru na polovinu ženského pozadí v kalhotkách, obcuje dnes prostopášný Leonardo Da Vinci nebo drsný frajer Lucas Hood se ženami, jejichž bradavky a vyšpulené zadečky na dlouhé vteřiny doslova vyskakují z obrazovky.

Jenomže tohle není porno. S hanbatými herečkami (ano, i herci) se momentálně v bedně často setkáváme v podstatě z jednoho jediného důvodu. Přemíra odvážného sexu by totiž diváka primárně neměla šokovat – ne. Místo toho bychom spíše měli právě skrze ni snadněji tíhnout k procítěnějším, prohloubenějším (tyhle dvojsmysly mě zabijou) sympatiím k té které postavě, jež se zrovna erotickým radovánkám v telce odevzdává. K filmům a knihám se tento fakt vztahuje prakticky odjakživa: proč by nyní, v jedenadvacátém století, zůstávaly seriály stranou? Na kabelovkách potom "Adamy a Evy" častěji potkáváme proto, že si placené televize na rozdíl od veřejnoprávních stanic takzvaně diktují své vlastní standardy, a jejich divák je tu dopředu obeznámený s explicitním tématem – ať už díky ukázkám, nebo pár větám ve smlouvě. Soukromý sektor v podobě prémiového kanálu má své výhody!

Lidé ovšem postupem času – pod hereckou lavinou krásných mladých svlečených těl – chtě nechtě zapomínají, jaký že by to vlastně erotika v seriálech měla mít účel. Nemám teď na mysli obnažené ňadro Lucy Lawless v jednom z dílů Xeny: Princezny bojovnice, ani hereččinu pozdější angažovanost v postupem času čím dál lechtivějším Spartakovi. Sem tam se totiž s těmito naháči setkáváme i v jiných nežli postelových scénách, kdy se konec konců opravdu jedná o prachsprosté a prvoplánovité scény, jejichž hlavním posláním je potěšit divákovy oči. Tím, že se "před vámi" ve vaně svlékne Daenerys, dračí královně snáz do hlavy neproniknete. Stačí však jeden osudný milostný akt s culíkatým Drogem, a hned se nám tu rýsuje temnější psychologie Emilliiny postavy. Chce to přemýšlet: kdy, kde a co ukázat?

Takové Lili Simmons, která se aktuálně ochotně zbavuje svršků v Banshee či populárním Temném případu, je pouhopouhých dvacet let. A už ji známe nazpaměť – bez urážky. Dovedete si ale představit scénu milostných radovánek za účasti například oplácané blonďaté vědkyně ze sci-fi Helix? V tomto směru platí otázka sympatií k jednotlivým postavám za jakousi obousečnou zbraň. Zeptejte se sami sebe, proč jsou do bezpodprsenkových rolí policistek, zdravotních sestřiček nebo manželek a přítelkyň hlavních hrdinů z oblíbených dramatů obsazovány oku lahodící "modelky"? Pokud bychom navíc měli nahlédnout do statistik, zjistíme, že v seriálech, vysílaných kabelovými televizemi, se postavy svlékají v průměru již po osmi a půl minutách od začátku epizody. Nejrychleji hanbatá slečna? Prosím pěkně v Californication v čase 3:10. Rozdíl oproti neplaceným stanicím? Inu, viděli jste snad někdy bradavku dejme tomu ve Ztracených nebo HIMYM?

Takže si všechny ty seriálové exhibicionisty shrňme. Suma sumárum bylo účelem tématu dokázat, že erotika v televizi slouží zejména k citelnějšímu uchopení příběhové synopse. Nebo by alespoň rozhodně měla. Rozlišujme "svlečené scény na efekt" oproti těm, které naopak maskovaně zprostředkovávají chytré, procítěnější sžití se s charaktery. A nezapomínejme, že za vším stojí scénáristé. Ti na jejich popsaných stránkách potřebují vidět uvěřitelný psychologický vývoj, ne zbytečně upocená těla.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace